2020.02.03. 19:00
Kiépülnek a balatoni vízi megállóhelyek
Miközben hűvös álmát alussza a Balaton, jelentős fejlesztések is zajlanak: a tervezett nyolc kajak-kenu megállópont közül négy már elkészült, folyamatban van a zamárdi állomás építése, míg a szezonban már a siófoki túrapontnál is elidőzhetnek az evezős sport megszállottjai. A tavon egyébként télen is vitorláznak.

Csaknem félmilliárd forint támogatást kapott a Magyar Kajak-kenu Szövetség a balatoni tájba simuló megállópont-beruházásokhoz, amelyek a víz felől különösen mutatós létesítményeket jelentenek, ahol sporteszközkölcsönzésre és -tárolásra is lehetőséget kapnak a vizes sportok kedvelői.

A Bejárható Magyarország turisztikai fejlesztési programból vállalt beruházás eredményeként Balatonszemesen, Fonyódon, Keszthelyen, Révfülöpön és Tihanyban már elkészült a megállópont, Füreden a Magyar Vitorlás­szövetséggel közösen épül komplett vízitúra bázis, a szezonra pedig már Siófoknál és remélhetően Zamárdinál is megállóhely várja majd a kajakozókat, kenusokat – jelezte a Magyar Nemzetnek a BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Vaskúti Gábortól megtudták: a Felső- és az Alsó-Tiszán is lezárult a kajak-kenu pont projekt, és a Duna alsó és felső szakaszán is végeztek már a lapátos megállóhelyek kivitelezésével – a folyó középső szakaszára eső tizenhat megállópont a szövetség és az érintett önkormányzatok összefogásával valósult meg.

Jól kezdte az évet a vitorlások szervezete. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatán elnyert forrásból ugyanis hét új kisbuszhoz is jutottak a tagszervezetek.

– A már igencsak időszerű beszerzés lehetővé teszi a turisztikai megállópontok között az eszközök mozgatását, továbbá arra ösztönöz, hogy a kishajókban ülők időnként túrázóeszközt váltsanak, és a kikötőben parkoló kisbusszal akár egész napos kirándulásra induljanak – fogalmazott Holczhauser András főtitkár, hozzátéve: a balatonföldvári és az alsóörsi vitorlásegyesület két-két kisbuszt kapott, és jutott egy-egy kishajó vontatására alkalmas jármű a csopaki, a tihanyi és az alsóörsi egyesületnek is. – A beruházás nagyban segíti a vitorlázó-utánpótlás nevelését és szélesíti a vízi turizmus megszállottjainak táborát.

A sportági vezető felhívta a figyelmet: az évadnyitó verseny június 16-án Balatonfüreden lesz, feb­ruár 8-án a farsangi, míg március 14-én a tavaszi regatta, március 28-án pedig az agárdi Alba Regia verseny várja a kishajósokat.

Nyitókép: Krausz Andrea
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva