Mihály Szilvia | 2019.12.29. 14:00
Kóstoltad a nagyi kocsonyáját wasabival?
Kocsonyát télen, főleg szilveszter környékén készítünk. Ehetjük reggelire, ebédre és vacsorára, étteremben, otthon, kiskocsmában, nagymamánál, vendégségben, de kávézóban még sosem láttam ehhez hasonlót az ajánlatok között. Persze, hogy a Balatonnál kínálnak a mennyei süteménykavalkád mellé kocsonyát is.

A hévízi Macchitao Caffeban az olasz sütemények mellett a szendvicsek, sajt- és sonkatálak kínálata már teljesen megszokott, egy pohár vagy egy üveg bor mellé jól illenek ezek a finomságok. Azon sem csodálkozunk, hogy itt készül sütemény sütőtökből és céklából is, na de a kocsonya valóban meghökkentett még engem is.

Erről az ételről mindenkinek van ízemléke, ez nem egy egyszerű, fél óra alatt összedobható fogás. A gyors közvélemény-kutatásom alapján az embereknek két tábora van. Aki imádja ezt a remegő ételt, és aki már a kocsonya szó hallatán világgá fut. Egyre kíváncsibb lettem, hogy fogadják a vendégek ezt az ételt a hévízi kávézóban.

Fonnyadt Norbert üzletvezető azt mondja, szerencsére az ő vendégkörük nyitott az újdonságokra, és bátran megkóstolják a Macchiato kocsonyáját frissen sült kovászos kenyérrel és wasabi tormával, amihez nagyon jól illik egy pohár olaszrizling.

Fotó: Mihály Szilvia

Egy csatos üvegben érkezik az étel, letisztult, csodaszép maga a kompozíció is, nekem tetszik a színek jelenléte is. Pár levél sötétzöld rukkola, a sárga citrom és a halványzöld wasabi jól kiegészíti az átlátszó, de szinte aranysárga kocsonyalét. Wasabit még soha nem ettem kocsonyához, kellemesen csíp, de csak rövid ideig, izgalmas kiegészítője az ételnek.

– Arra törekedtem, hogy a nagymamám által főzött kocsonya ízvilágát adjam vissza, persze egy kis csavarral – árulja el a titkot Turcsics Gábor, gasztronómiai vezető.

Fotó: Mihály Szilvia

– A kocsonyát annyiféleképpen tálaljuk és esszük, hogy szinte végtelen a sor. Van, aki őrölt piros paprikával vagy sült krumplival, van, aki ecettel, vannak, akik tökmagolajjal ízesítik a már megdermedt ételt. Mi citromszeletet és wasabi tormát kínálunk hozzá. Nagyon fontos, hogy az alaplébe minden hozzávaló belekerül, akárcsak otthon főznénk, és lassú tűzön, 5-6 órán keresztül készítjük azt.

Fotó: Macchiato Caffe

Tálalásnál a húst, csülköt, fület, farkat, körmöt és bőrt nem teszik az ételbe, Gábor azt mondja, sokan pont ezeknek a látványa miatt idegenkednek az ételtől.
– Én csak füstölt marhanyelvet szeletelek a lébe, és frissen sült kenyeret adunk hozzá.

– Hogy kerül az étel mellé a wasabi?
– Sokan reszelt tormával eszik otthon a kocsonyát, ezt az ízvilágot bolondítottam meg a wasabival.

– Ezek szerint nincs is titok ebben a kocsonyában?
– Valóban nincs. A titok, hogy nincs titok… Mi nem porcelán mélytányérba adagoljuk a kocsonyát, mint otthon, hanem csatos üvegbe, de mindent belefőzünk, amit otthon is beleteszünk. A bisztró étel kínálatra egyre nagyobb az érdeklődés, a szendvicsek, saláták, libamáj mellé egy téli fogást is szerettem volna megmutatni a vendégeinknek.

Fotó: Macchiato Caffe

Ha a kocsonya túl extrém fogás lenne neked az ünnepi időszakban, kattints ide a legjobb balatoni szilveszteri finomságokért!

Nyitókép: pixabay

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva