2020.02.03. 04:41
Kompakt adattárolás a mai világban
Hirdetés - Napjainkban a legtöbb ember rengeteg adatot használ, adatokkal dolgozik minden nap. Azok tárolására a lehető legkompaktabb megoldásokat keresi. A széles termékskálából mindenki kiválaszthatja a neki tetsző platformot, ám ha a „minél több adat minél kisebb eszközön” elvet valljuk, egy memóriakártya az ideális választás.

Hordozható digitális tárolóeszköz. A tech-piac bőségének köszönhetően erről talán nem feltétlenül a memóriakártya ugrik be elsőként, hiszen számos opció áll rendelkezésre, ha adattárolásról van szó. Azonban ha a kártyaformátumot, illetve a rendkívül kis méretet is hozzátesszük, máris az említett adathordozóra asszociálhatunk. Mobiltelefonjaink memóriabővítése, fényképezőnk háttértára, adataink tömegének apró hordozója ez a mai napig nélkülözhetetlen kiegészítő. Különbségek természetesen itt is vannak, legyen szó akár méretről, sebességről, egyéb specifikációkról. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy adataink tárolásának egyik legmegbízhatóbb platformja lesz egy jó minőségű memóriakártya. De lássunk néhány opciót és alapvető tudnivalót.

Ha memóriakártyákról van szó, a felhasználók fejében máris felbukkan néhány jól ismert, megbízható gyártó, mint pl.: SanDisk, Kingston, ADATA stb. Ha ezeket a márkákat választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy minőséget kapunk, így adataink is biztonságban lesznek.

Fontos, a döntéshozatalnál meghatározó tényezők lehetnek még a méret, illetve a kapacitás. Előbbi esetén leginkább az eszköz dönt, amellyel használni szeretnénk a memóriakártyát. Tájékozódjunk, hogy mobiltelefonunk, fényképezőnk, laptopunk, esetleg a PC-hez csatlakoztatott kártyaolvasónk milyen méretű slot-al rendelkezik. Természetesen akkor sem kell megijednünk, ha netán ezek eszközönként különböznek, hiszen adapterek széles választéka áll rendelkezésünkre, melyek segítségével akár egy micro SD kártyából is varázsolhatunk standard, nagyobb méretű memóriakártyát.

Kompakt adattárolás

A kapacitás szempontjából abszolút a vásárlói igény a perdöntő, nekünk kell eldöntenünk, hogy milyen mennyiségű adatot szeretnénk tárolni a kártyán és ehhez mérten milyen kapacitású adathordozó dukál. A technológia fejlődésével egyre inkább lehetővé válik óriási mennyiségű adat megőrzése egészen apró eszközökön. A belépőszintet ma már a 4GB tárhellyel rendelkező modellek jelentik, de elmehetünk akár a már egészen tekintélyes 512GB, vagy 1TB kapacitásig is. A tárhely bővülése természetesen az ár növekedésével is jár, így érdemes megfontolt döntést hoznunk. Hogy ne legyünk elveszettek a vásárlás során, érdemes megismerkedni néhány alapvető memóriakártya típussal és formátummal, hiszen azok technikai paramétereiket tekintve eltérhetnek:

Secure Digital

A régi ismerős, a töretlen népszerűségnek örvendő SD-kártya. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a mai napig jól használhatók. Három méretben érhetők el (normál, mini és micro) és leginkább mobiltelefonokhoz, fényképezőkhöz és kamerákhoz használatos.

CompactFlash

A CF kártyák kis fogyasztású és jóval ellenállóbb a fizikai behatásokkal szemben. Ez a mozgó alkatrészek hiányának köszönhető. Az adatok tárolására flash memóriát használ. Ha egy strapabíróbb memóriakártyát szeretnénk, a CF modellek között érdemes böngésznünk.

XQD

A formátum 2010 óta van jelen a piacon, melyet at SD illetve CF kártyák gyorsabb alternatívájának szántak. A gyorsabb írási sebesség azonban árban is megmutatkozik, így jelentős különbségek lehetnek a hagyományosabb formátumokhoz képest.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva