Horváth Virág | 2020.07.23. 12:00
A prímásverseny győztese szívesen lenne a "balatoni prímás"
Nyolcadik éve szervezik meg az elmaradt Anna-bál kísérő rendezvényeként a prímásversenyt, amely vetésforgóban egyik évben a cigány zenét, másik évben a magyar népzenét művelőket méreti meg, idén ez utóbbira került a sor.

Az egymillió forintos főnyeremény és az első díjat vehette át a gálán a győztes, Király Miklós. A nyertest a Balatonról és a prímások helyzetéről kérdeztük.

– Szerintem nagyon jó hagyományteremtő akció ez a prímásverseny, nyilván a szakmának is szüksége van arra, hogy legyenek ilyen kaliberű megmérettetések. Alacsonyabb fokon már elég régóta szerveznek népzenei versenyeket, de ez mégis egy olyan verseny, amin magas minőségben lehet megmutatni a tudásunkat – mondta el a likeBalaton kérdésére Király Miklós.

Király Miklós szerdán vehette át az első díjjal járó jutalmat Fotó: Horváth Virág

Az ifjú zenész már nem is emlékszik rá, miért éppen a népzenét választotta hivatásként. Nyolcéves korában állították döntés elé, és valamiért a népzene mellett tette le a voksát, amit azóta is töretlenül szeret, és művel.

A Balaton-parton sokáig erős hagyománnyal bírtak az élőzenés vendéglátóhelyek, manapság azonban kuriózumnak számít.

– Én Budapesten élek, abban a városban, ami az akusztikus hangszereken játszott vendéglátós cigányzene fellegvára volt. Ez sajnos hanyatlásnak indult, és a karantén-helyzet még kellemetlenebb helyzetet teremtett azoknak, akik ebből élnek. Jó lenne erre fókuszálni a figyelmet, hiszen az élőzene nagyon fontos érték a népzenészeknek és cigányzenészeknek egyaránt. Nem utolsó sorban az embereknek, vendégeknek is igényük lenne rá. Én eddig bármilyen helyen találkoztam élőzenével, ott az emberek imádták a muzsikát.

Király Miklós szívesen játszana a Balatonnál is Fotó: Horváth Virág

Király Miklós elmondása szerint mindenestül szereti a Balatont, már harmadszor vett részt a prímás-versenyen, és minden alkalommal nagyon jó élményekkel gazdagodott, ha kapna lehetőséget, ő maga is szívesen vállalná a „balatoni prímás” szerepét a helyi vendéglátóhelyeken.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva