Fábos Erika | 2020.07.20. 06:00
Kipróbáltuk! Ezek a legjobb halsütők a Balatonnál
Ha Balaton, akkor sült hal. Megmutatjuk, hol eheted a legjobbat! Van, ahol generációk óta hagyományozódnak a receptek.

András Büfé, Balatonszemes

Ez tényleg egy parti büfé… (Fotó: Fábos Erika)

1982 óta működik változatlanul Balatonszemes szélén az András Büfé. Az üzemeltetője, Vincze Attila, a Büfé névadója pedig az édesapja volt, aki tavaly nyugdíjazta magát. Nem távolodott el teljesen a büfétől, de a napi munkában már nem vesz részt. A recepteket is ott hagyta, hogy a törzsvendégek a generációváltásból semmit ne vegyenek észre. Ebben a büfében semmilyen halat nem rántanak ki, mégis nagy a sikere a vendégek körében. Paprikás lisztben sül itt minden, de a titok nem ez, hanem az a fűszerkeverék, amivel megszórják a portékát amikor elkészül. Nem is árulják el senkinek mi van benne… De nem csak ezért, bizonyára sokan jönnek ide a csillagos ötös kerthelyiség miatt is.

A titok az a fűszerkeverék, amit évtizedek óta használnak (Fotó: Fábos Erika)

– Amit csak lehet, friss halból sütünk, és nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a halak előkészítésére – mondta Vincze Attila. – A vendégek nálunk nemcsak a halakat, azt is szeretik, hogy alig 30 méterre vagyunk a Balatontól. Itt igazi panorámás kilátást kapnak az ételek mellé. Nincs zsúfoltság, kényelmesen le lehet ülni és sétálni is lehet egyet az evés után a parton.

Sanyika Halsütő, Balatonlelle

Az évtizedes tapasztalat nem hazudik, ebben a büfében minden rendben van… (Fotó: Fábos Erika)

Van Balatonlellén egy évtizedes múltú, patinás halsütöde. Oda indultunk. Aztán úgy jártunk, hogy amikor érdeklődtünk, merre találjuk, hárman is elmondták az útvonalat, azt is mondták, hogy jó hely, de mindannyian hozzátették, menjünk inkább a Sanyikához. Nem csoda, Szalai Sándor életének éppen két évtizede van benne a balatoni nyárban. Ebből tízet egy strand büféjében húzott le, de rájött, hogy az nagyon függ az időjárástól, ezért elment halasnak abba a bizonyos patinásba hét évre, mire saját helyet nyitott.

Sanyika Halsütő néven méri azóta a halakat, és a rajongótábora még manapság is növekszik, pedig azt már nemigen lehet fokozni. A titkot persze nem olyan nehéz megfejteni. A legjobb helyekről jön az alapanyag, tökéletesen készítik elő a halakat, betartanak mindent sütés közben, és a körítésre ugyanúgy figyelnek, mint a halra. Vagyis friss a kenyér amit adnak hozzá, saját savanyúságot készítenek, a pörköltekhez és halpaprikásokhoz házi, gyúrt csuszatésztát főznek.

Egy fogas egészben… (Fotó: Fábos Erika)

Májusban csak hétvégenként várják a vendégeket, ősszel pedig addig vannak nyitva, amíg kitart a jó idő, de szeptember közepéig biztosan. Érdemes erre járni addig, a kínálatban ugyanis olyan különlegességek is szerepelnek, mint az egészben sült fogas, a kecsege, vagy az angolna, amiből például pörkölt készül, egy kevés vargányával. Hekk is van, de Szalai Sándor, akit csak lehet, rábeszél inkább valami másra.

– A feje húsa és az utána következő szeletek a legízletesebbek, és ott a legkevesebb a szálka is, de ha ropogósan szereti, nem a rántott, inkább a paprikás lisztbe sütött pontyot javasolnám – hallom messziről ahogy mondja, napjába akár tucatszor is, teljes nyugalomban – Sanyika nemcsak a halakról, a vendégekről is megtanult mindent az elmúlt húsz évben és láthatóan még mindig szereti őket…

A bélatelepi halas, Fonyód

A 7-es út mellett, Bélatelepen találod ezt a büfét. (Fotó: Fábos Erika)

Bélatelepen már márciusban kinyit a halas – ezt szinte mindenki tudja a környéken, amin nincs is mit csodálkozni, hiszen pont húsz éve így megy ez. Márciustól, novemberig ugyanazt kapja az ember, csak ilyenkor főszezonban kicsit többet kell várni rá. Minden frissen készül, a sütőkből naponta leeresztik az olajat, és a hangulatra ugyanúgy odafigyelnek, mint a konyhai fázisokra.

Itt jókedvű a kiszolgálás, mert azt tartják, ez illik a Balatonhoz. Aki nyaralni jön, nem idegeskedni akar. Az elmúlt években hiába lett divatosabb még a korábbinál is a hal, az árak itt mégsem szálltak el. A büfé tulajdonosa szerint ez is közrejátszik abban, hogy hatalmas a törzsközönsége a halsütőnek. Nagy titkok nincsenek, rántanak vagy roston sütnek paprikás lisztben, és a ponty-ropogós keszeg-hekk hármason kívül van harcsa, fogas, angolna és irdalt, egészben sütött, szálka nélküli kárász is. Ezt, ahogy a keszeget is, olyan tökéletesre sütik, hogy még az uszonyait is el lehet ropogtatni.

Mosoly is jár a hal mellé (Fotó: Fábos Erika)

– Hogy mi volt eddig a legnagyobb elismerés? – kérdeznek vissza egyszerre a tulajdonosok Perián Zsolt és Perián Róbert. – Amikor az itt nyaralók kis, kézzel rajzolt térképekkel érkeznek, amit valaki olyan adott a kezükbe, aki már evett nálunk…

Hóbár Halbár – Gyenesdiás

Gyenesen keszeget eszegetni szintén fogalom. Nem csak azért, mert a Balatoni Hal-és Termelői piacon tehetjük mindezt, ami amúgy is különleges, hiszen helyi termelők, kézművesek és rengeteg vendéglátóhely várja a látogatókat. Ezek egyike a Hóbár Halbár, a méltán kedvelt halsütöde. Mint ahogy egy korábbi – halételekről szóló cikkükben is megírtuk – itt főként édesvízi halakat: keszeget, pontyot, harcsát és pisztrángot sütnek itt. A kínálatban szerepel halgyros és halnyárs is, sőt néhány éve már halchips is.

A A Hóbár Halbár sült keszege
Fotó: Keszey Ágnes

Oszi bácsi keszegsütője, Szigliget

Szigligeten Oszi bácsi neve egyet jelent a friss, sült hallal. A strandon található halsütő ikonikus gasztrohellyé nőtte ki magát, már strandbelépőt sem kell venni, ha mag akarjuk kóstolni a sült keszeget, kifelé is árusítja finomságait. Ha a strandon állunk sorba, számítsunk arra, hogy valóságos showműsort láthatunk, a halakat sütő személyzet vicces, pörgős történetei szórakoztatnak bennünket. A hal frissen készül, ezért a rendelés után is várni kell.

A hűtőpultból kiválaszthatod, melyik halat szeretnéd, még kacsint rád a szemével, és már forgatják is a paprikás lisztbe, majd megy a forró olajba. Néhány perc lubickolás után frissen, forrón kerül a tálcádra, és kezdődhet a falatozás. Ne felejtsünk el kovászos uborkát és friss kenyeret kérni. Rutinosabb keszegevők alapból két-három darabot rendelnek, jól csúszik rá a fröccs és az ásványvíz is. A szépen irdalt, ropogósra sült keszeg is könnyen ehető, de ha húsosabb halra vágysz, kérj süllőt!

Fotó: Mihály Szilvia

Szálka Bisztró, Aszófő

Hal, bor és nyugalom – ez jellemzi az aszófői bisztrót, ahol az étlap 95 százaléka halas fogásokból áll össze. Nem hiányozhat róla egy jó halászlé, amit vegyes halból, de elsősorban balatoni harcsából készítenek és úgynevezett gyufatésztával gazdagítják. A főételek sorából választhatunk egész fogassülőt paprikás lisztben forgatva, füstölt pisztrángot, amit shimei gombával és hajdinával tálalnak, de egy ízes harcsapaprikás vagy rántott pontypatkó is kedvünkre lehet. Bármit választunk is, ide még azok is visszatérnek, akiknek nem a hal a kedvenc eledelük. Nagyon sok visszatérő vendégük van, akik egy-egy emlékezetes fogás miatt keresik fel újra a barátságos bisztrót.

Fotó: Szálka Bisztró közösségi oldala

Fogas Bisztró, Alsóörs

Van, aki húsz éve ismerte a Fogas Büfét Alsóörsön, ahol csupa halételt lehetett kóstolni. Idén megújult a büfé, a szomszéd vendgélátóegység vette át az üzemeltetését és bisztró jellegű falatozót nyitott, amely szinte már étteremnek is beillik. Bátran ki lehet jelenteni, a Balaton legszínvonalasabb halas kínálatát, idén itt találjátok. Minden fogás friss halból készül, amiket egy keszthelyi haltenyészetből szereznek be, és az ételek igazi íz-költemények.

Hamar terjedt a jó híre, mert itt haltöpörtyűtől kezdve a halkolbászon át a hallevesig minden van. Kérhetünk halchipset, amely apró sült halacskákat jelent, vagy halerőlevest, amelyben keszeg, tokhal és harcsa, valamint tokhalfiléből és kovászos kenyérből készült gombóc van. Grillezett harcsa, harcspaprikás, lazac mousse, lecsó tokhal, fokhagymás rák, paradicsomos kagyló – a napi ajánlat rendkívül változatos, de az állandó étlap önmagáért beszél. Ezt a helyet valóban nem érdemes kihagyni!

A Fogas Büfében ilyen a haltöpörtyű és nem ez az egyetlen különlegesség a kínálatban. Fotó/Kun Szilárd

+ 1 Sült keszeg egy hotel éttermében

Badacsonyban a Hotel Neptun Tilia Étterme az idei nyáron étlapra tette az ikonikus balatoni fogást, a sült keszeget.

Fotó: Orbán Péter – Hotel Neptun

– A keszeget inkább halsütödékben keresték eddig a vendégek, mi pont azért tettük étlapra, mert azt látom, hogy minden halsütőnél tömött sorokban állnak az emberek – mondta Nagy Miklós, szállodaigazgató.
– Azt gondoltuk, éttermi körülmények között is megállja a helyét ez a fogás, amit nálunk terített asztalnál ülve, szépen tálalva, komfortosabban lehet elfogyasztani. Mi vaslapon sült keszeget kínálunk grill zöldségekkel, és a visszajelzések alapján ez a hagyományos balatoni étel éttermi szinten is sikeres. Természetesen a fogasfilé is örök sláger, ezt édesburgonya hasábbal tettük izgalmasabbá. Nem hiányozhat az étlapról a balatoni halászlé és a közeli tapolcai pisztráng sem, halburgert valamint fish & chipszet és tonhalsalátát is kérhetnek a halkedvelő vendégek.

 

Nyitókép: Magyar szürkeharcsa roston, grillezett zöldségekkel, édesburgonyával a Fogas Büféből. Fotó/ Kun Szilárd

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva