Krausz Andrea, Mihály Szilvia | 2022.05.13. 08:00
Korán jött a májusi strandidő – irány a Balcsi! Mutatjuk a lehetőségeket
Bementünk a Balatonba, és jelentjük, nyugodtan lehet már fürdeni a vízben, melynek hőmérséklete Siófoknál elérte a 20 fokot. A legtöbb helyen már a helyükre tették a vízbe vezető lépcsőket. Néhány fizetős strand a hétvégétől várja vendégeit.

Siófok már készen áll

2022. május 14-én szombaton az idei évben a korábbi évektől eltérően díjmentesen nyit a siófoki Nagystrand, a sóstói strand és az újhelyi strand.

Fizetős június 3-tól lesz a Nagystrand és Sóstó, egyelőre a tavalyi jegyárakkal indulnak – tájékoztatta a likeBalaton.hu-t Nagy Viktória, a Balaton-parti Kft. értékesítési igazgatója. (A tavalyi árakról itt lehet olvasni.)

Július 1-től terveznek jegyáremelést, melyről információt később tudnak adni.

Az újhelyi strand továbbra is ingyenesen látogatható. A Nagystrand elő- és utószezonban 9.00-18.00 óráig, a főszezonban 8.00-19.00 óráig tart nyitva, az Újhelyi strand elő- és utószezonban 9.00-18.00 óráig, főszezonban 8.00-19.00 óráig lesz nyitva.

Ahogy a likeBalaton.hu korábban megírta, a déli parton sok helyen lehet szabadstrandokon fürdeni. Siófokon összesen 17 km-es partszakaszon találunk olyan területet, ahol kényelmesen fürdőzhetünk, és nem kell fizetni.

Csütörtökön délután már sokan meg is mártóztak, a Balaton hőmérséklete Siófokon elérte a 20 fokot.

Május 12-én már minden lépcső a helyre került a siófoki Aranyparton, a szabadstrandon
Fotó: Krausz Andrea

A Balaton-parti Kft. tájékoztatása szerint a 17 km-es parti szakaszon már sok helyen bent vannak a vízben a lejárók, május 15-re végeznek az összes lépcső lehelyezésével.

A nyilvános illemhelyek többsége május 15-étől üzemel 9.00 és 20.00 óra között, de van pár olyan illemhely, ami csak június 3-tól lesz nyitva.

Van, ahol június közepén nyitnak

Az északi parton található fizetős strandok a szezonon kívül ingyenesen használható sétányként üzemelnek. Több helyen találunk nyitvatartó büfét, éttermet. A strandokon a zuhanyzók, mosdók még nem mindenhol működnek és van, ahol még felújítási munkák zajlanak.

Keszthelyen már fürdenek

Ha nem csak a parton homokoztok a gyerekekkel, hanem úszni mennétek, vagy esetleg SUP-pal, kajakkal keltek útra, figyeljétek a viharjelzést. Jelenleg nincs vízimentő szolgálat és sok helyen kell a pecásokkal, sőt, a kutyásokkal is osztozni a vízfelületen. Jó hír, hogy május 15-én kinyit a keszthelyi Kutyás strand, itt van lehetőség a négylábú társakkal együtt lubickolni, még játszóteret is építettek a házi kedvenceknek. Májusban szombaton és vasárnap, júniusban már minden nap nyitva lesznek.

A keszthelyi Városi strandon és a Libáson délutánonként a helyiek már szép számmal fürdőznek, napoznak, a hétvégére kinyitnak a mosdók. Lenyírták a füvet, felrotálták a partszakaszt, május elsején bekerültek a vízbe vezető lépcsők is, így a strandok a pünkösdi hosszú hétvégéig szabadstrandként használhatók.

Napról napra melegebb a Balaton
Fotó: Mihály Szilvia

A Helikon strandon felújítási munkák folynak, így ez a strand jelenleg még nem áll a vendégek rendelkezésére. Vinczéné Polgár Andrea strandvezető-helyettes elmondta, hogy a pünkösdi nyitáskor az általuk üzemeltetett keszthelyi strandokon még biztosan nem emelnek árakat, június 30-ig, amíg a korábban kihirdetett vészhelyzet fennáll, a 2021-es árak maradnak. A nagy strandra ezer, a kisebbekre 600 Ft-os belépővel kell majd számolni.

A Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert négylábú belépője vasárnaptól 300 Ft, míg a kétlábú jegy 500 Ft lesz.

Első fokú viharjelzés

Az elsőfokú viharjelzést sokan nem veszik komolyan, hiszen ilyenkor gyengébb a szél és kisebb hullámokat ver a víz. Ha ez a viharjelzés van érvényben, akkor a jelzésre szolgáló berendezés percenként 45-öt villan. Ebben az esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. A különböző felfújható vízieszközöket, a matracot, csónakot vagy labdát ilyenkor hagyjuk a parton, mert könnyen elsodródhatunk velük. Amennyiben a szél vagy a hullámok magukkal ragadták, semmiképpen ne ússzunk utána, ezzel ugyanis magunkat is veszélynek tehetjük ki.

Másodfokú viharjelzés

A másodfokú jelzés arra figyelmeztet, hogy a vihar rövid időn belül megérkezik az adott partszakaszhoz. Nagy, tarajos hullámok és viharos szél kíséri. Ekkor már a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Fürödni vagy bármilyen vízi eszközzel közlekedni ebben az esetben tilos. Ez alól egyedül a vitorlázás a kivétel. Ne felejtsük el, hogy nem csak a mély vízben lehetünk veszélyben. Vihar esetében ugyanis könnyen „porzik a víz”, vagyis 50-70 centi magas vízpermetet jön létre a tó felszínén, ami megnehezíti a légzést.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva