Gulyás J. Attila / Magyar Nemzet | 2020.11.09. 14:00
Követik az előírásokat a balatoni vendéglátósok - ez várható ősszel-télen!
A pótolhatatlan veszteségekkel sújtott turizmusban a belföldi szolgáltatók némiképp fellélegezhettek a járvány szorításából a nyáron, a felmérések szerint a magyarok idén is a Balatont és környékét választották a legtöbbször. A fővárosi szolgáltatókhoz képest a tó körüli cégeknek ugyan kedvezőbben alakult a két hullám közé sűrített üdülési főszezon, a második hullám téli szakaszában viszont kérdéses, lesz-e nyitva hagyományos étkezőhely.

Idén is a Balaton a legnépszerűbb

 

Tömeges rendezvényt sehol nem terveznek a Balatonnál, de adventi vásár több helyütt is lesz decemberben. Rövidesen megnyílnak a műjégpályák, idén először Zalakaroson is nyitott korcsolyázóhely gazdagítja a téli sport- és turisztikai kínálatot, de nem maradnak el a hagyományos téli regatták sem.

A maszkhasználat hátrlátathatja a balatoni turizmust

Továbbra is követik a jogszabályi előírásokat a balatoni vendéglátósok, és bár az eddig elszenvedettnél nagyobb forgalomcsökkenéssel számolnak az év végére, többségük nem húzza le a rolót, mert vannak vendégek a Balatonnál.

– Megértik, elfogadják a járvány megállítását célzó védelmi előírásokat, ezzel együtt úgy tapasztalják, hogy a vendégek komfortérzetét zavarja az étkezések között előírt maszkhasználat, sokan felemlegetik, hogy a vendéglői asztaloknál ülve fogyasztó kisebb társaságokhoz képest vannak más olyan, nyilvános, zárt helyek, ahol sokkal inkább szükséges lenne az arcmaszk használatának kötelezettsége, például egyes szolgáltatóhelyeken – fejtette ki lapunknak a Kereskedők és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) veszprémi elnöke.

Vágó Péter hangsúlyozta, hogy minden vendég tisztában van a nyitvatartás­ra, a távolságra és a maszkhasználatra vonatkozó újabb korlátozások céljával, és a többség elfogadja, hogy az országos védekezés a kényelmes éttermi időtöltést is mindenki esetében érinti, de azért akadnak hátrányos helyzetek.

Bár májusban újranyitottak a vendéglátóhelyek, egész évben országszerte nagy kiesést okoz a járványhelyzet
Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

– Terített asztal mellett nagy dolgok szoktak történni, például jelentős üzleti megállapodások születtek, ám ebben az arcmaszkos időben ez elfeledhető szokás lett. Ismeretlen üzletemberek nem ülnek egymással szemben arcmaszkban – magyarázta megkeresésünkre az egyik szigligeti étterem tulajdonosa. – Sőt, ismerkedésre se alkalmasak ezek a körülmények, gondoljon csak arra, egy fiatal lány hogyan mosolyoghat rá egy fiúra arcmaszkban – tette hozzá Bakos Attila.

Renitens vendégek

– Bezártam, de nem a szigorító intézkedések, hanem a betérő vendégek egy részének renitens viselkedése ­miatt. Én se vállalom, és a felszolgálóink sem vállalják a velük szembeni konfrontációt. Ma délelőtt egy fiatal házaspárt próbáltak megkérni a maszk viselésére a kollégák, sajnos eredménytelenül. A vita az üzletből való távozásukkal ért véget – példázódott a kínosabb maszkos esetekről Makkos Péter fonyódi étteremtulajdonos.

Fotó: Sulyok László / Ripost

– Valóban, általánosan előfordulnak feszült helyzetek több helyen. Viszont tudok olyan vendéglátósokról is, akik ezt úgy oldották meg, hogy az üzletük bejáratánál steril arcmaszkokat, mellé egy perselyt raktak ki. A vendégek annyit raknak bele a maszkért cserébe, amennyit akarnak, azt ugyanakkor jó tudni, hogy a befolyt pénzt az egyik szeretetszolgálatnak ajánlják fel – ezt már Kertész Rezső, a Kisosz somogyi elnöke fűzte hozzá a beszélgetésben – írja a magyarnemzet.hu.

 

 

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva