Keszey Ágnes | 2020.08.19. 16:46
Kíváncsiság és Szentivánéji álom - Itt kóstolhatod meg az Ország Tortáját!
Kíváncsi vagy rá, hogy milyen a Kíváncsiság? Most megtudhatod, sőt azt is, hogy hol lehet kóstolni. Magyarország idei Országtortája ugyanis ezt a nevet – egészen pontosan latin megfelelőjét, a Curiositas-t – viseli. A birsalmás finomság mellette a meggyes Szentivánéji álomról is mesélünk – ez az idei cukormentes desszert.

Ropogós, puha és lágy rétegek sorakoznak egymáson az idei Ország Tortájában, melynek fő alkotó íze, a birsalma, sokáig dominál még a kóstolás után is. Az enyhén savanykást ízt tompítja és harmonizálja az édesség legfelső rétege: a csokoládémáz, s mindezt aranyozott mandulaszem koronázza meg. Mindezt a keszthelyi Pálma cukrászdában összegezhettem, miután megkóstoltam az idei Ország Tortáját.

– Amióta van Ország Tortája van, mi minden évben elkészítettük. A Cukormentes Torta csak néhány éve létezik, de azt is a kezdetektől mindig kínáljuk. Minden évben kíváncsiak az emberek ezekre. Érezhetően megnő a forgalom, sokan kifejezetten ezért jönnek – mondta el Mándi-Fekete Fanni a Pálma cukrászda tulajdonosa. Azok a cukrászdák készíthetik a két tortát, melyek tagjai a versenyt meghirdető szervezetnek, és vállalják, hogy pontosan követik az eredeti receptúrát – így a vendégek bárhol kóstolják a tortákat, mindenhol ugyanolyan ízben és minőségben kaphatják.

 

A Pálma cukrászda idén is kínálja mindkét országtortát Fotó :Keszey Ágnes

 

– Először kicsit megijedtünk a receptúrától, mert nagyon sok összetevője van a tortának – de ez így van minden Ország Tortájánál. A cukrász kollegákkal azt tapasztaltuk, hogy az idei elkészítése nem annyira bonyolult, mint amilyenek előfordultak a korábbi években. Azért voltak nehezebb részei: például a krémje, mert az elég sokrétű. A technológiára kell nagyon figyelni és ügyesen alkalmazni, hogy jól álljon össze a krém és jó állagú legyen. A torta egyik hozzávalója, a száz százalékos mandulapaszta beszerzése viszonylag nehéz, de sikerült. A receptúrát már július végén megkaptuk, akkor megkezdtük az alapanyagok megrendelését, és azóta készültünk a torta elkészítésére.

A Pálma cukrászda idén is kínálja mindkét országtortát. mondta Mándi-Fekete Fanni Fotó ::Keszey Ágnes

 

Augusztus 19-én kerülhet az Ország Tortája a süteményesvitrinekbe, s az elkövetkezendő napokban országszerte és a Balaton körül is minden bizonnyal nagy lesz az érdeklődés irántuk, s a következő hetekben is keresett lesz.

Hogy a Balaton körül hol lehet megízlelni, azt is megmutatjuk, de előbb ismerkedjünk még a tortával

A Magyarország Tortája versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizennegyedik alkalommal hirdette meg nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A szervezet sajtóközleményében olvasható, hogy kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket vártak, olyan tortákat, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest, mely idén Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „Curiositas – Kíváncsiság” fantázianevű torta lett. Mandulás piskóta, mogyoróolajos ropogós, bársonyos birszselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó harmóniája teszi tökéletessé Magyarország idei ünnepi tortáját.

A Pálma cukrászda idén is kínálja mindkét országtortát Fotó :Keszey Ágnes

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete sajtóközleményében így mutatja be az idei országtortát és kitalálóját.
„A birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami nyers állapotban élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek. Készítője olyan ízekkel kombinálta, mint a mandula, a mogyoró, a csokoládé és a legmodernebb technológiákat alkalmazva készítette el, így igazán méltó lett az elnevezéséhez.

Füredi Krisztián a gyakorlati éveit a Gundel étteremben töltötte, a fő összetevőket (mandula, mogyoró, csokoládé) a Gundel torta ihlette, közéjük csempészte be egyik kedvenc alapanyagát, a birsalmát. Mostanában méltatlanul mellőzött gyümölcsünk, pedig a magyar gasztronómiai kultúrában évszázadok óta jelen van. A birs zselét birs kompóttal egészítette ki és birs pálinkával tette teljessé, így sikerült a legszebb arcát kihoznia a gyümölcsnek.”

A Pálma cukrászda idén is kínálja mindkét országtortát Fotó :Keszey Ágnes

 

Magyarország tortája mellett kiválasztják Magyarország Cukormentes Tortáját is, melynek elkészítésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is közösen hirdette meg a versenyt. Idén a Szentivánéji Álom névre keresztelt finomság lett a győztes, melyet a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata készített. A kreáció ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns küllem párosul. A hozzáadott cukor nélkül készült Szentivánéji Álom szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz.

A Pálma cukrászdában egyébként az elmúlt években azt tapasztalták, hogy általában még az év végi időszakban is keresik az Országtortákat a vendégek, de voltak olyan kreációk is, melyeket még az augusztusi kihirdetést után fél évvel is sokan kóstoltak volna. A keszthelyi cukrászdában például a 2009-es Pándi meggytorta és a 2016-os Őrség aranya bizonyult a legnépszerűbbnek. Ha te is kíváncsi vagy arra, hogy az idei Országtorta hogyan ízlik neked, mutatjuk, hogy a Balaton körül hol lehet megkóstolni.

 

CUKRÁSZDA TELEPÜLÉS CÍM CURIOSITAS SZENTIVÁNÉJI ÁLOM
Fék Kávéház Balatonakali Pacsirta u. 1/A
Amaretto Fagylaltozó Balatonalmádi József Attila u. 1
Promenád Kávéház Balatongyörök Füredi út 50.
Eleven Cukrászat Balatonkenese Óvoda u. 10-12.
G & D Kézműves Cukrászda Balatonkenese Óvoda út 2.
Geleta Cukrászda Balatonlelle Rákóczi út 269.
Márton Cukrászda Balatonlelle Balatonlelle, Rákóczi út 241.
Ice Caffe Szalon Hévíz Kölcsey F. u. 2.
Korzó Café Keszthely Kossuth u. 7-9.
Muskátli cukrászda Keszthely Kossuth u. 28.
Pálma cukrászda Keszthely Vaszary Kolos 6/D
Sütibolt Keszthely Kócsag u. 1/a.
Cafe Melba Siófok Fő u. 172.
Dinasztia Cukrászda Siófok Kálmán I. sétány 2/c.
Szigligeti Vár Kávézó Szigliget Kisfaludy u. 26
Borostyán cukrászda Tapolca Vasút u. 1
Dolce Cukrászda Tapolca Csobánc u. 55.
Manó Sütemény Cukrászda Tapolca Veszprémi út 5.
Bányai Cukrászda Kft Veszprém Gyöngyvirág u. 6
Kokó cukrászda Veszprém Március 15 u. 3/1.
Kokó Terasz Veszprém Kossuth L. u. 8.
Schőnig Cukrászda Veszprém Kiskőrösi u. 18.
Szilágyi Cukrászda Zalakaros Petőfi u. 45.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva