veol.hu | 2020.08.21. 14:00
Közép-Európa legromantikusabb városai között szerepel Balatonfüred
Szeretnél a pároddal kettesben elutazni egy romantikus helyre? Nem kell távoli országokat felkeresni, ha egy kis meghittségre vágytok. Magyarországon is vannak ugyanis erre alkalmas helyek.

A turisztikai szakemberek, ügynökségek időről időre összeírják a legszebb, legjobb, legnépszerűbb kirándulási célpontokat. Legutóbb például a CNN hírtelevízió Közép-­Európa tizenöt legromantikusabb városát gyűjtötte össze. Érdekesség, hogy négy magyar település, Balatonfüred, Eger, Szentendre és Tokaj is felkerült a listára.

Balatonfüred kikötője (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Bár ezt a lajstromot tavaly tették közzé, a kisebb, de festői szépségű turisztikai célpontokat érdemes idén nyáron, kora ősszel is felkeresnie a párjával kettesben, vagy akár a családdal, gyerekekkel közösen. Egy kis séta a macskaköves utakon, néhány történelmi emlék felidézése, esetleg vacsora egy finom borral, és máris feltöltődhetnek, kikapcsolódhatnak.

Lássuk, melyik hazai város mivel érdemelte ki a megtiszteltetést!

Festői táj, élmények – Balatonfüred

Balatonfüred, a Balaton északi partjának fővárosa festői szépségével nyűgözte le a zsűrit. A magyar tenger látványa mellett megannyi vízhez kapcsolódó élmény: úszás, vízibiciklizés, horgászat, vitorlázás is vár a látogatóra. A település kezdetben a helyi savanyúvízforrásokra, majd a Balatonra alapozott fürdőkultúrája miatt lett közkedvelt, ma pedig az egyik legnagyobb hazai vitorláskikötőként is számon tartják.

Balatonfüred partja a Tagore sétánynál (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Ha különleges fák alatt szeretnél sétálni, mindenképpen keresd fel a híres Tagore sétányt! A városban működő Állami Szívkórházban sok szívbeteg nyerte vissza egészségét, köztük a Nobel-díjjal elismert hindu költő, Rabindranáth Tagore, aki gyógyulása fölött érzett örömében fát ültetett, amit azóta több híres ember követett.

Vár, termálfürdő, bor – Eger

Eger híres építménye a vár, nem csoda, hogy megakad rajta az ember szeme. 2014-től nemzeti emlékhely a török sereg felett 1552-ben aratott győzelem kultuszhelyeként. A vár alatt a nemrég felújított Dobó tér és a hangulatos épületek marasztalják, ha csak egynapos kirándulást tervezett.

Eger (Fotó: Shutterstock)

A jó hangulathoz hozzájárulnak a település borai. Az itteni fürdőkultúra több száz éves, a gyógyulásra vágyókat a 28 fokos, enyhén radonos gyógy­vízzel töltött nagymedence és a 37 fokos kénes termálmedence, a kíváncsiakat pedig az ország egyik legszebb törökfürdője várja.

Lelki megnyugvás – Szentendre

Szentendrén az ember lelke garantáltan megnyugvásra lel. Az óvárosban tett séta közben betérhet a Kovács Margit Múzeumba vagy megtekintheti a Ferenczy-gyűjteményt. Édességet a Szamos cukrászdában keressen, míg a Hubay-házban nyáron is kedvére karácsonyozhat.

Szentendre (Fotó: Shutterstock)

Ha elkerülnéd a zsibongást, csodáld meg valamelyik egyházi intézmény, mondjuk, a Szent Péter-Pál-templom belsejét, vagy sétálj egyet a macskaköves lépcsőkön. Utána pedig ballagj le a Duna-partra és ülj le a sétány köveire!

Építészeti remekek, aszú – Tokaj

A Bodrog és a Tisza találkozásánál fekszik a híres Tokaji borvidék. A környék nevét először 1067-ben említik, akkor már szőlőtermő vidék volt. Tokajt bejárni úgy érdemes, hogy sorra kóstolja a helyi dűlőkön termelt szőlőből készült, nemes italokat. Az aszú, vagyis a királynők bora mellett még számos díjnyertes nedűt adott a vidék.

Tokaj (Fotó: Shutterstock)

A város főterét a 18. század végén kezdték beépíteni. A vidék legimpozánsabb épületei közé tartozik Tarcalon a Degenfeldek által 1875-ben emeltetett, frissen felújított Kastélyszálló és a neomór stílusú zsinagóga.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva