Fábos Erika, Krausz Andrea | 2019.08.01. 14:00
Kihagyhatatlan helyek csak egy ugrásra a déli parttól
Beborult az idő, vagy unod a balatoni tumultust? Kerekedj fel, és húzz el kicsit a partról! Olyan helyeket mutatunk, ahova akár bringával is mehetsz.

Csiszta Fürdő – Balatonfenyvestől 25 kilométer

Balatonfenyvestől 12 kilométerre található a Buzsákhoz tartozó Csisztapuszta, ott pedig a Csiszta-Fürdő. Az 1950-es években olaj után kutattak errefelé, de termálvízre bukkantak. Először ezt csak a falusiak használták, aztán a gyógyhatása szájról-szájra terjedt, itthon, később Németországban is. Gyakori látvány volt, hogy a helyiek által épített kis faházak mellett a legmodernebb lakóautók sorakoztak, bent pedig az igencsak falusias medencékben egymás mellett ültek a fejkendős nénikék és a dizájnos napszemüveges német nyugdíjasok.

Csiszta: felújították, de még így is családias, a víze pedig kitűnő.

A ma már felújított fürdő egész évben nyitva van gyógymedencék, szauna, külső medencék és egy gyermekmedence is várja a látogatókat. Vize főként reumatikus és mozgásszervi betegségekre jó, de a nőgyógyászati panaszok, bél- és gyomorpanaszok és néhány bőrbetegség is kezelhető, illetve enyhíthető vele. A balatonfenyvesi kisvasút is elvisz a fürdőbe.

 

Somogyvár, Kupavár – Fonyódtól 22 kilométer

Szent László király alapította az apátságot 1091-ben, amely fénykorában a francia kultúrát hozta Magyarországra és a találkozás nyomán Somogyvár hazánk szellemi-közigazgatási központjává vált ötszáz esztendőn át. A szent király által építtetett bazilika, illetve kolostor, később a király temetkezési helyéül szolgált.Még ma, romjaiban is lenyűgöző. A feltárt rom, méltán lett – Pusztaszer és Mohács után – 1983-ban az ország harmadik történelmi emlékhelye, 2011 óta Nemzeti Emlékhely is. Páratlan kisugárzása megér 22 kilométernyi kitérőt Fonyódtól, Lengyeltóti irányában. Keddtől vasárnapig, 10-18 óráig tart nyitva.

 

Rádpuszta, Árpád-kori romtemplom – Balatonlellétől 7 kilométer

A 7-es főútról, Balatonlelle és Balatonszemes közt lekanyarodva alig 5 kilométer Rádpuszta, ahol az Árpád utca legvégén csodás környezetben áll a lenyűgöző Árpád-kori romtemplom. A XIII. században késő-román stílusban, faragott homokkőből és téglából épült csodás szentély sokáig elhagyatottan állt, régészeti kutatására csak 1969-ben került sor. Ez után részlegesen helyreállították és konzerválták, de az elmúlt években példamutatóan rendbe hozták, parkosították a környezetét. Megér egy látogatást, ez a maga nemében Magyarország egyik legszebb műemléki látnivalója. A pusztát övező erdő pedig a vad, érintetlen természet kedvelőinek ajánlott. Ha akarsz utána enni is egy jót, nézd meg ezt!

Kis-Balaton, Kányavári sziget – Balatonszentgyörgytől 20 kilométer

Balatonmagyaród-Sármellék közti úton megközelíthető (tábla jelzi a letérőt) a Kis-Balaton tájvédelmi körzet egyetlen szabadon, vezető nélkül látogatható része, a Kányavári-sziget. A gyönyörű, buján zöldellő növényvilág akkor is megér egy sétát, ha éppen nem látunk ritka madarakat a környező nádasban, vagy a vízparton. De általában láthatunk… Itt nézegethetsz róla még szép képeket.

Csupa természet, csupa romantika: kányavári sziget. (Fotó: zalakaros.hu)

A kis szigetre egy különleges fahíd vezet, ott pedig érdemes felfedező túrát tenni a Búbos Vöcsök tanösvényen. Ez mintegy másfél kilométer, de nem tűnik soknak, mert útközben a kihelyezett táblákról megismerhetjük a Kis-Balaton teljes madárvilágát, és nagy eséllyel élőben is láthatjuk őket. A sziget közepén fából épült madármegfigyelő helyet és egy felújított kilátótornyot is találsz. Gyerekekkel, vagy kettesben is tökéletes program, de idősebbek is elkezdhetik.

 

Kereki, Balatoni Madárkert – 10 kilométer Balatonföldvártól

Fehér páva a Balatoni Madárkertben, Kerekiben (Fotó: Facebook/Balatoni Madárkert)

Papagájok, fácánok, pávák, díszbaromfik, fürjek, gyöngytyúkok, emuk, galambok mellett Bennett kenguru, japán mókus, csincsilla, töpenyúl és még afrikai fehérhasú törpesün is látható a Balaton-parttól 6 km-re, erdős dombok között fekvő, Kereki községben. A Balatoni Madárkert – díszállat és kisállatpark 8 ezer m2-es területen igazi látványosságot kínál az egész családnak. A kisgyermekeket játszósarokkal, az érdeklődőket szakvezetéssel várják.

 

Quadozás Som környékén – Siófoktól 20 kilométer

A quadozás minden időben élmény (Fotó: quadbereny.hu)

A Quad-Berény egy Siófoktól 20 kilométerre, Som település külterületén található quadkölcsönző, ahol két pályával várják a sport szerelmeseit, de különleges quadtúrákat is szerveznek a környék erdeiben. Tiszta időben a dombokról a Balaton is látható, a quadtúrák érdekes tájakon, technikás utakon vezetnek. Tökéletes kikapcsolódási lehetőség az egész családnak!

 

Túra a kereki várromhoz – 10 kilométer Balatonföldvártól

Szabadon látogatható egész évben a XIV. század első harmadában épült Kereki várrom, vagyis Fehérkő vára. Kereki csak néhány kilométerre fekszik Kőröshegytől, az autóval érkezők a községétől délnyugatra található 283 méteres Várhegy aljában könnyedén leparkolhatnak.

Kiváló kirándulási célpont Fehérkő vára (Fotó: balatonfoldvar.info.hu)

A várromhoz a falu széléről jelzett gyalogúton lehet haladni felfelé. A várhoz vezető út nem túl hosszú, de vannak meredek szakaszok is, melyek esős időben elég csúszósak tudnak lenni, így érdemes jó bakanccsal felkészülni a túrára. Fent tiszta időben nagyon szép kilátás fogad: a Balaton, a kőröshegyi völgyhíd, és a Somogyi-dombság is látható.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva