Kocsonyát többnyire disznóból készítünk, és természetesen belefőzzük az állat fülét és farkát is, nem beszélve a körömről. Pont emiatt idegenkednek sokan ettől a hagyományos fogástól. Ha könnyíteni szeretnél a receptúrán és még csavarnál is egyet az ízeken, a következő, libahúsból készült kocsonyával garantált sikered lesz. A savanyított répa és tojás pedig már csak hab a tortán, vagyis feltét a kocsonyán; a badacsonyi recept pedig még a nyári emlékek felidézésére is alkalmas.
Dudás Péter Krisztián a Laposa Borbirtok séfje most sem pihen, azt mondja, ha már idén elmaradt a libavacsora, az újborok mellé hozott egy libakocsonya receptet savanyított tojással. Ezt a fogást karácsonyra és szilveszterre is elkészítheted, nagyon különleges ízekkel dobhatod fel az ünnepi asztalt!
Hozzávalók a kocsonyához
- 7,5 l víz
- 400 ml száraz fehérbor
- 200 g zellergumó
- 1 fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 5 db libacomb
- 500 g csirkeláb
- 500 g libazúza
- 2 evőkanál szójaszósz
- só, bors, csillagánizs
- zöldségek- opcionális
Hozzávalók a savanyított sárgarépához
- 300 ml víz
- 100 ml almaecet
- 2 evőkanál kristálycukor vagy barnacukor
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál minőségi halszósz – elhagyható
- 150 g sárgarépa
Hozzávalók a savanyított tojáshoz
- 400 ml víz
- 150 ml almaecet
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál só
Elkészítés
A kocsonyát húsleveshez hasonló módon készítjük. A húsokat a borral és vízzel feltesszük főni és hozzáadjuk a szójaszószt. Miután felforrt, alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk a tűzhelyet, hogy épp csak gyöngyözzön. Habozzuk, és hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket.
Az alaplében főt húsokat és zöldségeket belerakhatjuk a végleges kocsonyába is, de egyéb módokon, más fogásokhoz is fel tudjuk használni.
A sózást hagyjuk a végére, mivel a szójaszósztól is kap egy kevés sósságot és a lé még koncentrálódni fog.
Ha megfőttek a húsok, a lét leszűrjük, és alacsony fokozaton továbbfőzzük, míg a 2/3-ára redukálódik. Ezután külön tányérokba a darabolt húsokra és zöldségekre töltjük, de belevalók nélkül is kínálhatjuk, majd hűtjük.
A sárgarépát megtisztítjuk, azonos méretűre daraboljuk. A forma lehet bármilyen tetszőleges alakzat, a méret viszont fontos, hogy egyenletes legyen. A vizet, a többi hozzávalóval melegítjük, míg a cukor és a só feloldódik, ezután adjuk hozzá a sárgarépát és forraljuk fel. Forrástól számítva fél percig főzzük, majd hagyjuk a lében kihűlni.
A tojásokat sós vízben a forrástól számítva 6 percig főzzük. Hűtjük, tisztítjuk. Összekeverjük a szójaszószt és az almaecetet és beletesszük a tojásokat. Attól függően, hogy mennyire intenzív ízű tojást szeretnénk, egy, de akár négy napig is hagyhatjuk pácolódni.
A savanyított tojást és sárgarépát érdemes korábban elkészíteni, mint a kocsonyát.
Tálalás
Az elkészült, dermedt kocsonyára helyezzük a tojást, a sárgarépát és néhány saláta levelet. Ecetes tormával, snidlinggel és frissen őrölt borssal, kenyérrel tálaljuk.
Ha a hagyományosabb ízeket kedveled, de mégis szeretnél újítani kicsit ezen a fogáson, kattints ide, és olvasd el, Hévízen hogy kerül wasabi a kocsonyára!