Mihály Szilvia | 2019.02.14. 14:00
Kriptakápolna a Balaton közelében
Évtizedekig romosan állt a szentgyörgyvári kápolna a 760-as út mellett Hévíz és Zalacsány között, pár éve azonban visszanyerte eredeti szépségét.

Az alsómándpusztai elágazó közelében található kápolna hosszú éveken át pusztult, az alagsorában található sírokat vandálok pusztították, omladoztak a falai, igazi kísértet tanya volt a helyiek szerint.

2013-ban a Zalai Hírlap még így mutatta be a helyszínt: Zalacsány közelében, a 76-os főút mentén lévő egykoron csodás kis kápolna mára egy horrorfilmnek is színhelyet adhatna. A helyreállítási munkáknak nyoma sincs, sőt még arra utaló jelet se találni, hogy valaha elkezdték volna. A mai napig csontok és koporsó maradványok vannak szerte szét.

Néhány éve az omladozó kápolnát a Zala Termál Völgye pályázat keretében felújították, és újra látogatható.

Fotó: Mihály Szilvia

Az épület a Nemestóthy Szabó Lajos családjának temetkezési kápolnája volt az 1900-as évek elején, ők vették meg a felsőmándpusztai birtokot a Széchenyi családtól. Az 1934-ben átadott és felszentelt kriptatemplomban a hetvenes években még miséztek.

Autóval, biciklivel és gyalogosan is megközelíthető, nem kell félnünk, a hely ugyan távol található a lakott területektől, de semmi félelmetes nincs már a környékén.

Fotó: Mihály Szilvia

A kripta ajtaját a felújítás során befalazták, így védve a temetkezési helyet a vandáloktól.

Szépen kitisztított tisztáson található az épület, körbe lehet sétálni, a bejárati lépcsőjéről egész a Zalacsányi dombokig ellátni.

Nézze meg itt készített képinket:

 

Forrás: Mihály Szilvia, zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva