2018.08.16. 20:00
Kőgolyót emeltek és bárdot is ragadtak Gyenesdiáson
Több száz kilós traktorgumi vagy éppen minden fogás nélküli kőgolyó emelése puszta kézzel. Ilyen és hasonló gyakorlatokkal „szórakoztatták” magukat és a népes számú közönséget az erős emberek legutóbbi, Gyenesdiáson megtartott versenyén.

Az idén nyolcadik éve megrendezett Balaton Beach Strongman versenyről az ötletgazdát, Tarr Istvánt kérdeztük. Mint elmondta, a strandkézilabdaviadalok népszerűségét látva úgy gondolta, újabb sportot mutat be a nyaraló közönségnek. Korábban saját maga is űzte a strongman sportot, amíg egészsége engedte, tette hozzá, de napjainkban már csak a szervezés terheit vállalja magára. Az idei versenyre tízen jelentkeztek, öten Szlovákiából, köztük Tóth Dávid is, aki a Fekete László – korábban a világ legerősebb embere címet elért sportoló – által szervezett Natural nevű versenyen mutatkozott be figyelemre méltó eredménnyel.

Adorján Balázs egykezes súlyzót nyom ki az erős emberek gyenesdiási versenyén Fotó: Góth Imre

Változatos próbák elé állították a versenyzőket. A rönknyomásnak nevezett számban 92 vagy 102 kilogrammos, henger alakú súlyt kellett egy perc alatt minél többször felemelni. Ezt követően 400 kilós traktorgumit kellett átforgatni oda és vissza kétszer, összesen négyszer átbillentve az irdatlan tömeget. Az egykezes nyomást 55 vagy 67 kilóval teljesítették, azaz a vállra emelt súlyzót innen emelték fel minél többször a megadott idő alatt. Történelmi korok vitézeit idézve bárdot is ragadtak, a két 15 kilós szerszámot oldalra kitartva mutatták meg erejüket. Ezután pedig a 116 kg súlyú, közel fél méter átmérőjű golyót kellett vállukra emelni, megtartani, és a gyakorlatot megismételni egy perc alatt minél többször.

Nos, a Balaton Beach bár árnyékba húzódott, falatozó, poharazgató vendégeinek figyelmétől kísérve a szombaton késő délután lezajlott versenyen a legjobbnak a szlovákiai Ekel községből érkezett Tóth Dávid bizonyult. A dobogó második helyére Kovács Ákos (Szentlőrinc) állhatott fel, a bronz pedig a vasvári Adorján Balázsnak jutott.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva