promóció | 2022.11.02. 11:05
Különös dolgok, amelyek segíthetik a kreativitást
Hirdetés - Tele van az internet olyan példákkal, amikor az emberek a rendkívüli kreativitásuknak köszönhetően lesznek - ha néhány órára is csak - híresek. Sokszor nem is gondolunk bele, hogy egy halom szemétből milyen gyönyörű rajzokat, szobrokat lehet készíteni, ahogyan az is ritka, amikor valaki egy történelmi sorozatból nyeri az ihletet ahhoz, hogy egyedi dolgokat varrjon.

Az egyiknek szemét, a másiknak kincs

Például a lomtalanítás során rengetegen tesznek ki teljesen jól működő háztartási eszközöket, jó állapotú bútorokat vagy épp egy megunt gyűjteményt. Nem ritka emiatt az, ha a különféle képzőművészettel foglalkozó mesterek piros betűs napként tekintenek a lomtalanítási időpontokra, hiszen ilyenkor lehet ingyen beszerezni a következő projektekhez a hozzávalókat.

Van, aki kifejezetten régi CD-kre vagy DVD-kre vadászik, hiszen ezeknek szép szivárványos színe van, amit rengeteg alkotáshoz fel lehet használni alapanyagul.

Mások régi szőnyegekre, függönyökre és kárpitokra pályáznak, ami tökéletes lehet ahhoz, hogy környezettudatos projekteket készítsenek belőlük, pl.: új szőnyeget a kutya alá.

Mások pedig könnyen olvasztható fémeket keresnek, amelyet aránylag egyszerű méretre igazítani a különféle modern szobrok elkészítése során.

Csináld magad barkácsolás

Ma már számos szakmai blogot lehet találni a neten, így mindegy is igazából, hogy a WC tartályt akarjuk megjavítani vagy csak egy egyszerű csap szerelés a vasárnap délutáni program, szinte mindig lehet találni egy jó blogot, ahol részletesen leírja a szaki, hogy hogyan kell megjavítani, kicserélni ezt-azt.

Sokan, akik szeretik a barkácsolást, ezekből a blogokból vagy a hasonló témájú videókból merítik az ötletet, hogy hogyan szabják például teljesen egyedire a fürdőszobai szanitereket, és persze a csempére tehető ilyen-olyan alakú, kialakítású és felépítésű akasztókat, polcokat és tárolókat.

Akinek van az otthoni barkácsoláshoz affinitása, gyakran elég megnéznie azt, hogy hogyan szerelik be a vízszerelők az új csapokat vagy milyen szerszámokkal, anyagokkal dolgoznak, hiszen ez is segíti őket abban, hogy beinduljon a kreativitásuk.

Utazás

Nem hiába figyelhető meg az, hogy egyes írók rengeteget utaznak, hiszen a különféle kirándulások, hajóutak és régen a postakocsin töltött órák alatt számos olyan irodalmi mű született, amelyek mind a mai napig képesek aktuálisak maradni.

Például egy Seychelle-szigetek utazás kiváló lehetőség a festők, grafikusok és dizájnerek számára, hiszen a különös atmoszféra, a varázslatos színárnyalatok, illetve a természet közelsége hihetetlen mértékben képes növelni a kreativitást.

Nem véletlen gyakorlat volt az – de talán napjainkban is még -, hogy egyes bandák lemennek egy vidéki házba, s ott írják meg a dalaikat, majd visszajönnek a stúdióba a nagyvárosba, hogy felvegyék az így született számokat.

Nem érdemes lebecsülni a természet erejét, hiszen az emberiség már több ezer éve hódol a természetnek, amelyeket a fennmaradt barlangrajzok és képzőművészeti alkotások bizonyítanak.

Szabad internet

Nem mindenki él olyan országban, ahol nincs vasfüggöny az interneten. Vannak olyan országok, ahol egyszerűen nem lehet elérni minden internetes oldalt. Gyakran nem is kell, hogy politikai témájú legyen a weboldal, mégis egyes országok lakói nem is tudnak a létezéséről a cenzúra miatt.

Nem meglepő emiatt az, ha egyre többen választanak olyan biztonságosabb böngészést nyújtó lehetőséget, mint amilyen a Surfshark VPN is, hiszen így olyan tartalmakat is elérnek, amelyeket egyébként nem jelenítene meg az internet szolgáltatójuk.

Fontos emiatt a szabad információ-áramlás, hiszen bármiről is van szó – valós vagy fikciós -, a kreativitásnak nincs reális vagy irreális határa. Egy megbízható és könnyen kezelhető VPN-nel szerencsére már ez sem okozhat problémát az inspirációra éhes művészek számára.

Olvasás az íráshoz

Akinek nem az írás a szakmája, nem igazán érti meg azt, hogy hogy lehet az, hogy a legtöbb író nem írással, hanem pont, hogy olvasással tölti az ideje nagy részét. Egy jó író ugyanis nem bugyuta vázlatok rajzolgatására, megfogalmazására pazarolja a drága idejét, hanem inspirációt gyűjt más könyvekből, történelmileg pontos kortörténeti írásokból, illetve a modern élet különböző szegleteiből.

Maga a szövegírás folyamata emiatt egy – profik esetében – igen gyors folyamat, hiszen már minden a fejben van, csak ki kell gépelni a gondolatokat.

Ha Mozart vázlatokra pazarolta volna a szívszorongatóan rövid életét, mégis hány zongoraversenyt, operát vagy misét tudott volna leírni? Emiatt aki jó író akar lenni, az nem forszírozza magát minden nap, hogy írjon, hanem olvas, olvas, olvas, aztán egyszer csak kiírja azt, ami a fejében összegyűlt.

 

 

Képek forrása: elements.envato.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva