Szaniszló Hajnalka | 2020.03.25. 14:00
Lefoglalt balatoni szállás - lemondás, pénzvisszafizetés - mit kell tennem?
A járvány idején a hotelek, szállásadók a Balatonnál is bezárnak egy időre. Kérdés azonban, hogy mi lesz a lefoglalt szálláshelyekkel. Visszakapjuk a pénzünket? Mit tehetünk, ha nem fizetik vissza, vagy ha nem tudunk megegyezni a szállásadóval? Fogyasztóvédelmi kérdéseket jártunk körbe, hogy tudjátok, mit tegyetek és hová fordulhattok ilyen esetben.

– Lefoglaltam a szállást, kifizettem az összeget, de szeretném visszamondani. Mit kell tennem?
A szállásfoglalásoknál mindig az adott esetben létrejött egyedi szerződés, vagy az általános szerződési feltétel az irányadó.

– Kérhetek-e halasztást, s felhasználhatom-e később a már lefoglalt szállást?
A szerződés tartalmától függ, hogyan lehet a szállást visszamondani, az összeget esetleg visszakapni. A szállás későbbi felhasználása is az adott szerződéstől függ, de a vállalkozás saját hatáskörben méltányosságból is dönthet annak jóváhagyásáról. Célszerű, hogy a fogyasztók igényeiket írásban, igazolható módon jelezzék a vállalkozások felé.

– Hol jelenthetem, ha a kereskedelem területén bárhol szabálysértést fedeztem fel vagy nem akarják visszafizetni a pénzem?
Tekintettel arra, hogy szerződéssel kapcsolatos jogvitáról van szó, a későbbiekben a fogyasztók bíróságon polgári peres úton, vagy békéltető testületi eljárásban érvényesíthetik az igényeiket, ha szükséges. A kereskedelem területén tapasztalt szabálysértésekkel kapcsolatban több hatóság rendelkezik hatáskörrel, de mindig a konkrét ügy határozza meg melyik közigazgatási szerv, önkormányzat, vagy éppen a rendőrség tud eljárni.

– Milyen speciális, fogyasztóvédelmi intézkedések vonatkoznak a Balatoni régióra a fogyasztóvédelem területén a jelenlegi speciális helyzetben?
A Balatoni régióra vonatkozóan – fogyasztóvédelmi szempontból – nincsenek speciális jogszabályi rendelkezések, intézkedések.

Kérdéseinkre Nyerges Zoltán, Budapest Főváros Kormányhivatala, Kormánymegbízotti Kabinet sajtófőnöke válaszolt.

Vírus és turizmus – Mi várható a Balatonnál? #1 – ebben az anyagban a Balatonhoz kapcsolódó, ismert, meghatározó vagy valamilyen formában erősen a Balatonoz kötődő személyeket kérdezünk meg arról, hogyan látják a Balaton jövőjét. Elsőként a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, Hoffmann Henrik vázolta az elképzeléseit.

Nézd meg itt és kövesd a sorozatot a likeBalaton.hu oldalán.

Nyitókép: Shutterstock
Összeállította: Szaniszló Hajnalka

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva