Góz Lilla/sonline.hu | 2022.04.30. 16:00
Kullancsveszély az erdőkben
A Lyme-kór, a gennyes agyvelőgyulladás és a krími-kongói láz is veszélyt jelenthet hazánkban. Az enyhe telek miatt már nem csak nyáron van kullancsszezon.

Az élősködők által terjesztett különböző fertőzések embereket és állatokat is megbetegíthetnek. Somogy megye a kullanccsal legjobban fertőzött megyék közé tartozik.

Nagy a kullancsveszély az erdőkben
Fotó: sonline.hu

 

Nem véletlen tehát, hogy egyre többen kérik a kullancs elleni védőoltást a háziorvosoknál. – Két oltóanyag van forgalomban, ezeket egyéves kor felett lehet beadni, amelyek a vírusos agyvelőgyulladás ellen nyújtanak védettséget – mondta el Ifjabb Pavlovics György kaposvári gyermekorvos. Hozzátette: az első oltás után egy hónapra adható a második, a harmadik vakcinát pedig egy év múlva kell felvenni. Ezt követően is szükség van emlékeztető oltásra.

– Azoknak, akik sokat kirándulnak a természetben, mindenképpen javasoljuk a vakcinát, amely nem tb-támogatott, így darabja 7–8 ezer forintba kerül – jegyezte meg a gyermekorvos. Kiemelte: a rendelőben már több gyermekpácienséből szedett ki kullancsot. A kullancs által terjesztett másik betegség, a Lyme-kór ellen nincs védőoltás, antibiotikummal tudjuk a fertőzést kezelni.

Kutyakullancs és közönséges kullancs laboratóriumi vizsgálata
Fotó: MTI/Sóki Tamás

 

Egyre többen használnak kullancsriasztó szereket saját és állataik biztonsága érdekében, de még mindig sokan nem helyeznek elég hangsúlyt a megelőzésre.

– Az elmúlt hetekben nem volt olyan napunk, amikor ne hoztak volna a rendelőbe olyan állatot, amelyikben kullancsot találtak – mondta el Garamvölgyi Rita kaposvári állatorvos. Még mindig nem elég tudatos a gazdák többsége, ha lázas és elfekszik a kutya, akkor kapnak észbe és fordulnak állatorvoshoz.

– Az enyhe időjárás miatt egész évben védekezni kell a kullancsok ellen, számos készítmény, mint például nyakörv, tabletta és csepp is rendelkezésre áll már – emelte ki az állatorvos. Ha a kutyában kullancsot találunk, a lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani az élősködőt. – A babézia alattomos betegség, amelyet szintén kullancsok terjesztenek, a korai felismerés, az időben megkezdett kezelés az állat életét mentheti meg – mondta el Garamvölgyi Rita.

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva