Marosi Gábor/Sonline.hu | 2022.05.06. 14:00
Kevés a kikötőhely – még ezer vitorlás parkolna a Balatonnál
Megteltek a balatoni vitorláskikötők, egyetlen szabad hely sincsen már a vízi parkolókban. Nagyjából 6500 hajónak van helye a tónál, de legalább még ezerre lenne szükség a hajósok szerint.

A Fenyves Yacht Clubban összesen 244 kikötőhelyet tudnak biztosítani a balatoni vitorlásoknak. Jelenleg mindegyiknek megvan a gazdája és még több mint tízen várnak arra, hogy bekerülhessenek. Deák Gábor szerint nem egyedi a probléma, minden kikötőben hosszú a várólista. Látszik, hogy lenne kereslet a szabad hajóhelyekre.

– Hihetetlenül sok pénzbe kerül megépíteni egy kikötőt, ráadásul nem igazán térül meg a beruházás

– mondta el Deák Gábor. – A munkálatok nagy része, körülbelül kétharmada a vízben zajlik, ami jóval többe kerül, mint a szárazföldi építkezés. A mederkotrás és a főgátépítés nem olcsó, ezért új kikötőt csak az igazán megszállottak építenek. A Fenyves Yacht Club tulajdonosa hozzátette, a rendszerváltozás után csak néhány olyan kikötő épült a Balatonnál, ahol legalább kétszáz hajó elfér, pedig

nagy szükség lenne a helyekre, mert a Balaton nem létezhet hajózás nélkül.

A BAHART siófoki vitorláskikötőjében sincs hely
Fotó: Krausz Andrea

A kis hajók kiszorulnak

– Az üzleti világnak és a vállalkozói köröknek ilyen magas árak mellett nem érdekük, hogy építkezzenek. Azt gondolom, hogy osztrák síparadicsomi mintára kellene kikötőket létrehozni. A móló köré több szállodát és borozót lehetne építeni, illetve ellátni olyan szolgáltatásokkal, amelyekkel gazdaságosan lehet üzemeltetni a helyet – mondta Deák Gábor. Akár bójamezőt is lehetne építeni a Balatonnál, hogy a kisebb testű hajókat ki lehessen kötni. A jelenlegi szabályok viszont ezt nem teszik lehetővé.

Zsiga Csaba, fonyódi hajótulajdonos szerint, még ha sokan ellenzik is, akkor is nagy szükség lenne újabb kikötőkre a Balatonnál. Hozzátette, a nagy testű hajók miatt a kisebb vízíjárművek kiszorultak a magyar tengerről,

ezért például régi, nagy múltú vitorlásdinasztiák sem tudnak helyet váltani jelenleg a mólók mellett.

 

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva