2020.03.16. 10:00
Kivárnak a balatoni vendéglátósok
Az egész évben nyitva tartó tóparti éttermek, bisztrók, borozók, cukrászdák többsége a hétvégén is várta a vendégeket, a szezonális üzletek tulajdonosai viszont még fontolgatják, hogy mikor nyissanak ki.

A járványveszély miatt több kora tavaszi rendezvény is elmaradt, illetve elmarad a Balatonnál: nem nyitották meg a hétvégén a 8. Füredi Tavaszi Fesztivált, a közeli Tapolcán a nagyszabásúra tervezett termelői és kézművesvásárt, elmarad a Bach mindenkinek koncertsorozat, és nem látogatható a térség legnagyobb közművelődési intézménye, a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ és Könyvtár.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a szezonális vendéglátóhelyek jelentős része eleve zárva marad az üdülési előidényben.

Noha egyelőre nincsen nevesített rendelkezés a balatoni kompközlekedés esetleges korlátozására, illetve hogy a koronavírus-járvány idején milyen elővigyázatossági intézkedéseket kell tennie az átkelőhajókat üzemeltető Balatoni Hajózási Zrt.-nek (Bahart), ám a Magyar Nemzet információi szerint a vízi közlekedési cég enélkül is gondoskodik a dolgozói és a komputasok egészségi állapotának megőrzéséről. Fertőtlenítő kézmosó készülékeket helyeztek ki a kompkikötő zárt területeire, emellett azt kérik az utasoktól, hogy a menetjegyért ne készpénzzel, hanem bankkártyával fizessenek. Ez idő szerint elsősorban a gépjárművel utazók veszik igénybe a kompközlekedést, akik kihasználva a Bahart üzletszabályának lehetőségét, elővigyázatosságból az autóban ülve várják ki, míg a nagy hajó átér Szántódról Tihanyba vagy onnan vissza a déli partra.

A balatoni komp péntek óta negyvenpercenként közlekedik, a szántódi révből az első járat 6 óra 40 perckor, Tihanyból az utolsó este 7-kor indul. A balatoni hajózási előszezon idén is húsvétkor kezdődik. Az első személyhajó április ­11-én, nagyszombaton délelőtt 10 órakor indul a siófoki kikötőből Balatonfüredre.

Nyitókép: BAHART

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva