2019.03.26. 04:42
Lakáspiaci körkép: merre tartanak a balatoni ingatlanárak?
Hirdetés - Országszerte rekordokat döntenek meg az ingatlanárak, a vásárlók pedig gondolni sem mernek rá, meddig tart ez még így. Meddig nőnek még vajon az árak, mikor lélegezhetünk fel végre? De mi a helyzet Balatonon? Mekkora a különbség a balatoni és a fővárosi átlagárak között? Cikkünkben erre kerestük a választ, segítségül pedig a sikeres ingatlanos keresőmotort kifejlesztő Flatfy csapatát kérdeztük.

 

A Flatfy szolgáltatása jelenleg 37 országban érhető el, a cég naponta 75 000 ingatlanhirdetést dolgoz fel. Keresőmotoruk használatával felére csökken az ingatlankereséssel töltött idő, hiszen az egy helyen gyűjt össze minden releváns ingatlanhirdetést az adott régióban. Kereshetünk eladó ingatlant, kiadó albérleteket, de akár kiadó szobát is. Szűrhetünk városra, árra, négyzetméterre, szobaszámra vagy további, általunk meghatározott kikötésekre.

Jelenleg Balatonon több, mint 5 ezer, Budapesten pedig csaknem 82 ezer ingatlanhirdetést tart számon adatbázisuk. Ennyi adat birtokában megbízható képet kapnak arról, milyen árak számítanak átlagosnak bizonyos régiókban, cikkünkhöz pedig külön grafikont készítettek az árbeli különbségek szemléltetésére.

A fenti grafikonból egyértelműen kiderül, hogy míg a legnépszerűbb balatoni települések lakásárai között nem akkora a különbség, mint egy-egy nagyváros és budapest között, itt is van eltérés. Az ingatlan Zamárdiban a legdrágább, itt átlagosan 37,4 millió forintért kelnek el az ingatlanok, viszont mögötte csupán 1 millió forinttal marad el Balatonfüred – itt az átlagos lakásár 36,5 millió forint volt februárban. Siófokon sem sokkal olcsóbb ingatlant vásárolni, itt ez átlagosan 33,2 millió forintba kerül, Balatonlellén viszont ez az ár jelentősen alacsonyabb: 31,5 millió forint.

Összességében elmondható tehát, hogy mindenképpen számolhatunk pármillió forintos eltéréssel, ha balatoni üdülőfalvak ingatlanjai között válogatunk. De mekkora az eltérés, ha nem egymáshoz hasonlítjuk a balatoni települések áltagárait, hanem megnézzük, mi a helyzet a többi nagyvárosban?

Nem meglepő módon hamar ki is derül a Flatfy grafikonjából, hogy még a budapesti átlagárak is kedvezőbbek annál, mint amit Zamárdiban vagy Balatonfüreden tapasztalnak a vásárlók. Budapesten ugyanis 34,3 millió forint körül mozgott az átlagár februárban. Ha megnézzük ugyanezt az adatot a többi nagyváros kapcsán, még nagyobb a különbség: míg Győrben 27,8, Egerben 25,5, Pécsett pedig 22,2 millió forintért kel el átlagosan egy ingatlan.

Így tehát, a spektrum két vége között (Zamárdi és Pécs) jelenleg 15 millió forintos árkülönbség figyelhető meg.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva