2019.10.30. 14:00
Különleges kemencékkel fűtik a téli Balatont
Télen és ősszel sem kell didegerniük a Balatonhoz érkező vendégeknek, hiszen a Pap család szó szerint fűti a Balatont. A nagyközönség számára is megnyílt Balatonendréden a Kisbence Kemence Skanzen és Gasztroudvar.

A szivárvány minden színében játszó népi motívumok kígyóznak a köznyelv számára csak búbosként ismert kemencéken. Az építmény gyomrában ropog a tűz és Kisbence biztosan nem bújik ki belőle, de olyan finomságok sülnek aranyszínűre, amilyet egy modern villanytűzhely nem tud. Nagyanyáink sütő, főző alkalmatosságai ezek, amelyek a Pap család házának udvarát elfoglalják. Összesen harminc ilyen építményt alkotott apa és fia Pap Lajos és Pap Loránd az ingatlanon – írja a sonline.hu.

– A skanzen három részből áll – mondta Pap Lajos. – A központi rész az Öreg Udvar, ez több mint harminc éves és jellegzetessége a népies kerti konyha búbos kemencével és a látványkonyha.

Jobbra haladva átér a látogató a Kemencés Kertbe, ahol a régi kerti kemence megoldások találhatóak. Az öreg udvarról balra haladva a kultúra és kulinária iránt érdeklődő látogató a Kemencés Gasztro Teraszra érezik.
A különleges skanzent a kemencéket óvó tetők ereszein hajladozó muskátlik teszik még hangulatosabbá.

A vendég úgy érezheti: hazaért nagyszüleihez, ahol mindig finom az étel és meleg a fogadtatás. Merthogy pontosan ez volt a cél a 15 kemenét felvonultató gasztroudvarral. – A skanzen célkitűzése a kemencés hagyományok megőrzése – fogalmazott a megnyitón Pap Lajos. – Mindezt élményközpontú oktató, insipiráló rendezvényekbe ágyazzuk, s közben a jövő kihívássainak is igyekszünk megfelelni.

Az eddig ezer kemencét megépítő mester szerint ugyanis, a múltat már csak nyomokban lehet bemutatni, mert felgyorsult mindennapjainkban az étkezési szokások is új lendületet kaptak. Pedig a kemenceskanzen megálmodói szerint egyfajta mediterrán életvitelre fogunk áttérni. Ehhez pedig olyan építményekre is szükségünk lesz, mint a kertben füstölgő kemence. – Emellett szeretnénk hozzájárulni az egész éves Balaton törekvés valóra váltásához – tette hozzá a tulajdonos. A skanzen ugyanis egész évben várja a vendégeket, s rendszeres programokkal kívánja ráébresztei a turistákat, hogy néhány kilométerre a parttól igazi ékszerdoboz csillog a somogyi dombok között.
Fotók: Németh Levente

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva