2019.11.06. 05:09
Lakásfelújítás kisimult idegrendszerrel - lehetséges?
Hirdetés - Akár régi-, akár újépítésű lakást vásároltál, mindenképp a szerencsések közé tartozol. Lakástulajdonosnak lenni ugyanis nagy dolog még akkor is, ha számos feladat vár rád a birtokbavétel előtt.

Nem elég a számtalan jogi lépés, melyet lakásvásárláskor meg kell tenned, sokszor még a felújítással járó nehézségek is beárnyékolják az új otthon iránt érzett örömöd. Ha újépítésű lakást vásároltál, akkor is számolnod kell a berendezés körüli bosszúsággal, régiépítésű lakásoknál azonban akár a felújítás terhe is nyomhatja a válladat.

A felújítás gyakran jár bosszúsággal, azonban ha felkészülten vágsz bele, könnyen elkerülheted a felesleges nehézségeket. Nézzük, mikkel érdemes számolni mielőtt belevágnád a fejszédet.

1. Mit szeretnél pontosan?

A lakásfelújítás során nulladik lépésként fontos, hogy átgondold, mit is szeretnél pontosan. Amikor az álom otthonodra gondolsz, milyen tereket képzelsz el? Biztosan van valamilyen kép a fejedben, hiszen valami alapján sikerült kiválasztani a lakást is, azonban gondolkodj még tovább, és tisztázd a vágyaidat.

Vedd sorra a helyiségeket és írd össze, hol mit szeretnél kialakítani. Jobb esetben pusztán berendezési tárgyakkal el tudod majd érni a kívánt hatást, de nem kizárt az sem, hogy komolyabb munkálatokra lesz szükséged.

2. Szakember vagy DIY?

Amikor már kitaláltad, hogy pontosan miket is szeretnél át- és kialakítani új otthonodban, el kell döntened azt is, hogy milyen módon valósítható meg az elképzelésed. Vajon meg tudod egyedül is csinálni? Esetleg szakember segítségére lesz szükséged?

Nos, fontos megjegyezni, hogy ma Magyarországon szakember hiány van, így javasolt magunknak elvégezni az apróbb munkálatokat, de semmiképp ne vállald túl magad!

A későbbi problémák elkerülése végett érdemes bizonyos munkákat szakemberre bízni

Ne kezdj bele olyanba, amit korábban még nem csináltál, hiszen a végeredmény befolyásolja majd azt, hogyan érzed magad új lakásodban.

Feltétlenül keress profi szakembereket burkoláshoz, gipszkartonozáshoz és ablakcseréhez, de amennyiben még ecsetet sem fogtál soha a kezedben, a festéshez is kérj segítséget. Hidd el, az eredményt látva úgy gondolod majd, megérte pénzt áldozni a profi munkára.

3. Szigorú költségvetés

A lakásfelújítás mindig hatalmas költségekkel jár. Számos ponton van lehetőséged azonban spórolni, ha odafigyelve, alaposan átgondolva vágsz bele a munkálatokba és tartod is magad az előre eltervezettekhez.

Ne a szakemberen spórolj – csökkentsd inkább a vágyaidat.

Ne a felújítás közben találd ki, mit szeretnél pontosan – álmodd meg és írd is le a felújításra váró feladatokat.

Ne válassz feleslegesen nagy lakást – gazdálkodj inkább okosan a térrel.

4. Teret adni az új tereknek

A kívánt otthon eléréséhez nem feltétlenül szükséges olyan lakást választani, ahol minden helyiség úgy néz ki, ahogyan azt elképzelted. Engedd szabadon a fantáziád és gondolkodj plusz falakban is akár. A gipszkartonozás segítségével úgy alakíthatod a belső tereket, hogy az valóban a számodra leginkább megfelelő legyen. Míg régebben főként álmennyezet kialakításához használták, ma már szinte bármi elkészíthető általa.

A gipszkartonozást érdemes inkább szakemberre bízni, azonban ma már könnyedén elvégezhetjük ezeket a munkákat magunk is. Ha te is inkább így tennél, fontos, hogy kérd ki a szakáruházban a hozzáértők véleményét, hiszen nem csupán az új falak megvásárlására lesz szükséged. Tudod, mit jelent a vázszerkezet kialakítása? Ismered a rezgéscsillapító szalagokat? Nos, gipszkartonozás során feltétlenül szükséged lesz ezekre az ismeretekre, ne félj tehát kérdezni.

Lakásfelújítás előtt tehát gondolkodj, tervezz és készülj fel alaposan! Ha magad is részt veszel a felújításban, szerezd be a legprofibb eszközöket annak érdekében, hogy gördülékenyen menjen a munka.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva