2018.01.05. 15:47
Lakástakarék - akár a lakáshitelre is jó
Szponzorált tartalom - A lakástakarék pénztárba sokan szívesen belépnének a 30 százalékos állami támogatás miatt, ám a maximálisan kivehető megtakarítást keveslik. Ám van, amibe ez a csak lakáscélra használható összeg remekül beleforgatható.

Egyből kevesebb lesz a hitel

Az LTP megtakarítás elsődleges célja, hogy segítse a saját otthon megszerzését. Ma, amikor például egy dél-budai 30-40 négyzetméteres panelért 20 millió forintot kérnek el, a 4 éves időszak alatt megtakarítható 1,3 millió forint nem jelent tetemes összeget vásárláskor.

Ami megoldást jelenthet, ha 4-5 családtag összefog – mivel ez összhangban van az LTP szabályozásával, éppen csak egy kedvezményezettre nem lehet kifuttatni a szerződéseket -, és így gyűjt össze a família 5-6 millió forintos összeget. Ezt akár egy darab ingatlan megvételére vagy felújítására is lehet fordítani.

Az önerőhöz – ami legkevesebb a vételár 20 százaléka kell, hogy legyen – ez nem feltétlenül elég, illetve akkor nagyon nagy hitel felvételére van szükség.

Akkor mire célszerű használni?

Arra viszont kitűnő megoldást jelent a lakástakarék, hogy egy meglevő lakást, házat felújítsunk. Ha sikerült megvennünk egy ingatlant, általában elkel egy felújítás.

Ha használt a lakás, valószínűleg nem szeretnénk ugyanabban a kádban fürödni, mint az elődünk, vagy felszerelnénk a konyhát páraelszívóval, mosogatógéppel. Az energetikai korszerűsítésről, amely egyre inkább kötelező kelléke minden ingatlannak, szintén ne feledkezzünk meg.

 

Akkor is jó hasznát vesszük az LTP-nek, ha nem vettünk ingatlant, mivel minden otthonra ráfér 4-5 évente egy felújítás. Ez egy legkevesebb 100-200 ezer forintos ráncfelvarrást jelent – festést, kopott parketta cseréjét stb. – , de ha igényesek vagyunk, kerülhet jóval többe is. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a saját lakás, ház fenntartása is pénzbe kerül.

Lakásfelújítás célú vagy lakásvásárlási hitel?

Rendelkezünk már lakáshitellel? Vagy tervezzük a felvételét, de túl nagy tehernek érezzük a törlesztést? Az állami támogatás valójában a kölcsön visszafizetésére is jó.

A sokoldalú LTP-vel a hitel törlesztését is elősegíthetjük. Minden olyan konstrukcióba beleforgathatjuk a megtakarítást, amelynek a célja vásárlás, építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés, illetve ilyen típusú hitelek kiváltása.

Fontos egyeztetni az előtörlesztést – és jelezni kell a pénzintézet felé a szándékunkat erre – és az LTP szerződés lejártát. Pár formai lépésre szükség van ebben az esetben, például tartozásigazolást kell szereznünk a banktól.

Azzal az idővel is számolni kell, ami alatt a lakástakarék a lejárat után kiutalja a pénzt. Ám nem boszorkányság az LTP-vel történt megtakarítás betörlesztése, és lerövidíti, leegyszerűsíti a hitelünk visszafizetését.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva