likebalaton.hu | 2020.04.26. 22:00
Külföldön is kutatják, hogy biztonságban strandolhatunk-e nyáron
A koronavírus természetét folyamatosan kutatják szerte a nagyvilágban, hogy a minél több információ hozzásegítsen a minél hatékonyabb védekezéshez és megelőzéshez. Utánajártunk, hogy a külföldi kutatások hol tartanak most arra vonatkozóan: terjed-e a vírus az édes vízi tavakban, mint amilyen a Balaton is.

Az amerikai Surfrider Alapítvány honlapján folyamatosan frissítik a COVID-19 vírus vízben való terjedésének lehetőségét és kockázatát taglaló cikket. E szerint a jelenlegi kutatások kimutatták, hogy a vírus életképes és fertőző maradhat az édes vízben, tavakban és folyókban, legalábbis ideiglenesen. Ezt a veszélyt viszont a szennyvíz okozhatja, ha ellenőrizetlenül és tisztítás nélkül engednek a vízbe. Ugyanakkor még vizsgálják, hogy az emberi ürülékben életképes marad-e a vírus, vagy sem. Eddig ott tartanak, hogy az esély nagyon kicsi, de az erdeményeket még nem hitelesítették, a kutatás még folyik.

A U.S. Masters Swimming oldalán egy interjúban dr. Roberta Lavin, a Tennesee Egyetem Ápolási Karának orvosprofesszora elmondta, hogy nem találtak ivóvízben élő vírust. Az uszodákban lévő klór és fertőtlenítőszerek mennyisége kifejezetten megölik vagy inaktiválják a vírust. Ugyanakkor nyilván nem megyünk uszodába most.

A professzor elmondta, hogy tavakban vagy folyókban a vírus nem okoz gondot, mert nem él meg, de szerinte egyrészt most még hideg a víz az úszkáláshoz, másrészt pedig egyedül úszkálni nem annyira biztonságos. Jelenleg mégis a szabadban való úszást ítéli meg a legbiztonságosabbnak, de mindenképpen kevesen menjenek úszni együtt betartva a másfél méteres távolságot.

A The Swim Guide blog oldal 9 éve foglalkozik azzal, hogy vizsgálja és megosztja az adatokat az olvasókkal arra vonatkozóan, hogy bizonyos tavakban, folyókban biztonságos-e az úszás, megfelelő a víz tisztasága stb. Most még aktuálisabbá vált ez a kérdés és új irányt is adott a vizsgálódásnak.

Most nem lehet sokan együtt úszni (Fotó: Pixabay)

Itt is arról olvashatunk, hogy a kutatások még folynak, de annyit már tudnak a tudósok, hogy nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a vírus vízben terjedne. Viszont az a veszély fennáll, hogy ha szennyvízzel érintkezik a természetes víz, akkor belekerülhet a vírus, amennyiben a szennyvízben megtalálható volt.
Úgy tűnik, hogy a sós vízben nem tud megélni. Itt is azt mondják, hogy azért zárták le a strandokat Európában, Amerikában és a Közép-Keleten, mert az egymással való érintkezés során kapható el a betegség. És nem a vízből, hanem a parton egymástól.

A víz minőségét ellenőrző rutin eddig is arra volt hivatott, hogy megállapítsa, milyen baktériumok vagy vírusok lehetnek a vízben, amik veszélyt jelenthetnek az emberre, és ez most sincs másképp. Vagyis ha mégis úszkálni szeretne valaki, az mindenképpen tájékozódjon a helyi szerveknél a víz minőségéről.

(Fotó: Pixabay)

Mindegyik oldal olyan forrásokat használt fel, amelyek szakszerű kutatások eredményeit teszik közzé. Például a Vízkutatási Alapítvány Koronavírus Kutató webinarja, a Víz Környezetvédelmi Szövetség, a Járvány Megelőzési és Kezelési Központ (CDC – Centers for Disease Control and Prevention), a WHO Globális Koronavírus Kutató Központja, és a WHO Víz- és Szennyvízkezelő és Hulladékgazdálkodási Vezetőség honlapja.

A Balatonban most még távolról lehet gyönyörködni, és remélhetőleg mire úszásra alkalmas idő lesz, a jelenlegi helyzet is elvonul a fejünk felől. A magyar szakember így nyilatkozott a nyári fürdőzésről. (katt ide!)

Balatonalmádi part (Fotó: Szücs Ildikó)

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva