Mihály Szilvia | 2018.10.28. 15:00
Körbeölelnek bennünket a tanúhegyek
A Balaton észak-nyugati partján járva folyamatosan felbukkannak a tanúhegyek. Csak kapkodjuk a fejünket, hogy ez itt a Szent György-hegy, ott a Badacsony és a távolban a Gulács és a Csobánc is kirajzolódik.

Néhány órás autózással és persze pár megállót közbeiktatva egy-egy rövidebb túrával a világ egyik legszebb részét járhatjuk körbe.

Balatongyöröknél a 71-es út mellett található Szépkilátót már Eötvös Károly is Tündérországnak nevezi, nem is csodálkozunk ezen. Szinte megáll az idő és a Föld, ahogy itt állunk, a mi lábunk is gyökeret ver, csak azért indulunk tovább, hogy még közelebb kerüljünk a vulkáni kúpokhoz.

Kilátás Balatonedericsről, Fotó: Mihály Szilvia

Balatonederics felső útjain is érdemes megállni néhány percre, majd mehetünk tovább Szigligetre, ahol a Balaton várát megmászva akad el a lélegzetünk. Egyrészt azért, mert megmásszuk a meredek, macskaköves feljárót a várhoz, másrészt mert a várfalakról teljes körpanorámában tárulnak elénk a tanúhegyek.

Fotó: Mihály Szilvia

De miről is tanúskodnak ezek a kúpok?

A tanúhegyek egy korábbi lepusztult, lekopott terület eredeti magasságát mutatják. Ezek a hegyek egymagukban álló és egy sajátos rétegződést megőrző szigethegyek, amelyek kiemelkedtek az egykori Pannon-beltengerből. Talajuk kiváló szőlők termőterülete, tüzes, vulkanikus borok születnek a vidéken.

Badacsonyban járva kihagyhatatlan program a Kisfaludy-kilátó megmászása is, ezután megérdemlünk egy pohár bort az egyik borászat teraszán. Alattunk a Balaton ezerszínű kékjével, a hullámok százféle mintát rajzolnak a vízre.

Fotó: Keszey Ágnes

A közeli Örsi-hegyről is páratlan a kilátás, csak azért indulunk tovább, hogy még nyitva találjuk a Káptalantóti piacot. Útközben is fotózunk párat, hiszen a Csobánc előtt legelő marhák már-már giccses képet mutatnak.

Fotó: Mihály Szilvia

Nézze meg további képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva