Ropogós, puha és lágy rétegek sorakoznak egymáson az idei Ország Tortájában, melynek fő alkotó íze, a birsalma, sokáig dominál még a kóstolás után is. Az enyhén savanykást ízt tompítja és harmonizálja az édesség legfelső rétege: a csokoládémáz, s mindezt aranyozott mandulaszem koronázza meg. Mindezt a keszthelyi Pálma cukrászdában összegezhettem, miután megkóstoltam az idei Ország Tortáját.
– Amióta van Ország Tortája van, mi minden évben elkészítettük. A Cukormentes Torta csak néhány éve létezik, de azt is a kezdetektől mindig kínáljuk. Minden évben kíváncsiak az emberek ezekre. Érezhetően megnő a forgalom, sokan kifejezetten ezért jönnek – mondta el Mándi-Fekete Fanni a Pálma cukrászda tulajdonosa. Azok a cukrászdák készíthetik a két tortát, melyek tagjai a versenyt meghirdető szervezetnek, és vállalják, hogy pontosan követik az eredeti receptúrát – így a vendégek bárhol kóstolják a tortákat, mindenhol ugyanolyan ízben és minőségben kaphatják.
– Először kicsit megijedtünk a receptúrától, mert nagyon sok összetevője van a tortának – de ez így van minden Ország Tortájánál. A cukrász kollegákkal azt tapasztaltuk, hogy az idei elkészítése nem annyira bonyolult, mint amilyenek előfordultak a korábbi években. Azért voltak nehezebb részei: például a krémje, mert az elég sokrétű. A technológiára kell nagyon figyelni és ügyesen alkalmazni, hogy jól álljon össze a krém és jó állagú legyen. A torta egyik hozzávalója, a száz százalékos mandulapaszta beszerzése viszonylag nehéz, de sikerült. A receptúrát már július végén megkaptuk, akkor megkezdtük az alapanyagok megrendelését, és azóta készültünk a torta elkészítésére.
Augusztus 19-én kerülhet az Ország Tortája a süteményesvitrinekbe, s az elkövetkezendő napokban országszerte és a Balaton körül is minden bizonnyal nagy lesz az érdeklődés irántuk, s a következő hetekben is keresett lesz.
Hogy a Balaton körül hol lehet megízlelni, azt is megmutatjuk, de előbb ismerkedjünk még a tortával
A Magyarország Tortája versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizennegyedik alkalommal hirdette meg nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A szervezet sajtóközleményében olvasható, hogy kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket vártak, olyan tortákat, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest, mely idén Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „Curiositas – Kíváncsiság” fantázianevű torta lett. Mandulás piskóta, mogyoróolajos ropogós, bársonyos birszselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó harmóniája teszi tökéletessé Magyarország idei ünnepi tortáját.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete sajtóközleményében így mutatja be az idei országtortát és kitalálóját.
„A birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami nyers állapotban élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek. Készítője olyan ízekkel kombinálta, mint a mandula, a mogyoró, a csokoládé és a legmodernebb technológiákat alkalmazva készítette el, így igazán méltó lett az elnevezéséhez.
Füredi Krisztián a gyakorlati éveit a Gundel étteremben töltötte, a fő összetevőket (mandula, mogyoró, csokoládé) a Gundel torta ihlette, közéjük csempészte be egyik kedvenc alapanyagát, a birsalmát. Mostanában méltatlanul mellőzött gyümölcsünk, pedig a magyar gasztronómiai kultúrában évszázadok óta jelen van. A birs zselét birs kompóttal egészítette ki és birs pálinkával tette teljessé, így sikerült a legszebb arcát kihoznia a gyümölcsnek.”
Magyarország tortája mellett kiválasztják Magyarország Cukormentes Tortáját is, melynek elkészítésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is közösen hirdette meg a versenyt. Idén a Szentivánéji Álom névre keresztelt finomság lett a győztes, melyet a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata készített. A kreáció ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns küllem párosul. A hozzáadott cukor nélkül készült Szentivánéji Álom szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz.
A Pálma cukrászdában egyébként az elmúlt években azt tapasztalták, hogy általában még az év végi időszakban is keresik az Országtortákat a vendégek, de voltak olyan kreációk is, melyeket még az augusztusi kihirdetést után fél évvel is sokan kóstoltak volna. A keszthelyi cukrászdában például a 2009-es Pándi meggytorta és a 2016-os Őrség aranya bizonyult a legnépszerűbbnek. Ha te is kíváncsi vagy arra, hogy az idei Országtorta hogyan ízlik neked, mutatjuk, hogy a Balaton körül hol lehet megkóstolni.
CUKRÁSZDA | TELEPÜLÉS | CÍM | CURIOSITAS | SZENTIVÁNÉJI ÁLOM |
Fék Kávéház | Balatonakali | Pacsirta u. 1/A | √ | – |
Amaretto Fagylaltozó | Balatonalmádi | József Attila u. 1 | √ | √ |
Promenád Kávéház | Balatongyörök | Füredi út 50. | √ | √ |
Eleven Cukrászat | Balatonkenese | Óvoda u. 10-12. | √ | – |
G & D Kézműves Cukrászda | Balatonkenese | Óvoda út 2. | √ | – |
Geleta Cukrászda | Balatonlelle | Rákóczi út 269. | √ | √ |
Márton Cukrászda | Balatonlelle | Balatonlelle, Rákóczi út 241. | √ | √ |
Ice Caffe Szalon | Hévíz | Kölcsey F. u. 2. | √ | √ |
Korzó Café | Keszthely | Kossuth u. 7-9. | √ | √ |
Muskátli cukrászda | Keszthely | Kossuth u. 28. | √ | √ |
Pálma cukrászda | Keszthely | Vaszary Kolos 6/D | √ | √ |
Sütibolt | Keszthely | Kócsag u. 1/a. | √ | √ |
Cafe Melba | Siófok | Fő u. 172. | √ | √ |
Dinasztia Cukrászda | Siófok | Kálmán I. sétány 2/c. | √ | √ |
Szigligeti Vár Kávézó | Szigliget | Kisfaludy u. 26 | √ | √ |
Borostyán cukrászda | Tapolca | Vasút u. 1 | √ | √ |
Dolce Cukrászda | Tapolca | Csobánc u. 55. | √ | – |
Manó Sütemény Cukrászda | Tapolca | Veszprémi út 5. | √ | √ |
Bányai Cukrászda Kft | Veszprém | Gyöngyvirág u. 6 | √ | – |
Kokó cukrászda | Veszprém | Március 15 u. 3/1. | √ | √ |
Kokó Terasz | Veszprém | Kossuth L. u. 8. | √ | √ |
Schőnig Cukrászda | Veszprém | Kiskőrösi u. 18. | √ | √ |
Szilágyi Cukrászda | Zalakaros | Petőfi u. 45. | √ | √ |