veol.hu/Molnár Sándor | 2020.06.11. 17:00
Kirándulás közben vigyázzunk az erdő állatvilágára is
Országos jelenséggé vált, hogy a jó idő beköszöntével, a pihenés egy formájaként egyre többen kirándulnak a természetbe, miután a koronavírus-járvány miatt a közösségi terek látogatása korlátozott. A kirándulóknak azonban tudniuk kell azt is, hogy ha nem viselkednek felelősen a természetben, akkor veszélyeztetik az élővilágot, a vadállományt, az okszerű és tervszerű vadgazdálkodást.

Több vadászatra jogosult szervezet jelezte az Országos Magyar Vadászati Védegyletnek (OMVV) mint érdekképviseleti szervezetnek, hogy a természetjárók az elmúlt hetekben a korábbinál jóval gyakrabban térnek le az utakról, művelt mezőgazdasági területen bukkannak fel, sokszor sötétedéskor vagy az után is a vadászterületen tartózkodnak. Mindez több problémát is okozhat.

A vadállomány a jelenlegi, szaporodási időszakban a legsérülékenyebb. Igaz ez ugyanúgy a mezei nyúl, a fácán, mint az őz és a gímszarvas esetében. Az élőhelyek indokolatlan zavarása, különösen a szabálytalanul, póráz nélkül sétáltatott, illetve elkóborolt vagy kóbor kutya, kárt okozhat a szaporulatban. Jelenleg a vadgazdálkodók egyik legfontosabb feladata a vaddisznóállomány gyérítése, az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása, amely betegséget egyébként a vaddisznó lakta területekről a kirándulók is továbbvihetik, és ez a házisertés-állományt is veszélyeztetheti. A háborítatlan erdők és bokrosok napközbeni bolygatása könnyen balesethez vezethet, mert a megriadt vad gyakran forgalmas utak felé, azokon át menekül.

Fotó: pixabay

A vadászati védegylet az alábbiakat kéri minden természetjárótól a hetekig tartó bezártság után: Ne térjenek le az utakról, ösvényekről. Ne hangoskodjanak, ne zavarják feleslegesen a vadon élő állatok nyugalmát. Ha állatot észlelnek, ne közelítsék meg, hagyják elmenekülni. A hazai erdőkben és mezőkön élő állatfajok szinte minden esetben kerülik az ember közelségét.

Ezekben a hetekben születnek az őzgidák, illetve a gímszarvas- és dámborjak. Fontos tudni: ha a kicsinyeket egyedül látjuk a fűben megbújva, az nem jelenti, hogy elárvultak vagy betegek. Az anyjuk ilyenkor táplálkozik vagy elmenekült, mert veszélyt érzett, de visszatér. A kis állatokat – mivel az első hetekben még nem tudják követni – ilyenkor elfekteti, azok pedig ösztönösen meglapulnak, mozdulatlanok maradnak. Ha megérintjük őket, az őzsutát, szarvastehenet elriasztja az ember szaga, és nem gondozza majd tovább kicsinyét, amely így éhen pusztul vagy ragadozók áldozatává válik. Ha valaki – még a legjobb szándékkal is – elviszi ezeket az állatokat, lopást követ el.

Ne simogassuk és ne vigyük haza az egyedül talált őzgidát (Fotó: Molnár Sándor/Napló)

Amennyiben kutyával kirándulnak, az ebet feltétlenül tartsák pórázon. Ellenkező esetben szabálysértést követnek el, de a kutya testi épségét is veszélyeztetik. Súlyos sérüléseket okozhat neki egy malacait védő vaddisznókoca vagy jogszerűen telepített csapda, amennyiben pedig vadat űz vagy ejt el, vadászok lelőhetik.

A kirándulásokat szervezzék úgy, hogy legkorábban a napkeltét követő egy órával lépjenek a természeti területre, és legkésőbb egy órával napnyugta előtt hagyják el azt, mert így nem lesz átfedés a kirándulás és a vadászat időszaka között.

Forrás: Veol.hu

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva