Fenyő Zsuzsa | 2018.08.30. 10:00
Középkori kínzóeszközök a rejtélyes Csillagvárban
Titkos légyottok, halálesetek a kútépítés közben, rejtélyes alagút bejáratok - a balatonszentgyörgyi Csillagvár a mai napig sok titkot őriz.

Balatonszentgyörgy mellett, a Balaton fölé emelkedő domb erdejében bújik meg a jellegzetes alakú Csillagvár. Az 1820-as években Festetics László építette ezt az Európában egyedi épületet, amelyet eredetileg vadászvárnak szánt, de titkos légyottok helyszíne is volt.

Az épületnek valamikor volt egy tornya is, ahonnan a keszthelyi Festetics kastély felé tudtak zászlókkal jelezni, de ezt lebontották, mert beázott. A Csillagvárnak különleges ferdesíkú falas, csillag alakja van, de találunk itt lövésablakokat, felvonószerkezetet, belső kutat, a pincéből a padlásra vezető minaret-szerű homokkő csiga-lépcsőt is.

A Csillagvárban .több olyan építmény is található, ami a mai napig kérdéseket vet fel. Az egyik ilyen például a meglehetősen meredek csigalépcső.

Festetics László 24 órán keresztül megfigyeltette a várat, az őrök el sem mozdulhattak az őrhelyükről.

A belső kút építése közben több haláleset is történt, és egy szerelmi tragédia is fűződik hozzá.

A fedett vár központi helyiségében kapott helyet a középkori életpanoptikum, mely hűen mutatja be a múlt egy-egy pillanatát. Találunk itt, lakomázó vitézeket, őrséget teljesítő katonákat, falusi kovácsot, ki éppen fogat húz, de szép számmal akadnak középkori kínzóeszközök is a helyiségekben.

A Csillagvárban ezek mellett mér rengeteg látnivaló van, huszár- és babakiállítás, és a gályhajó illetve a Csillagvár makettjét is meg lehet tekinteni.

Szöveg és képek: Fenyő Zsuzsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva