Török Zsuzsa / lakaskultura.hu | 2020.05.13. 17:00
Kutyabarát kert, hogy mindenki jól érezze magát
Tervezzük meg úgy a kertünket, hogy a házi kedvencünkkel együtt zavartalanul élvezhessük a zöldet.

Élettér
Kis kompromisszumok árán, de nem kell választanunk kert és kutya között. Hagyjunk a kerítés mentén egy szélesebb akadálymentes sávot, amelyen kedvencünk járőrözhet, és a házát olyan helyre tegyük, ahonnan szemmel tarthatja a territóriumát. A kennelt ne tűzze a nap, lehessen benne hűsölni is.

A gödörásás megelőzése
Frissen plántált növényeinket kerítsük el, mert a laza, nedves talaj ásásra ösztönöz. Vékony drótra aggassunk szalagokat, hogy ne szaladjon bele az eb! Távol tartó a tiltó szó, a szúrós bokor és a tappancsot sértő zúzalék is, de még jobb, ha kiemelt ágyásba ültetünk.

Fotó: Shutterstock

Válasszunk ellenálló növényeket (pl. búza-, kas-, köröm- és lángvirág, ligetszépe, margaréta, menyecskeszem, rózsa, vasfű), és mellőzzük a mérgezőket (pl. nárcisz, gyűszűvirág, tiszafa). Kedvencünk nem fogja unalmában a földet túrni, ha lekötik a játékszerei, illetve futtatással és a rendszeres sétáltatással kellően kifárasztjuk. Ne engedjük elcsent csonttal mászkálni, vagy szoktassuk egy olyan részre, ahol eláshatja – írja a lakaskultura.hu.

Fotó: Shutterstock

A gyep védelmében
Négylábú barátunkat rá kell nevelni, hogy a takarásban kijelölt, homokkal, kaviccsal borított kutyavécén végezze a dolgát, mert magas nitrogéntartalma miatt a kutyavizelet károsítja a növényeket, kiégeti a gyepet. A kanok eltéríthetők a gyakran megjelölt bokortól egy melléje tűzött karóval, de a szukák ott pisilnek, ahol rájuk jön. A fűszőnyeget elcsúfító folt keletkezését meggátolhatjuk, ha a levizelt területet slaggal nyomban lelocsoljuk. Szükség esetén utólag szórjuk meg komposzttal, és vessük felül szélesebb szálú, strapabíró fűféle magjával. A kutyapiszkot kertszerte össze kell szedni!

 

Nyitókép: lakaskultura.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva