Lakaskultura.hu | 2022.03.28. 10:00
Kerti wellness töredékáron: egy magyar házaspár fantasztikus ötlete
Minden vágyuk volt, hogy nyáron egy jacuzziban ücsörögjenek a szabadban. Mivel a sokmilliós készüléket nem engedhették meg maguknak, ezért saját ötlet nyomán házi buborékkádat építettek a garázs mellé. Az eredmény fantasztikus lett.

A fiatal pár, Szilvia és Tamás régóta dédelgetett álma egy kert jacuzzi volt. Miután néhány éve kertes házat vásároltak a Komárom-Esztergom megyei Ács településen, felcsillant a remény, hogy régi vágyuk teljesül. Költözés után először az épületen belül vágtak rendet, de rákövetkező nyáron már az udvar került sorra – és újra napirendre került az a bizonyos jacuzzi.

Íme, a megvalósult álom! Fantasztikus megjelenés, faburkolat, dizájnos külső: ilyen lett a házi készítésű jacuzzi
Fotó: Bozsóki Szilvia

 

Legyen vagy ne legyen? Így dőlt el a jacuzzi-kérdés

– Az a nyár nagyon forró volt, én pedig veszélyeztetett terhesen még a strandra se mertem kimenni, pedig nagyon hiányzott a víz, a fürdés – mesél a kezdetekről Szilvia. – Tudtuk, hogy ha megszületik a kisbabánk, még nehezebb lesz minden, így már akkor eldöntöttük, hogy a következő szezonra mindenképp vásárolunk egy olcsóbb, felfújható, gumi buborékmedencét. De a végső cél egy házi készítésű jacuzzi kialakítása volt.

Ezzel a felfújható medencével kezdődött minden
Fotó: Bozsóki Szilvia

 

Elhatározásukat csak megerősítettek a vírus miatt kialakult korlátozások. – Szilvia nagyon alapos, biztosra akart menni, ezért körbenézett az interneten és minden hasznos információt begyűjtött a házilag készített jacuzzikkal kapcsolatban. Az hamar eldőlt, hogy körbeépítjük, s mivel nálunk minden fából van, a kerti fürdő esetében is a természetes faburkolat mellett döntöttünk – meséli a férj.

Mindent saját kezűleg!

– Nem akartuk, hogy leuralja a területet a jacuzzi, úgy éreztük, jobb, ha diszkrétebb helyre kerül, de azért ne túl messze a kiülőnktől. A garázs oldalához terveztük, így viszonylag védett. Kiszámoltuk, hogy körülbelül mennyi fára lesz szükségünk, majd belevágtunk. A fenyődeszkákat lecsiszoltuk, megégettük, majd vékony lazúrral lefestettük. Száradás után mindegyiket szükséges méretre vágtuk, és elkezdtük felépíteni a jacuzzi vázát. Talán a medence leemelhető tetejének elkészítése volt a legnehezebb feladat: kör alakban kellett kivágni a faanyagot. Ezt úgy csináltuk, hogy madzagot kötöttünk egy ceruzára, ezzel rajzoltuk ki a formát, amit aztán dekopír fűrésszel vágtunk ki. Nem volt egyszerű: sokszor rá kellett próbálni, menet közben többször visszaszedtük, alakítgattunk rajta. A fürdőtér fölé könnyű polikarbonát tetőt raktunk, hogy kevésbé jó időben is lehessen használni, a szomszédos kert felőli részt pedig egy oldalfallal kitakartuk.

A levehető jakuzzitető körvonalát 45 fokos szögben kellett kivágni. hogy a helyére került tető, ne essen be a nyíláson keresztül a vízzel teli műanyag medencébe
Fotó: Bozsóki Szilvia

 

Maga a földi paradicsom!

A gumijakuzzi fölé merevítéseket rakott a fiatal pár, hogy bemászásnál se érjen a gumi széle a deszkákhoz. Biztonság kedvéért a fölső szakaszon további hungarocelldarabok védik a gumimedencét, hogy az évek során esetleg vetemedő fa ne szakítsa ki a testét.

Hungarocell lapok védik a medencét az esetleges sérülésektől
Fotó: Bozsóki Szilvia

 

Persze ennél sokkal több mindenre kellett a készítés során odafigyelni: – A jacuzzi központi egységét is beépítettük: két szellőzőt alakítottunk ki, az egyik nyílás a víz leengedésére is tökéletesen jó. A központi egység felett is levehető tető van, hogy hozzáférjünk az irányítópanelhez. Miután ezekkel végeztünk, hungarocellel béleltük ki a fából készült teljes vázat, és a medence alá is lépésálló hungarocellt fektettünk – magyarázza Szilvia, aki maximálisan elégedett az eredménnyel és nemcsak azért, mert ötletük és kétkezi munkájuk révén milliókat spóroltak.

– Tavaly minden este használtuk a jakuzzit a párommal, szuper kikapcsolódás volt a nap végére, a sok babázás után. Jókat beszélgetünk itt és a kislányunk is élvezi a pancsolást.

Boldoggá tette az egész családot a házi készítésű jaccuzi
Fotó: Bozsóki Szilvia

A medence átteleltetése

Az őszi-téli szezonban Szilviék nem használják a jaccuzit, ilyenkor leengedik belőle a vizet. Magát a medencetestet azonban a helyén hagyják, úgy érezték, nem lehet baja, hiszen minden része szigetelt. A fúvókákból és keringető szivattyúból – hogy ne fagyjon be – kifújták a bent maradt vizet. Jól kalkuláltak, a medence épségben kibírta a telet, méghozzá úgy, hogy tavasszal még csak a levegőt sem kellett pótolniuk.

Fotó: Bozsóki Szilvia

A házi wellness költségvetése

A lay-z spa jakuzzit 155.000 Ft-ért vásárolták, az egyéb anyagok hozzá (fa, csavarok, szerszámok, festék, stb.) kb 145.000 Ft-ba kerültek. Az biztos, hogy 300.000 Ft körül megállt az ára. (Tavaly, azaz 2021-ben – a szerk.)

A kivitelezők: Szombathy Tamás és testvére, Szombathy Gábor, édesapjuk, Szombathy Géza, valamint Bozsóki Szilvia.

 

Forrás: lakaskultura.hu

Nyitókép: Bozsóki Szilvia

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva