2018.07.26. 14:16
Kékszalag - túl a fordulón
A délutáni eseményekkel is folyamatosan jelentkezünk.

5.04

AZ ELSŐ 19 CÉLBA ÉRT ?
Itt a sorrend ? Gratulálunk! ?

22.00

Gyönyörű a tó éjjel

20.30

Az egyik Red Bull-hajó (RedBull32) feladta a küzdelmet – mondta a hajón versenyző Rutai Lili.

19.25.

A hajók már több mint tíz órája a vízen versengenek, a Kékszalag iránt érdeklődőket pedig a balatonfüredi nagymólóhoz invitálják szervezők. Itt együtt várhatják a győzteseket, lesz Kékszalag piknik, 20 órakor a Dübörgő Watt’a Czukrok játszanak a Kisfaludy színpadon.

A szórakoztató programok itt olvashatóak:
https://likebalaton.hu/telepules/balatonfured/programok/50-kekszalag-erste-nagydij-29268/

 

19.10.

1-5 csomós szélben hajóznak Tihany után
Egyre többen jönnek át a tihanyi csövön, 1-5 csomós, délnyugatias szélben mennek a keszthelyi forduló felé. A mezőny nagy része Balatonakalit vette célba, azaz a többség arra számít, hogy az északi part lesz a nyerő. (forrás: http://kekszalag.reblog.hu/)

19.00.

Kékszalag, vitorlás, Balaton – likebalaton

 

 

18.25.

A Kékszalag mezőnyének haladása a verseny nyomkövető oldalán:

kép: kekszalag.mindigo.hu

18.15.

Gyenge a szél, így meglehetősen szétszóródott a mezőny. A katamaránok Keszthely felé haladnak. (forrás: kekszalag.reblog.hu)

Kép: Djiarsbudapest -kekszalag.reblog.hu

18.00.

Még egy kis történelem, avagy hogy lehet ötvenedik az idei verseny, melynek története 1934-ben kezdődött? A válaszra a Magyar Vitorlás Szövetség oldalán leltünk, ott ez olvasható:
„A versenyt először 1934-ben írta ki a balatonfüredi Hun­gária Yacht Club. Elképzelésük lényege az volt, hogy a Balaton Kék Szalagját bármely vitorlás elnyerhesse, amely a kiírt távon, az óramutató járásának megfelelően a leggyorsabban körbehajózza a tavat.
1942-ig a versenyre kétévente került sor, ezután a háború miatt kimaradt néhány esztendő, s a hagyomány 1947-ben éledt újra. A verseny egyre népszerűbb lett, s 1955-ben a Nemere II. nevű 75-ös cirkáló 10 óra 40 perc alatt teljesítette a távot. Ezt a fantasztikus rekordot csak 57 évvel később, 2012-ben sikerült megdöntenie egy high­tech anyagokból készült katamaránnak! 2001 óta a versenyt már évente rendezik meg.”

Fotó: 1942-es kékszalag Tihanynál – Dr. Ember Károly / Fortepan- kekszalag.reblog.hu

 

17.47.

Az első három hajó Keszthelynél!

Kép: a Kékszalag facebook oldala

17.45.

Időközben a harmadik helyen haladó katamarán, az Opel Fifty-Fifty is túl van Keszthelyen. A korábbinál gyengébb szélben, 17:15-kor vette a bóját a Kékszalag időrekordját tartó katamarán – írja a kekszalag.reblog.hu.

Fotó: kekszalag.reblog.hu

17.40.

Az idei, jubileumi – ötvenedik alkalommal megrendezett Kékszalagot jelenleg a Safram vezeti. E hajó egyszer már győzedelmeskedett: 2015-ben Christophe Péclard kormányossal.

17.20.

A Prevital is fordult Keszthelynél

A Prevital is fordult Keszthelynél - fotó: Szántó Áron / MVSz- kekszalag.reblog.hu/

17.15.

Míg a versenyzők a Balaton hullámait szelik, mi kalandozzunk kicsit az időben. Honnan is és hogyan, de főként miért indult el a verseny? A kezdeteket a Magyar Vitorlás Szövetség honlapja így eleveníti fel, idézve a legelső, 1934-es versenykiírást, mellyel megszületett Európa legkorábbi és leghosszabb tókerülő versenye:

„Egy 140-160 km-es navigációs verseny – a partok érintése nélkül – nagy figyelmet, hajós felkészültséget, vitorlázó tudást és egész embert kíván. Éppen ezekért a hajós erényekért óhajt a Hungária Yacht Club egy versenyt kiírni, melynek első díja a Balaton kék szalagja volna.”

16.55.

Az élen haladók elérték Keszthelyt

A mezőny élén haladó Safram vette a keszthelyi bóját, 7 csomós élénk, északnyugatias szélben halad.A második Prevital fél öt után ért be a keszthelyi öbölbe (forrás: http://kekszalag.reblog.hu)

 

16.45.

A Kékszalag útvonala

A Magyar Vitorlás Szövetség képe

16.35.

Tihany felé tart a mezőny

Kép: kekszalag.mindigo.hu- http://kekszalag.reblog.hu

16.30.

Korábban a mezőny nagy része a déli part közeléből igyekezett Tihany felé, de sokan kis kanyarral haladnak arra.

Az élen haladó hajók (Safram, Prevital) versengése – fotó: kekszalag.reblog.hu

16.08.

A verseny egy látványos pillanata

Fotó: kekszalag.reblog.hu – Kollman András / Magyar Vitorlás Szövetség

 

15.52.

A kekszalag.reblog.hu beszámolója szerint Balatonszepezdnél a két éllovas, a Safram és a Prevital fej fej mellett haladt, de előbbi rákapcsolt. A Fanyusziról (a MVSz tudósító hajója) közölték, hogy az északnyugatias szél élénkült, most 6-7 csomós lehet. Az egyik, a mezőny hátsó felében haladó 30-cirkálóról pedig nem sokkal azelőtt arról tudósítottak, hogy nyugatias, délnyugatias, gyenge szélben ment a mezőny nagy része a déli parthoz közel. Az informácitó adó hajó, a Béke nem a déli partot választja, megpróbál a vízközép felé menni, hátha kapnak egy frissülést.

kép: a Kékszalag facebook oldala

15.25.

Kékszalag a számok tükrében- avagy néhány érdekesség a kontinens leghosszabb tókerülő versenyéről
1934-ben rendezték meg először a Kékszalag tókerülő versenyt, melynek győztese az idei, ötvenedik eseményen is a leggyorsabb hajó és legénysége lesz. A Balatonfüredtől induló és ugyanide visszatérő mezőnynek 155 kilométert kell megtenni, maximum 48 óra alatt. Idén rekordszámú, 682 hajó indul (a kekszalag.reblog.hu alapján)

Kép: a verseny facebook oldala

15.08.

Háromnegyed háromra a teljes mezőny – közel 700 fő – elhagyta Balatonkenesét. (Forrás: kekszalag.reblog.hu)

fotó: kekszalag.reblog.hu

15.00.

A hold és a tó – egy kis érdekesség a Kékszalagról

A hagyományok szerint a verseny mindig azon a júliusi napon rajtol, amelyik legközelebb esik a teliholdhoz, így az égitest fénye segíti az éjszaka is hajózókat

14.45.

Az első három (Prevital, Safram, Black Jack) után az Opel Fifty-Fifty, az RSM2 és a Redbull 40 jött ki a csőből. Majd a The Red, az IRF, a HUN3BOGI és a Pauger Evergreen. (Nem hivatalos sorrend, forrás: kekszalag.reblog.hu).)

Fotó: kekszalag.reblog.hu

14.20
Ha lemaradtál a reggeli eseményekről, itt egy kis ízelítő. A közel hétszáz hajóval elrajtoló 50. Kékszalag Erste Nagydíj kezdetén sokan helyezkedtek a viszonylag gyenge szélben. Íme, videón. (Forrás: kekszalag.reblog.hu)

 

14.15
Fanyuszi: a csőből kifelé így állnak
A Prevital jött ki elsőként, mögötte a Safram, majd a Black Jack. (A kép az MVSz egyik tudósító hajójáról, a Fanyusziról /Fanyúl/ jött.)

14.09
A legjobbak mögött az alábbi gyönyörűségek versenyeznek.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva