K.G. / sonline.hu | 2022.07.17. 12:00
Lesz idén algaszezon?
Átfogó kutatást indítottak a balatoni algásodásról, hogy megértsék a jelenség okait.

– Az algák szaporodását a júliusi lehűlés és szél megakasztotta a Balatonon, de még nem tudhatjuk, hogy mi lesz a helyzet augusztusban, ugyanis az algaszezon még előttünk áll, hiszen a korábbi években is a nyár utolsó hónapjának közepén jelentkeztek a problémák – felelte érdeklődésünkre Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutató professzor emeritusa. – Eddig gond nélkül megúsztuk a szezont, de prognosztizálni még egy hétre sem lehet előre – állította.

Algafoltok a Balatonon
Fotó: MTI/Varga György

– A balatoni algahelyzet most kedvezőnek mondható, hiszen az utóbbi napok szeles időjárásának köszönhetően algákból mindössze harmad-negyed annyi van jelenleg a Balatonban, mint amennyit megenged az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szabályozása. Legutóbb 2019-ben bontakozott ki súlyos algavirágzás augusztus közepétől, aztán 2020-ben nagyon kevés volt a balatoni algák száma, majd 2021-ben az elfogadott mérték határára érkezett a szaporulat a mérések alapján.
Július elsejétől egy átfogó kutatási programot indítottak a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, hogy komplexen megérthessék a jelenséget és okait, ám a vizsgálati eredmények kiértékelésére azonban két-három évet kell várni.

Nyitókép: Varga György/MTI
Forrás: sonline.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva