lakaskultura.hu | 2019.03.28. 11:00
Kerttrendek 2019-ben: mi hódít idén?
Angol kertdizájnerek társasága évente közzéteszi az új szezonra vonatkozó iránymutatását. A saját kertünkben kis változtatásokkal is követhetjük a trendet, és sokat tehetünk környezetünk élővilágának védelméért.

Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz
A világszerte tapasztalható felmelegedés következtében hazánkban egyre forróbbak a nyarak, és a hosszú aszályos időszakokat nemritkán felhőszakadások követik. Örökké szomjas növények helyett ültessünk a szárazságot elviselő, illetve a nedvességet raktározni képes fajokat: kaktuszokat, pozsgásokat, sziklakerti növényeket és a prérikertekre jellemző díszfüveket. Tűző napnak kitett balkonon kipróbálhatjuk a sokvirágú minipetúniát (Calibrachoa), a trópusi eredetű, melegkedvelő bíbor kakastaréjt és a hazai nemesítésű narancspiros Arrabona fajtát. Öntözéshez gyűjtsünk esővizet, továbbá készüljünk fel a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék megfelelő elvezetésére.

 

A beporzó rovarok védelmében
Gyümölcstermő növényeink szinte kivétel nélkül idegen megporzásra szorulnak. A porzást végző rovarok állománya vészesen csökken, de a nektárforrásul szolgáló, dísznövényként is mutatós mézontófűvel (facélia), méhbalzsammal, fűszer- és gyógynövényekkel (pl. levendula, kakukkfű), valamint az egész nyáron át virágzó cserjékkel (pl. nyári orgona) kertünkbe vonzhatjuk őket. A méhek nagyon érzékenyek a növényvédő szerekre, ezért a környezethez alkalmazkodó, permetezés nélkül is bőven termő gyümölcsfákat telepítsünk!

Fotó: a Levendula Fesztivál honlapjáról

 

Minden, ami a természetes
Alakítsunk ki öko- vagy klasszikus parasztkertet, amelyben a tudatosan összeültetett dísz-, haszon-, fűszer- és gyógynövények kölcsönösen óvják egymást. Kerti doktorként működik pl. a sarkantyúka, a facélia, a kapor, a büdöske, a levendula, a vörös- és a fokhagyma. Kemikáliák helyett segíthet a csalánfőzet. Használjunk szerves trágyát és komposztot, mulccsal pedig megelőzhetjük a gazosodást. A díszkertben nem kell mindenáron angol gyepre és mértanian szabályos szegélyekre törekedni. Vessünk méh- és lepkebarát „virágos rét” fűmagkeveréket vagy ültessünk nyírást nem igénylő gyeppótlókat, továbbá hagyjuk, hogy a növények túlnőjenek az ágyáshatárokon, és élvezzük a tökéletlenség szépségét a japán vabi-szabi szellemében.

Fotók: pixabay, pexels, freepik

Forrás: lakaskultura.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva