2018.08.01. 09:02
Komáromi kisleány lett Magyarország tortája
A Komáromi kisleány lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Három kívánság elnevezésű tortát választották.
A Komáromi kisleány elnevezésű tortát a Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám készítette – közölte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke, Selmeczi László. A torta mézes-diós tészta alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér.
Az idei Szent István-napi kenyér a Várhegyi Deres lett. A Kurdy Family Pék Kft. fejlesztésefriss kovásszal készül, 12 órás érlelelési folyamat eredménye, cipó formájú, ropogós búzakenyér, egy csipet kukoricával és egyedi metszéssel.
Az előző évek nyertes tortái
2007 | Madártej torta | Zila László | Tojásfehérje habbal készült, tortaformában kisült és baracklekvárral összeragasztott két tortalapra vanília krémet töltöttek. Tetejét csokoládéforgáccsal, tejszínhabrózsákkal díszítették. | |
2008 | Szatmáriszilvatorta | Zila László | A torta alapja az aszalt szilvával és rummal készített három piskóta lap közé töltött csokoládé és marcipán alapkrémes réteg, amelyet tejszínhabbal, aszalt szilvával, vágott pörkölt mandulával és zöld marcipán levelecskékkel díszítettek. | |
2009 | Pándi meggytorta | Zila László | Pándy meggy nem csak a töltelékben, de a tésztájában is van, amely tojás, cukor, friss meggy és citrom reszelt héjával készült piskóta. A tortát három piskótaréteg között mascarponéval és a fehér csokoládéval készült alapkrémmel és a meggyet, a cherry brandyt és a fahéjat is tartalmazó meggykrémmel töltötték meg, majd piros meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítették. | |
2010 | Szilvagombóc torta | ifj. Sulyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin | A tortát a jól ismert szilvás gombóc receptje ihlette. A vaníliás tejszínkrém, aszalt szilva darabkákkal töltött Sacher-torta lapok között szerepel, a torta közepébe egy marcipános szilvás desszert van helyezve, amely egy belga csokoládéba mártott marcipán és szilvalekvárral töltött piskóta összeállítás. A kész torta 70% kakaótartalmú lágy belga csokoládéval és aszalt szilvával díszített. | |
2011 | Kecskeméti barackoskölestorta | Zila László | Tejben, vajban, vaníliában, reszelt citromhéjjal felfőzött kölesből, lenmagpehely, mandulaliszt, tojás és túró keverékével sütött piskóta alap felhasználásával egy tejszínhab, sárgabarackdarabok és gyümölcsöntettel töltött speciális tortaformában készült. Tetejét étcsokoládéval és felezett sárgabarackkal díszítették. | |
2012 | Szabolcsi almásmáktorta | Pintér Zsolt | Jellemzően magyar alapanyagokból készült, a kölespehellyel készült hat mákos tortalap között fahéjas almás töltelék és tejszínes vaníliás krém rétegekkel, a kész torta krémmel fedett teteje darált mákkal van meghintve. | |
2013 | Milotai mézesgrillázstorta | Bacskó Szilárd | Kétféle krémmel, 30 dkg dió felhasználásával készült torta, a felépítése szerint olymódon, hogy egy-egy pralinés és mézes réteget egy ropogós, diós-grillázsos réteg választja el egymástól. | |
2014 | Somlói revolúció | Damniczki Gyula Balázs | Mousse tortaként újraalkotott somlói galuska, diógrillázsos tésztára rétegezett étcsokoládé mousse és egy narancsbetét fölé helyezett, ganache-sal borított vaníliás fehér csokoládékrém torta. | |
2015 | Pannonhalmisárgabarack-pálinkáskaramelltorta | Szó Gellért | Sárgabarack, mandula, csokoládé és karamell kombinációjával alkotott torta harmonikus ízekkel egy kis sárgabarack pálinkával megbolondítva. A torta a tetején légpárnás fóliával formázott buborékmintás díszítéssel készült. | |
2016 | Az Őrség Zöld Aranya | Szó Gellért | Az Őrség zöld aranya a szalafői Batha Porta hagyományos eljárással készített tökmagolajával, mandulaliszt, málnazselé, fehércsokoládés ganache, hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával készült. Alulra egy tökmagos joghurtos piskótalap került. A fehércsokoládés, lazára felvert selymes és csillogó párizsi krémre (ganache) került egy ropogós tökmag praliné réteg, amelyre a málnazselé réteg, majd ismét egy lágy ganache réteg. A tetejét fehércsokoládés tökmagolajos tükörzselével fedték be, erre pedig tejszínhab stuffra helyezett temperált fehércsoki-toll díszítmény került, nyers darált tökmaggal megszórva. | |
2017 | Balatoni Habos Mogyoró | Vaslóczki Orsolya | Mogyorós mousse, mogyorós habtészta alapú torta tejcsokoládés karamellhabbal és mogyoróhabbal, feketeribiszkével. A torta nevében a „balatoni” jelző, a dél-balatoni régió jellegzetes csonthéjas gyümölcsére, a mogyoróra utal |
Forrás: mindmegette.hu és Wikipedia