2019.05.14. 08:00
Kezdődik a biológiai szúnyogirtás a Balaton térségében
Kezdődik az országos szúnyoggyérítési program, amelyet a katasztrófavédelmi szervezet irányít. Első lépésként biológiai eljárással lépnek fel a szúnyoglárvák ellen.

A száraz tavaszi időjárás miatt csak kis számban jelentek meg a csípőszúnyogok, eddig nem volt szükség szervezett védekezésre ellenük. Az elmúlt esős napok miatt viszont változott a szúnyogok tenyészőhelyeinek vízellátottsága, és ideiglenes fejlődési helyek is kialakultak, ezért szükségessé vált a lárvák elleni kezelések megkezdése, közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Első lépésként a Balaton térségében, a Körösök mentén és a Duna alsó szakaszán kezdik meg a védekezést.

A biológiai eljárás során egy baktérium által termelt, fehérjetartalmú folyadékot juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe. A szer kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre, hangsúlyozták. A héten 2200 hektárnyi vízfelületet kezelnek, összesen 1300 liter biológiai készítményt juttatnak ki. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, csak az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával.

A biológiai módszer alkalmazása elsőbbséget élvez, de ha nincs rá mód, például tömegével kelnek ki a szúnyogok, a rengeteg élőhely, pocsolya nem közelíthető meg, kémiai permetezés egészíti ki a biológiai védekezést.

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a szúnyogok száma, és sikeres legyen a központi szúnyoggyérítés. A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Öntsük ki, vagy fedjük le ezeket és máris sokat tettünk a szúnyogok ellen.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva