Krausz Andrea | 2019.06.06. 09:00
Litkey Farkasék keményen készülnek a Kékszalag megnyerésére
Idén július 18-án rajtol el Balatonfüredről Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, az 51. Kékszalag. Litkey Farkas és csapata gőzerővel készül az új megmérettetésre. A tízenháromszoros Kékszalag-győztest az edzésekről, a csapatról és a számára oly fontos versenyről kérdeztük.

– Hogyan zajlik a felkészülés?

– 2010 óta katamaránozunk, azóta nagyon rugalmas a csapat, és a heti négy tervezett edzést tudjuk tartani. Kicsi a létszám, maximum hatan vagyunk a hajón és ez jól menedzselhető, sokkal jobban, mint a régi világban, amikor 16 embert kellett lehívni ahhoz, hogy vitorlázni tudjunk. Én Balatonkenesén vagyok, a srácok Budapestről jönnek. Általában úgy szoktuk az edzéseket tervezni, hogy délután öt órakor találkozunk, hatkor már vízen vagyunk, és legfeljebb 22 óráig vitorlázunk. Ebben az időszakban a leghosszabbak a nappalok, tehát este kilencig még világos van. Tekintve, hogy a Kékszalagon esti vitorlázás is lehet, ezt is kell gyakorolni.

Litkey Farkas számára az egyik legfontosabb verseny a Kékszalag (Fotó: facebook/Litkey Farkas, Markovics Gábor.)

– Tavaly, az ötvenedik, jubileumi versenyen, melyen 680 egység indult, nagyon szoros és izgalmas küzdelemben a második helyen végeztek. Milyen reményekkel vágnak neki most? Gondolom ezúttal is a győzelem a cél.

Ez egy nagyon komoly cél minden évben, valahogy nem kopik az étvágy. A tavalyi második hely egy megelégedett hely volt, azt hiszem, hogy az, aki a második a Kékszalagon, az boldog ember, és mi is így éltük ezt meg. Erős csapat vagyunk, esélyesek is, de 2010 óta minden évben azt látom, hogy másnak is sansza van nyerni. Komolyan vesszük a kihívást és alaposan fel fogunk készülni.

– Idén is a PreVital nevű hajóval, vagyis a Decision 35-össel versenyeznek?

– Igen, megkötöttük a szerződést a támogató céggel, és a hajó is marad, nagyon szeretjük. Úgy tűnik, hogy jól választottunk, amikor négy évvel ezelőtt ezt a hajót idehoztuk Svájcból a Balatonra.

– Milyen változások vannak az idei évben?

– Öcsém, Litkey Balmaz beszáll a csapatba. A változás oka az, hogy Oroszlán Gábor, aki tavaly ősszel doktorált, a Harvard Egyetemen folytatja munkáját. Ezúttal is sok sikert kívánunk neki, és büszkék vagyunk, hogy velünk vitorlázott. Balmaz nagyon fiatal (1996-os születésű, olyan idős, mint Litkey Farkas fia), de már most rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Az elmúlt évben a Black Jack csapatát erősítette, és ő is elért már harmadik helyet a Kékszalagon.

Heti négyszer sötétedésig edzenek a PreVitallal (Fotó: facebook/Litkey Farkas)

– Elárulna kulisszatitkokat a felkészülésükről?

– Arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a hajó tecnikailag rendben legyen, és azokat a sebességeket minden széltartományban és irányban elérjük, amiket az előző évben képesek voltunk teljesíteni. Ezzel párhuzamosan fejlesztjük a hajó manőverképességét, tehát, hogy a csapattagok mindegyike tudja, hogy mi a feladata akkor, amikor a forduló, krajcolás, vitorlacsere következik. Ezeket gyakoroljuk be. Azt szoktam mondani, hogy számunkra a Kékszalag egy olyan egyszeri előadás, amelyet nem tudunk az év során már többször megismételni. Ezt a csúcsot csak egyszer lehet elérni egy évben. Utána ez a munka megáll, jók vagyunk még később is, de nem teljesítünk már azon a szinten, mint a Kékszalagon.

– Kibírhatatlan tempót szokott diktálni, így a verseny előtt?

– Nem. A tempó addig tart, amíg a csapat figyelme. Ha fáradnak, csökken a koncentrációjuk, akkor egy kis szünetet adok nekik. Amikor új dolgokat gyakorlunk, mindig figyelek arra, hogy frissek legyenek. Fáradt csapattal sose csinálunk új manővertréninget. Az edzés arról szól, hogy nyugodtan, a legjobb körülmények között felépítsük magunkat. Ha ezt jól csináljuk, akkor a verseny se lesz stresszes. Akkor már mindenki tudja, hogy mi a dolga, és egy hidegfejű csapat állhat rajthoz.

A PreVital és a Safram 2018-ban, az 50. Kákszalagon (Fotó: MTI/ Jánossy Gergely)

– Miért fontos verseny a Kékszalag?

A Kékszalag az Európai Unió legnagyobb tavi vitorlásversenye. Évről évre nagyobbak vagyunk, mint a Genfi-tó, a Garda-tó vagy a Boden-tó vízein rendezett versenyek. De nem csak a létszámot illetően lehetünk büszkék, hiszen mi indultunk először, 1934-ben. Számomra a Kékszalag egy különleges ünnep, egy olyan fantasztikus esemény, amit a mai napig élvezek. Nagyon jó érzés reggel arra ébredni, hogy a Kékszalagra fogunk hajózni. A gyülekező Füred előtt fantasztikus látvány, mindenkinek ajánlani tudom, hogy nézze meg a rajtot a Tihanyi Apátság előtt. Szeretem a tavat, a változatosságát, a Káli-medence vulkánjait, a sokféle borrégiót, amik miatt jó körbevitorlázni a Balatont. Azért ilyen népszerű a verseny, mert olyan, mint a maratonfutás: az élen mennek a profik a győzelemért, majd néhány sorral hátrébb azok, akik teljesíteni szeretnék a távot, és saját kitűzött idejüket figyelik. Aki végigmegy a Kékszalagon, az komoly vitorlázó, akárhányadik helyen is ér célba.

PreVital:

Kormányos: Litkey Farkas

Csapattagok: Bartos Zoltán, Török Zoltán, Lepp Gyula, Tóth Róbert, Litkey Balmaz

Olvasd el a Litkey Farkassal készült korábbi interjúnkat is.

Szöveg: Krausz Andrea

(Borítókép: 50. Kékszalag, fotó MTI/Jánossy Gergely)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva