likeBalaton.hu | 2020.12.26. 07:00
Libából kocsonya? Badacsonyban ez nem kérdés
Te hogyan főzöd a kocsonyát? A nagymamád hagyományait követed, vagy már újítottál a családi receptúrán? A libahúsból készült kocsonya elkészítési módját a badacsonyi Laposa Birtok konyhája osztotta meg velünk, próbáld ki te is!

Kocsonyát többnyire disznóból készítünk, és természetesen belefőzzük az állat fülét és farkát is, nem beszélve a körömről. Pont emiatt idegenkednek sokan ettől a hagyományos fogástól. Ha könnyíteni szeretnél a receptúrán és még csavarnál is egyet az ízeken, a következő, libahúsból készült kocsonyával garantált sikered lesz. A savanyított répa és tojás pedig már csak hab a tortán, vagyis feltét a kocsonyán; a badacsonyi recept pedig még a nyári emlékek felidézésére is alkalmas.

Dudás Péter Krisztián a Laposa Borbirtok séfje most sem pihen, azt mondja, ha már idén elmaradt a libavacsora, az újborok mellé hozott egy libakocsonya receptet savanyított tojással. Ezt a fogást karácsonyra és szilveszterre is elkészítheted, nagyon különleges ízekkel dobhatod fel az ünnepi asztalt!

Fotó: Laposa Borbirtok

Hozzávalók a kocsonyához

  • 7,5 l víz
  • 400 ml száraz fehérbor
  • 200 g zellergumó
  • 1 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 5 db libacomb
  • 500 g csirkeláb
  • 500 g libazúza
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • só, bors, csillagánizs
  • zöldségek- opcionális

Hozzávalók a savanyított sárgarépához

  • 300 ml víz
  • 100 ml almaecet
  • 2 evőkanál kristálycukor vagy barnacukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál minőségi halszósz – elhagyható
  • 150 g sárgarépa

Hozzávalók a savanyított tojáshoz

  • 400 ml víz
  • 150 ml almaecet
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál só

Elkészítés
A kocsonyát húsleveshez hasonló módon készítjük. A húsokat a borral és vízzel feltesszük főni és hozzáadjuk a szójaszószt. Miután felforrt, alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk a tűzhelyet, hogy épp csak gyöngyözzön. Habozzuk, és hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket.

Az alaplében főt húsokat és zöldségeket belerakhatjuk a végleges kocsonyába is, de egyéb módokon, más fogásokhoz is fel tudjuk használni.

A sózást hagyjuk a végére, mivel a szójaszósztól is kap egy kevés sósságot és a lé még koncentrálódni fog.

Ha megfőttek a húsok, a lét leszűrjük, és alacsony fokozaton továbbfőzzük, míg a 2/3-ára redukálódik. Ezután külön tányérokba a darabolt húsokra és zöldségekre töltjük, de belevalók nélkül is kínálhatjuk, majd hűtjük.

A sárgarépát megtisztítjuk, azonos méretűre daraboljuk. A forma lehet bármilyen tetszőleges alakzat, a méret viszont fontos, hogy egyenletes legyen. A vizet, a többi hozzávalóval melegítjük, míg a cukor és a só feloldódik, ezután adjuk hozzá a sárgarépát és forraljuk fel. Forrástól számítva fél percig főzzük, majd hagyjuk a lében kihűlni.

A tojásokat sós vízben a forrástól számítva 6 percig főzzük. Hűtjük, tisztítjuk. Összekeverjük a szójaszószt és az almaecetet és beletesszük a tojásokat. Attól függően, hogy mennyire intenzív ízű tojást szeretnénk, egy, de akár négy napig is hagyhatjuk pácolódni.

A savanyított tojást és sárgarépát érdemes korábban elkészíteni, mint a kocsonyát.

Tálalás
Az elkészült, dermedt kocsonyára helyezzük a tojást, a sárgarépát és néhány saláta levelet. Ecetes tormával, snidlinggel és frissen őrölt borssal, kenyérrel tálaljuk.

Ha a hagyományosabb ízeket kedveled, de mégis szeretnél újítani kicsit ezen a fogáson, kattints ide, és olvasd el, Hévízen hogy kerül wasabi a kocsonyára!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva