Mihály Szilvia | 2020.03.18. 17:00
Kellemes tavaszi sétára csábít a Kis-Balaton
Ha valóban hallani akarod a csendet, a víz csobogását vagy a madarak rikoltozását, gyere velünk egy virtuális sétára!

A Kis-Balaton tökéletes úti cél, ha csendre, energiára és feltöltődésre vágyunk, de a pecásoknak is kedvelt terepe. Zalakarostól néhány percnyi autózásra, Keszthelytől, Hévíztől és a déli Balaton-parttól negyed órás kocsikázásra található. Igazi sportemberek persze nem autóval közelítik meg, hanem a kiépített kerékpárutakon jutnak el akár a Kányavári-szigethez, akár a balatonhídvégi Madárvártához.
A balatonhídvégi Madárvártánál ingyenes parkolóhely vár ránk, innét indulhatunk a sétánkra, vagy szedhetjük le a tető-csomagtartóról a bringákat, és kerekezhetünk a csatornák mentén.
Már az első métereken megnyugtat és energiával tölt fel a víz csobogása, mutatjuk:

Az első látnivaló a zsilipeken túl a Madárvárta, a különleges fa épület tökéletes helyszín a madarak megfigyelésére. A megfigyelő helyet a Hídvégi-tó duzzasztója mellett hasított akácfa rönkökből építették zürichi diákok 2003-ban. A kunyhó különlegessége, hogy nem használtak fém rögzítőelemeket az építéséhez.

Fotó: Mihály Szilvia

Ahogy tovább haladunk, kisebb-nagyobb csatornák és tórendszer fogad bennünket, a vidék számtalan élőlény háborítatlan lakhelye.

Fotó: Mihály Szilvia

De hogy is kerül ide a rengeteg zsilip és gát? Lovász Zsófia, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Keszthelyi Üzemmérnökségének területi műszaki referense mesélt korábban a likebalatonnak a Kis-Balaton megépítéséről.
– A Kis-Balaton első üteme a 80-as évek közepén létesült, azzal a céllal, hogy a Balatonban lezajló eutrofizáció, az algaképződés a Keszthelyi-öböl elé helyeződjön. A Zala és sok kisebb patak hordalékát, sok más mellett a foszfor- és nitrogén formákat azóta itt dolgozza fel a természet.
A második ütem részleges elárasztása 1992-ben kezdődött, majd a rendszer átalakítása után 2015-ben zárult le. Ez a rendszer a Zala vizét napjainkban körülbelül 120 nap alatt vezeti a Balatonba.
A tározók kialakítása előtt a Zala Zalavártól 15-20 nap alatt ért ide a fenékpusztai befolyóhoz. Rendkívül kis esésű, lassú folyású volt korábban is a terület.
Azzal, hogy el lett árasztva, és több mint 100 km-nyi töltéssel lett terelve a víz, a természetnek van ideje feldolgozni a tápanyagokat.
A rendszer csodája, hogy 26 műtárgy, zsilipek, hallépcsők, hidak biztosítják, hogy a víz a területen maradva megtisztuljon, mégis egy rendkívül gazdag természeti környezetté vált, több mint 300 védett faj található meg nálunk, természeti értékeink is kimagaslóak.

A balatonhídvégi séta után autóba ülve néhány perc alatt jutunk el a Kányavári-szigethez. Ha gyakorlott sétálók vagyunk, gyalog is megtehetjük a néhány kilométeres távolságot.
A sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területe. A szigethez kiépített út vezet, melynek végén fizetős parkoló fogadja az autóval ideérkezőket. A kis szigetre egy különleges fahídon át érkezünk.

Fotó: Mihály Szilvia

Tanösvény, kilátók, játszótér és kiépített főzési, szalonnasütési helyszínek várnak ránk. Ha van horgászengedélyed, és szerencséd is van, akár az itt kifogott halakat is megsütheted.
A sziget kedvelt kirándulási célpont, itt mindig többen sétálnak, mint a Madárvártánál, de nagy a zöld terület, soha nem tapasztalható zsúfoltság. Van hely labdázni, tollasozni és nagyokat futni a szabadban.
Romantikus sétára, fotózkodásra a szigetre vezető fahíd tökéletes célpont.

A Kányavári-sziget közelében található a Kápolnapusztai bivalyrezervátum, kattints ide, és olvass el mindent ezekről a hatalmas állatokról!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva