Mihály Szilvia | 2021.08.29. 07:00
Lesznek koralltelepek a Balatonban?
Környezetvédelem ihlette alkotásokat láthatunk a keszthelyi Fő tér szabadtéri kiállításán, ahol akár füvet is locsolhatunk, darázshotelt csodálhatunk, kavicsokat színezhetünk és balatoni koralltelepekről elmélkedhetünk. Gyere, mutatjuk mi vár rád!

Lábnyom alakú füves részek, lebegő szobrok, égre törő bambuszrudak között sétálhatunk Keszthelyen, maszatos kezű és arcú gyerekek színezik a kiállítás kavicsait, így hozva létre új alkotásokat ezen a rendhagyó tárlaton.

Locsoltál már füvet egy kiállításon?
Fotó: Mészáros Annarózsa

A környezetvédelmi nevelés itt összefonódik a turisztikával, hiszen nem csak a helyiek, de a városban nyaralók is érdeklődve járják körbe a szobrokat, készítik el fotóikat a közösségi felületekre ezekről az elgondolkodtató installációkról.

Színezd újra
Fotó: Mészáros Annarózsa

– A kiállítás a természet- és környezetvédelem, valamint a művészet inspiráló találkozása – vezetett körbe bennünket Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök, a város klímakoordinátora.
– A különleges kiállítást a városi klímastratégia megalkotását szolgáló, a lakossági tudatosságot erősítő program részeként rendeztük meg. Azt kértük az alkotóktól, hogy munkáikkal közvetítsék a zöld gondolatot, vagyis a környezetvédelmi információkat, problémákat és a megoldási lehetőségeket minél többféle módon vigyük közelebb az emberekhez.

Sáringer-Kenyeres Marcell
Fotó: Mészáros Annarózsa

A képzőművészek csak természetes alapanyagokat használhattak, az elkészült művek tudatosan nem kerültek egy zárt kiállítótérbe, azt szerettük volna, ha az emberek csak úgy belesétálnak a tárlatba.

A feladatunk az, hogy a környezetvédelem fontosságát minél szélesebb körben megismertessük, a művekkel gondolatokat ébresszünk, inspiráljunk.

Építs te is darázsgarázst
Fotó: Mészáros Annarózsa

Ez a rovarhotel a kiállított alkotások közül az én személyes kedvencem. Jó példája annak, hogy a kertünk, nyaralónk udvarában is milyen jól mutatna egy hasonló kis építmény. Ezt továbbgondolva bárki építhet magának saját süngarázst, darázshotelt.
Fontos, hogy otthon is természetes alapanyagot használjunk, bevonjuk a gyerekeket is. Én arra buzdítok mindenkit, hogy telepítsen a saját kertjébe madárodút, rovarhotelt. Komoly félreértés, hogy ezek a darázsgarázsok veszélyesek.

Ebben a hotelben sünök, gyíkok, darazsak, méhek és madarak is jól érzik magukat
Fotó: Mészáros Annarózsa

Ha a kert végén egy farakásnál elhelyezzük ezeket, oda nem a méh- és darázskolóniák költöznek be, hanem a magányosan élő, nem agresszív méhek, darazsak foglalják el a különböző ágdarabokat, melyekbe különböző átmérőjű lyukakat fúrtunk.
Fontos, hogy minél több faj költözzön ezekbe, ezért kell a többféle ág és a több méretű odú. Legyen az ágak között fenyő, hárs, akác, tehetünk bele nádat, bambuszt, ami a környezetünkben megtalálható.

Minden zugába költözhet egy állatka
Fotó: Mészáros Annarózsa

Minél több alapanyagot használunk, annál gazdagabb lesz a rovarhotel fajállománya. Az aljában kialakíthatunk süngarázst, a napos oldalon, a rovarhotelen kívül a gyíkoknak is tehetünk ki ágakat, ahol ők sütkérezhetnek, és menedéket találnak a kutyák, macskák elől.
Ha felrakunk rá egy kis tálkát, abba télen és nyáron tudunk madarakat itatni. Fontos, hogy nyáron, a nagy melegben és télen is rendszeresen töltsük a vizüket.

Ha az ember elkezd rovarhotelt építeni, beindul a fantáziája, és nem csak hasznos, de nagyon szép tárgyakat is alkot.

A kiállítás másik nagy kedvence a balatoni koralltelepet vizionáló mű, ami egy álom arról, hogy a XXII. században annyira tiszta lesz a tó, hogy abban korallok is élhetnének.

Nézd meg a kiállításon készített képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva