Mihály Szilvia | 2018.10.25. 12:00
Kihagyhatatlan vasárnapi program – Káptalantóti piac
A Balaton-felvidéken pihenők vasárnapi programja a káptalantóti piacozás, itt egész évben tudunk szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és házi készítésű termékeket vásárolni.

Káptalantóti határában található a piac, ahol hatalmas fák alatt, lugasok között várják az árusok a vásárlókat vasárnap délelőttönként. A nyüzsgés, az illatok, a beszélgetések, a körülöttünk magasodó tanuhegyek, a varázslatos őszi színek kavalkádjában jól esik egy-két órára elmerülni.

Káptalantóti, piac, ősz

Fotó: Mihály Szilvia

A megnövekedett forgalom miatt figyeljünk a szabályos közlekedésre és a parkolást tiltó táblákra, mert könnyen büntetés lehet a vége a kirándulásnak. Vannak kiépített, fizetős parkolók, és a település néhány utcáján is le tudunk állni.

Azt javaslom, piacozás előtt ne reggelizzünk, hiszen itt mindent beszerezhetünk hozzá, a lugasok alatti asztaloknál pedig el is fogyaszthatjuk a frissen vásárolt termékeket. Ha nem akarunk ezzel bajlódni, akkor büfék és kávézók is kínálnak nekünk mindenféle finomságot. Akár romantikus program, akár családi piknik a tervünk, tökéletes a helyszín.

Frissen sült kenyerek, helyi sajtok, sonkák, szalámik, szörpök, lekvárok és szezonális zöldségek, gyümölcsök között válogathatunk.

Káptalantóti, piac, ősz

Fotó: Mihály Szilvia

Természetesen nem hiányoznak a környékbeli borok, pálinkák és olajok sem a kínálatból. A visszajáró piacozók előre megrendelhetik a tojást, pékárut, sajtot, savanyúságot vagy süteményeket a kedvenc termelőjüktől, hogy biztosan hozzájussanak ahhoz, hiszen mindenhol nagy a sor, van olyan árus, akinél 10-11 órakor már minden elfogy.

Ha imádjuk a régiségeket, akkor is órákig elidőzhetünk itt, könyvek, lakberendezési tárgyak, eszközök, ruhák között fedezhetünk fel valódi kincseket.

Káptalantóti, piac, ősz

Fotó: Mihály Szilvia

A környékbeli kézművesek és szappanosok is folyamatosan készítik az évszakhoz illő újdonságaikat. Porcelán virágok, gombák, fa díszek, terméskoszorúk az ősz kedvencei.

Káptalantóti, piac, ősz

Fotó: Mihály Szilvia

A piacon találkozhatunk az Istvándy borokkal és mangalica termékekkel, a település túloldalán található a birtokuk és éttermük.

A Badacsony felé vezető úton, Rizapusztán nyit novemberben a Balatoni körös Vincze Péter új étterme, a Tölgyes Kúria, ami szintén ideális helyszíne lesz a piacozás és kirándulás utáni ebédnek.

Káptalantótiból könnyen eljutunk a Tapolcai tavasbarlanghoz, de a közelben található Káli-medence túraútvonalait is érdemes bejárnunk.

Nézze meg a piacon készült képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva