mindmegette.hu | 2021.07.02. 12:00
Levendula mindenütt! 3+1 levendulás finomság a konyhából
Itt a levendulaszezon, ám a levendula nemcsak a kertedet díszítheti, hanem a desszertjeidet is. Ha van otthon, érdemes belőle valami finomságot készíteni, mert extra különlegessé teheted vele az édességeket. Mutatjuk a mi kedvenc levendulás receptjeinket, érdemes őket kipróbálni.

Egy krémpite, amihez ugyan sok hozzávaló kell, de nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. Egy vajas keksz, ami uzsonnai édességnek mindig jó választás lehet. Hűsítő krémes desszertnek levendulás panna cotta, és mindezek mellé levendulás málnaszörp. Jó étvágyat!

1. Levendulás-erdei gyümölcsös krémpite

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz:
50 dkg darált háztartási keksz
10 dkg cukor
30 dkg margarin
20 dkg étcsokoládé

Az erdei gyümölcsös réteghez:
1 dkg zselatin
víz
30 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
13 dkg cukor

A levendulás krémhez:
1 csomag vaníliás puding
4 dl tejszín
4 ek cukor
5 dkg fehércsokoládé
10 szál levendula virága felaprítva
4 dl tejszín
lila ételfesték

Elkészítés:

  • A darált kekszet a cukorral elkeverjük. A margarint és az étcsokoládét mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kekszhez és alaposan összekeverjük. Jól formázható, kissé ragacsos keveréket kell kapnunk, szükség szerint egy kis tejet adjunk hozzá. A masszával kibéleljük a kis pite formákat vagy akár egy nagyot, kinek hogy szimpatikusabb, majd hűtőszekrényben pihentetjük.
  • A zselatint beáztatjuk 5 evőkanál hideg vízbe. Az erdei gyümölcsöt a cukorral és 2 dl vízzel 10-15 percig főzzük, majd a megduzzadt zselatint hozzáadjuk a még forró gyümölcsös keverékhez. A kekszes pite alapon egyenletesen eloszlatjuk a gyümölcsöt majd tovább hűtjük.
  • A levendulás krémhez a vaníliapudingot a cukorral és a tejszínnel sűrűre főzzük, majd a fehércsokoládét beleaprítjuk és addig keverjük amíg el nem olvad benne. A levendulát felaprítjuk és a vanília krémhez adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, kevés lila ételfestékkel színezzük és a vaníliás-fehércsokis-levendulás krémmel összekeverjük. Ezt a gyümölcszselére rétegezzük egyenletesen. Tetejét erdei gyümölcsökkel és levendulával díszítjük.

2. Levendulás vajas keksz

Hozzávalók:

30 dkg liszt
1 mk sütőpor
15 dkg margarin
1 db citrom
10 dkg porcukor
2 db tojássárgája
1 ek tejföl
1 mk levendulavirág
1 db tojás

Elkészítés:

  • A lisztet tálba szitáljuk, a sütőporral elkeverjük, a margarinnal gyorsan összemorzsoljuk. A citromot megmossuk, leszárítjuk, lereszeljük. A margarinos liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a levendulavirágot, és gyorsan egynemű omlós tésztává gyúrjuk. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőben legalább 2 órát pihentetjük.
  • A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, kerek, hullámos szélű formával kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lazán, egymás mellé. Végül megkenjük felvert tojással, és a sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
  • A kész süteményeket rácsra téve kihűtjük, és hidegen, kávé vagy tea mellé kínáljuk. Ízlés szerint megszórhatjuk vaníliás porcukorral.

3. Levendulás panna cotta

Hozzávalók:

2,5 dl tej
4 tk levendulavirág
10 dkg cukor
1 tk zselatinpor
1 db citrom
2,5 dl görög joghurt

Elkészítés:

  • A tejet megmelegítjük és hozzákeverjük a levendulavirágokat. Pihentetjük 5 percig, majd leszűrjük. A tejet a cukorral lábosba tesszük, és kevergetve addig melegítjük, míg a cukor fel nem oldódik.
  • Összekeverjük a zselatint 4 tk hideg vízzel, és felmelegítjük addig, míg a zselatin fel nem oldódik. Ezután hozzáadunk egy kevés meleg tejet. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a zselatinos keveréket a megmaradt tejhez. Belereszeljük a citrom héját, majd összekeverjük a joghurttal.
  • Végül csészékbe töltjük a keveréket, és a hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. Néhány levendulavirággal tálaljuk.

+1 Levendulás málnaszörp

Hozzávalók:

1 kg málna
1 ág levendula
45 dkg kristálycukor

Elkészítés:

  • A málnát átválogatjuk, és egy lábosba tesszük. 3 dl vízzel felöntjük, és kis lángon 10-15 percig főzzük. Közben néhányszor megkeverjük. Akkor jó, ha a gyümölcs kissé összetörik. Ezután hozzáadjuk a levendula lecsipkedett virágait, és 30 percig pihentetjük.
  • Burgonyanyomóval alaposan összetörjük a málnás-levendulás keveréket. Gézkendőre kanalazzuk, majd egy tál fölé akasztva néhány óra vagy egy egész éjszaka alatt lecsöpögtetjük.
  • A kicsepegett lét lemérjük, és 1 dl-enként hozzáadunk 5 dkg cukrot. Állandó kevergetés mellett addig melegítjük, amíg a cukor meg nem olvad. Azután felforraljuk, majd a hőfokot mérsékeljük, és a szörpöt 10 percig főzzük. Tiszta üvegbe töltve hagyjuk kihűlni. A hűtőben tároljuk!

Forrás: Mindmegette.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva