Krausz Andrea | 2019.12.03. 10:00
Leesett a hó Eplényben! Indulhat a síszezon!
Megkezdték a balatoni régió sícentrumának előkészítését, a pályaalap gyártását. Ha kitart a hideg, akkor néhány nap múlva kezdődhet a síszezon Eplényben.

Szombaton már megkezdődött a hógyártás, majd éjféltől nagyobb teljesítményre kapcsoltak az Intersport Síarénában. Az A1-es pálya teljes hosszát, az A7-es pálya felső szakaszát és a T1-es tanulópályát havazzák be teljes erővel. A sípálya nyitásához legalább 30 cm-es tömör hórétegre van szükség.

Közben hétfőn az „igazi” hó is megérkezett:

– A technikai hó gyártásához tartósan legalább -2 fokra van szükségünk, folyamatosan nézzük az előrejelzéseket. Ha minden igaz, a decemberben érkező igazi tél feltehetően januárban és februárban is kitart – mondta László Márk marketingvezető, akit a 2019/2020-as idényről kérdeztünk.

Működnek a hóágyúk Eplényben (Fotó: facebook/Intersport Síaréna Eplény)

– Mik az újdonságok az idei szezonban?
– A 2017/2018-as időszakban komplex fejlesztések zajlottak az eplényi síarénában, de idén is lesz egy-két apróság. A kék bejáratnál lévő konténerházunkat felújítottuk, faburkolatot kapott, jobban illeszkedik az erdei környezetbe. Egy másik fontos újdonság az információs jelzések, táblák kihelyezése. Mindkét bejáratunknál nagy tájékoztató táblák vannak, amelyeken elolvasható a házirend és megtalálható rajta a nemzetközi FIS10 sí KRESZ szabályzata, vagyis, hogy milyen szabályok vonatkoznak a síelőkre, snowboardosokra.
A kék bejárattól vezető 300 méteres gyalogúton nagy méretben is kiraktuk egyenként a szabályokat, hogy menetelés közben legyen mit olvasgatni.

A kitáblázás a tájékozódásban is segít. Két fekete pályánk is van. Az A4-es csákányos felvonóval rendelkező pályánk nemzetközi FIS minősítést kapott, képzett síelő vendégeink nagyon szeretik. Az A3-as pályánk a bejárathoz torkollik. A teteje lankás, de a vége fekete, tehát nagyon meredek. Itt is fontos, hogy már a pálya indulásánál figyelmeztessük a síelőket a meredekségre.

Táblák segítenek a tájékozódásban (Fotó: Siarena.hu)

– Hogyan zajlik a hóágyúzás?
– Idén beszereztünk egy LENS típusú, lándzsa hóágyút. Az 5-6 méter magas vékony lándzsa tetején található fúvókákból érkezik a hó. A T1-es tanulópályánál helyezkedik el, nagyon energiatakarékos, mert nincs benne ventilátor, kevesebb vízzel működik, viszont több havat gyárt. Összesen 49 hóágyúnk van.

– Hány oktató dolgozik egy szezonban?
– Ez minden évben változik, de átlagosan 30 sí- és snowboardoktatóval dolgozunk egy évben. Újdonság, hogy fejlesztés zajlott a T2-es tanulópályánál, melynek felszínét az oktatók igényeihez igazítva úgy alakítottuk át, hogy a kezdő síelők számára még ideálisabb legyen.

– A snowboardozók hol síelhetnek?
– Az össze pályát használhatják a deszkások, az ő oktatásuk zajlik a nagypályán kezdő szinten, mert a technika elsajátításához nagyobb meredekségre van szükségük.

– Síelnek külföldiek is Eplényben?
– Vendégeink 90 százaléka magyar, de sok magyar ajkú síelő érkezik Szlovákiából is. A Cserediák Programokban Magyarországon tartózkodó fiatalok is szívesen keresik fel a síarénát, és olyan külföldiek, akik hazánkban dolgoznak.

– Úgy tudom, hogy jó hóviszonyok idején a hétvégék elég zsúfoltak.
– Ez volt a tendencia, de tavaly kicsit változott a dolog. Átlagosan, naponta 780 vendég fordult meg nálunk, az előző síszezonokban előfordult, hogy egy forgalmas hétvégi napon 1500-2000 vendég is érkezett. A hétvégi túlzsúfoltság megoldása érdekében hét közben évekkel ezelőtt bevezettük a kedvezményesebb jegyárat, idén pedig az oktatások áraiban is észrevehető majd a különbség a hétvége és a hétköznapok között.

Ilyen volt Eplény 2019 januárjában (Fotó: facebook/Intersport Síaréna Eplény)

– Az előző két évben sokféle fejlesztés zajlott az Intersport Síarénában, melyek ezek közül a legkülönlegesebbek?
– A 2017/2018-as szezonra többnyire állami támogatás segítségével sikerült egy nagy fejlesztési projektet megvalósítani. Kétüléses sífelvonót telepítettünk, az A7-es pályánkat egy 50 méter széles, 500 méter hosszú, lankás szakasszal meghosszabbítottuk, melynek végében új bejáratot és parkolót létesítettünk. Kezdőknek és családoknak ideális síterületet alakítottunk ki. 2009-ben egy négyüléses felvonó is létesült, így hazánkban egyedülálló módon két ülőszékes felvonó is rendelkezésre áll Eplényben. Bátran mondhatom, hogy Magyarország legnagyobb síoktató centrumát hoztuk létre a 2017/2018-as fejlesztések segítségével.

Krausz Andrea

Nyitókép: Facebook/Intersport Síaréna Eplény

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva