2018.08.01. 09:02
Komáromi kisleány lett Magyarország tortája
A Komáromi kisleány lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Három kívánság elnevezésű tortát választották.

A Komáromi kisleány elnevezésű tortát a Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám készítette – közölte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke, Selmeczi László. A torta mézes-diós tészta alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér.

Az idei győztes cukormentes torta, a Három kívánság a budapesti Nándori Cukrászda alkotása. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet. Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy és a darabos túró.

A Fekete-erdei könnyű álom lett idén a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese, melyet a budakeszi Jéga-Szabó Anna alkotott meg.

Az idei Szent István-napi kenyér a Várhegyi Deres lett. A Kurdy Family Pék Kft. fejlesztésefriss kovásszal készül, 12 órás érlelelési folyamat eredménye, cipó formájú, ropogós búzakenyér, egy csipet kukoricával és egyedi metszéssel.

Az előző évek nyertes tortái

2007 Madártej torta Zila László Tojásfehérje habbal készült, tortaformában kisült és baracklekvárral összeragasztott két tortalapra vanília krémet töltöttek. Tetejét csokoládéforgáccsal, tejszínhabrózsákkal díszítették.
2008 Szatmáriszilvatorta Zila László A torta alapja az aszalt szilvával és rummal készített három piskóta lap közé töltött csokoládé és marcipán alapkrémes réteg, amelyet tejszínhabbal, aszalt szilvával, vágott pörkölt mandulával és zöld marcipán levelecskékkel díszítettek.
2009 Pándi meggytorta Zila László Pándy meggy nem csak a töltelékben, de a tésztájában is van, amely tojás, cukor, friss meggy és citrom reszelt héjával készült piskóta. A tortát három piskótaréteg között mascarponéval és a fehér csokoládéval készült alapkrémmel és a meggyet, a cherry brandyt és a fahéjat is tartalmazó meggykrémmel töltötték meg, majd piros meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítették.
2010 Szilvagombóc torta ifj. Sulyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin A tortát a jól ismert szilvás gombóc receptje ihlette. A vaníliás tejszínkrém, aszalt szilva darabkákkal töltött Sacher-torta lapok között szerepel, a torta közepébe egy marcipános szilvás desszert van helyezve, amely egy belga csokoládéba mártott marcipán és szilvalekvárral töltött piskóta összeállítás. A kész torta 70% kakaótartalmú lágy belga csokoládéval és aszalt szilvával díszített.
2011 Kecskeméti barackoskölestorta Zila László Tejben, vajban, vaníliában, reszelt citromhéjjal felfőzött kölesből, lenmagpehely, mandulaliszt, tojás és túró keverékével sütött piskóta alap felhasználásával egy tejszínhab, sárgabarackdarabok és gyümölcsöntettel töltött speciális tortaformában készült. Tetejét étcsokoládéval és felezett sárgabarackkal díszítették.
2012 Szabolcsi almásmáktorta Pintér Zsolt Jellemzően magyar alapanyagokból készült, a kölespehellyel készült hat mákos tortalap között fahéjas almás töltelék és tejszínes vaníliás krém rétegekkel, a kész torta krémmel fedett teteje darált mákkal van meghintve.
2013 Milotai mézesgrillázstorta Bacskó Szilárd Kétféle krémmel, 30 dkg dió felhasználásával készült torta, a felépítése szerint olymódon, hogy egy-egy pralinés és mézes réteget egy ropogós, diós-grillázsos réteg választja el egymástól.
2014 Somlói revolúció Damniczki Gyula Balázs Mousse tortaként újraalkotott somlói galuska, diógrillázsos tésztára rétegezett étcsokoládé mousse és egy narancsbetét fölé helyezett, ganache-sal borított vaníliás fehér csokoládékrém torta.
2015 Pannonhalmisárgabarack-pálinkáskaramelltorta Szó Gellért Sárgabarack, mandula, csokoládé és karamell kombinációjával alkotott torta harmonikus ízekkel egy kis sárgabarack pálinkával megbolondítva. A torta a tetején légpárnás fóliával formázott buborékmintás díszítéssel készült.
2016 Az Őrség Zöld Aranya Szó Gellért Az Őrség zöld aranya a szalafői Batha Porta hagyományos eljárással készített tökmagolajával, mandulaliszt, málnazselé, fehércsokoládés ganache, hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával készült. Alulra egy tökmagos joghurtos piskótalap került. A fehércsokoládés, lazára felvert selymes és csillogó párizsi krémre (ganache) került egy ropogós tökmag praliné réteg, amelyre a málnazselé réteg, majd ismét egy lágy ganache réteg. A tetejét fehércsokoládés tökmagolajos tükörzselével fedték be, erre pedig tejszínhab stuffra helyezett temperált fehércsoki-toll díszítmény került, nyers darált tökmaggal megszórva.
2017 Balatoni Habos Mogyoró Vaslóczki Orsolya Mogyorós mousse, mogyorós habtészta alapú torta tejcsokoládés karamellhabbal és mogyoróhabbal, feketeribiszkével. A torta nevében a „balatoni” jelző, a dél-balatoni régió jellegzetes csonthéjas gyümölcsére, a mogyoróra utal

Forrás: mindmegette.hu és Wikipedia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva