Krausz Andrea | 2019.02.14. 06:00
Lenyűgöző Vivaldi-feldolgozás a siófoki zeneiskolásoktól
Megkapó felvétel került a YouTube-ra, melyen a siófoki ütőegyüttes tagjai Vivaldi Tél című concertóját adják elő. Ilyen feldolgozásban nemigen lehet hallani a népszerű muzsikát.

Mindenkit elvarázsol a produkció, melyen egy basszus marimbán, vibrafonon, harangjátékon és más ütőhangszereken, például száncsengőn, cintányéron, triangulomon és chimes-on (amolyan szélcsengő rudacskákon) adják elő az alapfokú zenesuli diákjai Vivaldi örökérvényű zenéjét.

Megkockázatom, hogy hasonló produktum nem sokszor jön létre egy zeneiskola életében, persze léteznek a koncerten készült felvételek kamerával, vagy telefonnal, de az nem ilyen.

A darab Hoff Marcell zeneiskolai tanárnak köszönhető, aki szerint annyira jó volt együtt dolgozni a gyerekekkel, hogy megérte elkészíteni egy igényesebb videót. A 35 éves pedagógus elég sok időt szánt a produkcióra, onnantól fogva, hogy meglátta a Youtube-on egy szentpétervári felnőtt ütőegyüttes előadásában ezt a feldolgozást.

Lekottázta, kicsit átdolgozta a saját gyerekcsapat létszámához igazítva. A nyári siófoki ütőstáborban kezdték el tanulni, majd szeptembertől decemberig kamaraórákon gyakorolták külön, míg összeállt. Hoff Marcell januárban 10 órát szánt a hangfelvétel elkészítésére, felvette a srácokat egyenként, otthon megkeverte, majd erre a kész hangfelvételre készítette el egy jobb telefonnal a videót, amit újabb 8 órányi munkával vágott össze.

Emellett folyamatosan tartotta a lelket a tanítványokban, akik elsőre kicsit megrémültek a kottát látva. Voltak keserves időszakok, amikor kellett egy kis időt hagyni, hogy beérjen a dolog, de most úgy döntöttek, hogy versenyen is elindulnak ezzel a darabbal.

Igyekszem annyira megszerettetni a diákokkal a zenét, hogy az életük részévé váljon és örömforrás legyen számukra, még akkor is, ha nem lesznek hivatásos zenészekárulta el a LikeBalatonnak a balatonboglári, de ma már Siófokon élő Hoff Marcell, aki tanári hivatása mellett jazzdobosként is sokat játszik a Hajdu Klára Quartetben, és a Bud Spencer, Terence Hill filmek zenéit prezentáló Spencer Hill Magic Band-ben.

Több mint 400 gyerek jár szabadidejében a siófoki alapfokú művészeti iskolába, ahol a sokfajta zenei képzés mellett néptáncoktatás is zajlik. A suli a térség egyik meghatározó intézménye, Siófokon kívül Balatonszabadiban és Nagyberényben is működik kihelyezett tagozat. (Annyi gyerek vesz részt az oktatásban ezeken a településeken, hogy nem a diákok ingáznak, hanem a tanárok utaznak a helyszínre.)

– Az a legfontosabb, hogy kedvet ébresszünk a zenetanuláshoz! Ha a tanár szürkén, közömbösen áll a feladathoz, akkor elmennek a diákok, Hoff Marcellhez viszont sorbanállás van – mondta a különleges produkció kapcsán Csizmadia Mária Judit, a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti szakmai vezetője, aki sok más Siófokon dolgozó kollégájához hasonlóan Hoff Marcell munkáját is kimagaslónak nevezte.

 

Zene: Antonio Vivaldi: A négy évszak – Tél

Hangszerelés: Hoff Marcell és Alexaner Chernobaev

Az együttes tagjai:

Bata Botond – marimba/solo

Bótor Álmos – marimba

Huber Péter – vibrafon

Török Lili – harangjáték

Radosza Benjámin – ütőhangszerek

 

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva