vitorlazasmagazin.hu | 2021.04.04. 14:00
Később indul a balatoni vitorlás versenyszezon, de edzeni lehet
A COVID-19 járvány harmadik hulláma miatt el kell halasztani a hagyományosan április elején induló versenyszezon kezdetét – közölte a Magyar Vitorlás Szövetség. Arról is kiadtak egy nyilatkozatot, hogy a jelenlegi helyzetben mit és hogyan szabad csinálniuk a vitorlázóknak .

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége – a tavalyi évhez hasonlóan – Veszélyhelyzeti munkacsoportot állított fel, melynek elsődleges feladata a pandémia versenyrendszerre gyakorolt hatásainak áttekintése és javaslatok megfogalmazása az MVSZ elnöksége számára.

A versenyrendezésekkel, edzésekkel kapcsolatban a Magyar Vitorlás Szövetség a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal egyeztetve a veszélyhelyzetre való tekintettel a következő tájékoztatást adja:

2021. május 23–ig meghosszabbította a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket, vagyis Magyarország belvizein az érintett időszakra nem adható ki vízi rendezvényt engedélyező határozat, ezért

vitorlásversenyt rendezni a veszélyhelyzet feloldásáig nem lehet.

50. Kékszalag vitorlásverseny
Fotó: MTI/Jánossy Gergely

2021. május 23-át követő időszakra az engedélyeket feltételesen kiadja a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, ugyanakkor az engedélykérelmek benyújtása előtt a kluboknak mérlegelniük kell, hogy van-e reális esélye a veszélyhelyzet feloldásának a rendezvény tervezett időpontja előtt.

Amennyiben a tervezett rendezvény kezdő időpontjában a járványügyi helyzet ezt nem teszi lehetővé, a rendezvény még a kiadott engedély birtokában sem tartható meg!

Az edzésekkel, valamint a szabadidős tevékenységekkel kapcsolatban a hatályos jogszabályok figyelembevételével az alábbiakat fogalmazták meg:

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések alapján tilos a közterületeken, illetve a nyilvános helyeken a csoportosulás és a gyülekezés. A jogalkotó a rendelet rendelkezik arról, hogy az egyéni sport gyakorlása a közterületen, a nyilvános helyeken, és a sportpályákon hogyan engedélyezett, továbbá a nyilvános helyszíneken megtiltja a csapatsportok gyakorlását, és rendelkezik a versenyszerű sportolókkal való kivételekről (pl. a közterületen egyébként tilos csapatsportolók számára edzés tartásáról) is.

A Balatonon üzemelő kikötők, valamint a vitorlás egyesületek, klubok telephelyei, bázisai nem tartoznak a jogszabály szerinti tilalmi körbe sorolt szabadidős létesítmények közé, vagyis a jelenlegi szabályok nem korlátozzák ezeknek a nyitvatartását, működését, üzemelését.

Természetesen a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokat ezeknek az intézményeknek az igénybevétele során is be kell tartani, a hajókon este 20 és reggel 5 óra között nem szabad tartózkodni.

Edzeni lehet a szabályok betartásával
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Versenyengedélyes sportolók vízi edzésmunkát az egyéni sporttevékenységre vonatkozó szabályok szerint végezhetnek.

Edzés szervezőjének, vezetőedzőjének és résztvevőinek is kötelessége a kormányrendelet egyéb tiltó és korlátozó előírásainak a betartása és betartatása. Különös tekintettel arra, hogy az esemény időszaka alatt (a program kezdetétől a lezárásáig) a csoportosulás nem megengedett, a programon nézők nem tartózkodhatnak, a kiszolgálói létesítmények közül pedig csak azoknak a használata engedélyezett a szükséges ideig – kizárólag a résztvevők (ebben az értelmezésben az edzést folytatók és biztosítók) számára –, amelyek az edzésen résztvevő sporteszközök felkészítésére és technikai kiszolgálására szolgálnak.

Kísérő motoros a fenti szabályok és ajánlások betartása mellet kísérheti az edzésben résztvevőket, feltéve, hogy az üzemeltetési engedélyében szerepel ez a tevékenységi kör is.

Versenyengedéllyel nem rendelkező sporttársak, egyedül vagy egy háztartásban élőkkel hajózhatnak.

Amennyiben többen tartózkodnak a sport- és kedvtelési célú kishajóban, a koronavírus-járvány terjedési kockázatának csökkentése érdekében javasolt a sportolók és edzők, egyéb résztvevők között a biztonságos távolság megtartása, egymás estleges megfertőzésének megelőzése.

Forrás: Vitorlázásmagazin.hu
Nyitókép: MTI/Jánossy Gergely

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva