Krausz Andrea | 2018.08.03. 08:47
Kipróbáltuk a világ első Electrojetjét
Magyar mérnökök munkájának köszönhetően a Balatonról indul el meghódítani a világ vizeit a Narke TheElectrojet. Mi is elindultunk, hogy leteszteljük.

Az Electrojet azok számára készült, akiknek fontos a technológia, a környezettudatosság és a design összekapcsolódása. A Like Balatonnak fontos, ezért gondoltam, hogy élek a lehetősséggel és részt veszek a Narke által felajánlott próbaúton, amit a balatonkenesei Marina Portban tartottak a sajtó munkatársainak.

Három Electrojet fogadott bennünket a kikötőben, az ezüst színűre mindjárt fel is pattantam, persze a fotó kedvéért, és hogy mindenki láthassa, milyen menő, formatervezett lett a jet karbonszálas hajóteste. Kisgéphajó vezetői engedély kell majd hozzá mindazoknak, akik egy ilyennel menni szeretnének a Balatonon, így számomra maradt a három évesek pláza-fílingje a pénzbedobós kismotoron.

Pesze arra is volt lehetőség, hogy utasként vigyenek egy kört. Az ülése nagyon kényelmes és a fedélzetén lévők egy elektromos feltöltéssel akár másfél-két órán át száguldozhatnak vele. A jármű egy vízhűtéses, háromfázisú aszinkronmotort és egy Li-ion akkumulátor telepet rejt magában és elérheti a 55 km/h-s végsebességet is, de Réder Ákos hajótervező mérnök ebben a videóban pontosan elmondja:

Aztán elindultunk a próbaútra, amire előzetesen úgy készültem, mintha legalábbis a haragos tengeren kellene egy vízibiciklivel átjutnom: váltóruha, törölköző és tartalék papucs is volt nálam, de ezekre – persze – nem volt szükség. Viszont a shortom is remegett, amikor felszálltam a jetre. Közben selfiebottal vettem az egészet, amit itt lehet látni:

 

Szerettem volna egy olyan felvételt, amiben száguldás közben szemből is látszunk, ezért át is adtam a kísérő hajón egy kedves srácnak a telefonomat, hogy vegyen fel. Hát ez lett belőle, jó szórakozást:

Komolyra fordítva szót, a sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az Electrojet Balatonvilágoson fejlesztették, és most újabb mérföldkőhöz érkezett a projekt: már összesen negyvenen dolgoznak azon, hogy elinduljon a luxusjármű sorozatgyártása a Balatonvilágoson felépített fejlesztő és gyártó központban.

A Narke cég (nevét egy elektromos rája fajról kapta, ami az Indiai-, illetve a Csendes-óceánban cirkál) magyar tulajdonban van és a fejlesztés 30 százalékát az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja biztosította. A jármű népszerűsítésében együttműködnek az E.ON-nal, akik az e-közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatásokat is nyújtanak, töltőket értékesítenek és elvégzik a kivitelezést, biztosítják a folyamatos üzemeltetést.

Rádi Péter tulajdonos a tervekről beszélt:

Az Electrojet valószínűleg a világ összes vizén közlekedni fog. Hossza 4 méter 2 cm, ezért a Balatonon kisgéphajó vezetői engedély lesz szükséges hozzá, ami feltételezi a hajózási szabályzat ismeretét. A jetezők tehát nyilván nem a strandolók között fognak vele száguldozni, világos szabályok vannak azzal kapcsolatban ugyanis, hogy hol lehet majd használni, és a parttól hány méterre lehet felgyorsítani.

Kép és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva