Keszey Ágnes, Mihály Szilvia | 2020.06.28. 06:00
Korhű piknik a hajdani majorságban - újjáéled a fenékpusztai kiskastély
Akár a korhű postakocsival is eljuthatunk majd a keszthelyi Festetics-kastélytól a hajdan ugyancsak a nemesi család által létrehozott egykori majorságba, melynek központi része a kiskastély. A most romos, de hamarosan újjászülető épületegyüttesben az egykor nemzetközi hírű Festetics-ménesnek is emléket állítanak majd egy kiállítással, s sok más programlehetőség mellett a régmúltat megidéző hangulatban piknikezni is lehet majd az egyik udvarban. Ehhez helyi termékeket tartalmazó piknikkosarat is kaphatnak a vendégek.

Korhű szabadidőközpontként születik újjá a Festeticsek fénykorát megidéző fenékpusztai majorság, ahol a kiállítások mellett piknikhely és menetrendszerinti postakocsijárat is várja a látogatókat. A fejlesztésre 1,364 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft.

Hamarosan újjászületik a fenélusztai majorság- Fotó: Keszey Ágnes

A hajdan csodaszép, de ma már veszélyesen omladozó épületekbe engedély nélkül nem lehet bemenni. Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója vezette körbe a likeBalaton stábját és mutatta be a felújításra váró területet.
Gyere velünk egy virtuális időutazásra, mesélünk a múlt század fordulójáról és a jövőbeli lehetőségekről is.

A fenéki kiskastélyban romos lépcsőkön jutottunk fel az erkélyre, ami a herceg úr pihenő szobájában vezetett.

A szobába csak kívülről tudtunk bepillantani.

Fotó: Mihály Szilvia

A volt istálló épületét nagyon rossz állapotban találtuk. Itt a 60-as években először kender-majd lengyár működött, az 1964-es Veszprémi Napló október 4-i számában találtuk az alábbi képeket az üzemről:

Veszprémi Napló, 1964

Felmerült a kérdés, hogy a hajdan híres kancaistállóból hogyan lett gyárépület.

– Mit tudunk a kancaistálló történetéről? Mi minden vár bennünket itt a felújítások után?

A felújított majorság kiemelt attrakciója lesz a menetrendszerűen induló korhű postakocsi járat, mely a keszthelyi Festetics-kastély parkjából indul, és a Fenyves allén keresztül érkezik a fenékpusztai ménesbe. Az 1900-as évek elejét idéző piknikpark és korabeli játékok is várják a családokat Fenékpusztán.

Nézd meg, milyen lesz majd a felújított majorság, és gyere velünk a romos kastély épületeibe!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva