Keszey Ágnes | 2022.02.09. 11:49
Elképesztő fotókon a tűzoltók küzdelme a lángoló templomtoronyért
Kigyulladt egy templomtorony Ajkán - így szólt a tényszerű, rövid hír hétvégén. A tűzoltók szakszerű munkával megfékezték a lángokat - ám a történetnek emberi, s a közösség számára sokat jelentő értéke is van.

„Hogyan lehet toronymagasan oltani úgy, hogy
– a víz ne tegyen kárt az értékekben,
– a harangtartó szerkezet épségben maradjon,
– lehetőleg oda, és csak oda jusson el az oltóvíz, ahol szükség van rá
és közben mentsük az értékeket, amelyek olyan fontosak a közösségnek” – tette fel a kérdést a Katasztrófavédelem Facebook-oldalán.

„Vannak szakmai alapvetések, és vannak ezen túli dolgok…”- folytatódott az írás.
„Talán úgy emelkedünk toronymagasan egy nehéz helyzet fölé, hogy a legfontosabb érték éppen az, ami nem kézzelfogható: a közösség ereje, szeretete, ragaszkodása. Ez fogja újjáépíteni az ajkai templomot, megerősíteni azt, hogy amiért a tűzoltók küzdenek, az a legtöbbször túlmutat köveken és tárgyakon…” – szól a személyes vallomás.

Fotó: Veszprémi Érsekség

Hálásak a hívek

S hogy milyen sok ember érzik úgy, hogy nem csak szakszerű, hanem hősies tett is volt a tűzoltóké, arról tanúskodnak a hozzászólások.
„Áldás minden tűzlovagra , köszönet munkájukért!”
„Ezt a munkát nem lehet csak elhivatottsággal végezni !! Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnének !!! Isten óvja Őket!!”
„Profi munka volt, aki meg ennél okosabban, ügyesebben, szakszerűbben csinálta volna, az legközelebb ne a fotelből.
Amúgy pedig gondolom a tósoki katolikusok köszönik.”

Fotó: Veszprémi Érsekség

Így emlékeznek a tűzesetre

A katasztrófavédelem korábbi közlése szerint az ajkai, Szent István úti katolikus templom tornya gyulladt ki. Szombat este az ajkai hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával végezték a tűzoltást. Az egységek a létraszer kosarából és kívülről, a földről is vízsugarakkal végezték az oltást. A toronyban három harang volt, az azokat tartó fa szerkezetet eloltották, majd nekiláttak a belső értékek mentésének.
Az egyházmegyétől kapott információk szerint a 25 méter magas és hat méter átmérőjű torony teljesen kiégett, a harangokat tartó szerkezet súlyosan károsodott, de mind három harang a helyén van, azonban megsérülhettek.

Fotó: Veszprémi Érsekség

A Veszprémi Érsekség közleményében felidézi, hogy „a tűz keletkezéséről a templom kántora haladéktalanul értesítette Bakos Frigyes esperes plébánost aki Varga-Csikász Bence káplánnal azonnal a helyszínre indultak és 20:10 perctől a műveletek végégig közel 23 óráig ott is tartózkodtak. Frigyes atya telefonon értesítette Dr. Udvardy György veszprémi érseket, aki szintén a helyszínre sietett. Érsek atya a műveleti parancsnokkal folyamatosan egyeztet, majd kérésére két tűzoltó kíséretében Bence atya bemehetett a szentélybe és biztonságban kihozhatta az Oltáriszentséget.”

Fotó: Veszprémi Érsekség

A tűzoltás után -amint lehetséges – a helyreállítás tervezése kezdődik.

Fotó: Veszprémi Érsekség

dr. Navracsics Tibor kormánybiztos személyes látogatása és egyeztetése után a közösségi oldalon ezt írta vasárnap: „ma reggel a helyszínen találkoztam az tósokberéndi templom képviselő-testületének tagjaival. Őket is, valamint Bakos Frigyes plébános atyát és érsek atyát is biztosítottam róla, hogy minden szükséges segítséget meg fogunk adni a templom rendbehozatalára.”

Fotó: Veszprémi Érsekség

A Veszprémi Érsekség videós tudósítása a tűzről és az oltásról:

A katasztrófavédelem vizsgálja a tűz keletkezésének körülményeit.
Dr. Udvardy György érsek elmondta, hogy a találgatások ellenére az elmúlt hetekben és az elmúlt napokban sem történtek munkálatok a templomban, valamint arra kért mindenkit, hogy imával kísérje a tűzoltók munkáját és a templom további sorsát.

Nyitókép: Veszprémi Érsekség

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva