Fábos Erika | 2019.06.29. 12:08
Kokó 5 éve tanult meg úszni, most átúszta a Balatont - videókkal!
A leggyorsabb, Papp Márk már 1 óra 1 perc alatt teljesítette a 37. Balaton átúszást. Rajta kívül eddig 9270 ember ugrott Révfülöpön a vízbe. A vízimentőknek is volt már dolga.

A hivatalos adat szerint 11 óráig 9270 úszó szállt vízbe szombaton a Révfülöp és Balatonboglár közötti, 5,2 kilométeres 37. Lidl Balaton-átúszáson.

A mezőny fél nyolc után rajtolt, három profi hosszútávúszó vezetésével, Papp Márk, Rasovszky Kristóf, Székhelyi Dániel egy óra múlva már Balatonbogláron voltak. Az egészen pontosan 1:01 idő azt jelenti, hogy nem sikerült megdönteni a rekordot. Pedig a csúcstartó, Papp Márk ezért érkezett, 2016-ban, 58:33 idővel szelte át a tavat, azóta ennél gyorsabban senkinek nem sikerült.

Máth István, versenyigazgató azt mondta, a regisztrációk tekintetében úgy tűnt rekordot döntenek az idén, de a 11 órás adatok szerint nem tudnak az eddigi rekord, a 2003-as létszám fölé menni, az 10400 résztvevő volt és azóta sem úsztak többen.

 

 

A néhány profit és az amatőröket szép nyárias időjárás és napsütés fogadta, a Balaton vize 25 fokos volt, de a szél és emiatt a hullámok az első indulóknak még megnehezítették a dolgát.

 

Kovács Kokó István, olimpiai bajnok ökölvivó, az átúszás nagykövete is teljesítette a távot. Ez azért különleges, mert öt évvel ezelőtt tanult meg úszni, addig még a gondolatot sem szerette, hogy mély vízbe kellene ugrania.

 

Az úszókat a szokásoknak megfelelően 150 vitorlásból, hét kishajóból és négy motorcsónakból álló úszófolyosón vigyáznak, létre, de a résztvevőket a vízirendőrök és a vízimentők is folyamatosan figyelik.

 

14 ember adta fel eddig a távot, egy embert pedig a vízimentők hoztak partra, szívinfarktus gyanújával, a mostani pillanatokban még vizsgálják. (Frissítés: a fiatalembernél szívritmus zavart diagnosztizált az orvosi csapat, kórházba vitték, ahonnan az ellátás után panaszmentesen távozott.)
Az 1979-ben kezdődött versenysorozatban eddig összesen 184 278 fő indult és 951 688 km-t úszott, vagyis a résztvevők két és félszer tették meg a Föld és a Hold közötti távolságot. Amennyiben idén meglenne a 9291 induló, úgy a megtett kilométert illetően átlépnék az egymilliós határt. Ez bizonyára teljesülni fog. Tavaly háromszori halasztás után tudták megrendezni a versenyt, idén elsőre sikerült, így a 2018-as átúszás létszámát, már 10 óra körül túlteljesítette az idei. Ebben az évben nagyon sok olyan úszó volt, aki először vett részt ezen az eseményen.

Fotók és szöveg: Fábos Erika

Hamarosan mutatjuk az eredményeket is, délután gyere vissza! 🙂

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva