Fábos Erika | 2020.06.29. 18:07
Lopják ezerrel a balatoni halakat - egy "csodapontyot" Tolnából szereztek vissza
Idén eddig már több esetben tettek feljelentést a halőrök, mint tavaly összesen. A hétvégén éppen Tolnából tért haza egy kapitális példány a Balatonba…

A balatoni halőrök idén már több hónap zárásakor gondolták azt, hogy ennél több feljelentést nem tehetnek, de a múlt hónapban még jobban rákapcsoltak a rabsicok és a május erre még rácáfolt. A járványhelyzeti intézkedések enyhülése után azt hitték, visszatér a tó körül a régi rend, de nem. Rengetegen horgásztak a Balatonon és sokan nem törődtek a szabályokkal. A halőreiknek 123 esetben kellett feljelentést tenni. Ezzel idén már 310-re emelkedett az eljárások száma. Már nem is hasonlítják, hogy az előző évekhez képest hogyan állnak, hiszen egy átlagos esztendőben egész évben tesznek ennyi feljelentést.

Méreten aluli halat gyakrabban lopnak, de a hatalmas példányokat sem tiszteli mindenki

Sokan horgásztak engedély vagy területi jegy nélkül, volt aki a felszerelését hagyta a parton őrizetlenül, de legtöbben valamilyen formában lopni akarták a halat. Nem töltötték ki a fogási naplót, vagy kevesebbet írtak bele, a fajlagos vagy a méret korlátozást nem vették figyelembe és vittek volna méreten aluli pontyot, balint és csukát is, vagy olyankor akartak hazavinni gardákat, kősüllőt, amikor tilalom volt rá.

Persze olyan is előfordul, hogy nem méreten aluli, éppen hogy bőven méret feletti halat akar valaki ellopni. Így történt ez egy hatalmas ponttyal, a Balaton öreg vándorával is. Utoljára május 25-én fogták ki Balatonföldvárnál, de horogra akadt korábban Balatonfenyvesen, Balatonberényben, Alsóörsön, Balatonakarattyán és Balatongyörökön is.

Mi is hírt adtunk arról, milyen sok horgásznak örömet okozott már, hogy egy ilyen különleges példányt elkaphatott.

Ekkora volt az öröm, akkor amikor utoljára megfogták. Balatonföldvár, 2020. 05.25.

Az utolsó ismert megfogása a balatonföldvári mólón történt, a visszaengedéséről videó is készült. Június 17-én a közösségi médiában lettek figyelmesek arra, hogy a Tolna megyében található Mókus horgásztavon tórekord fogás történt. Az eddigiek alapján a tóban közel sem élt ekkora ponty és horgászfogásban sem volt erre példa. Az említett tavon készült fotók alapján egyértelműen beazonosítható volt a hal, amit illegálisan loptak a Mókus tóba. A halgazdálkodási társaság a feljelentést megtette a Nébih felé, az intézkedés haladéktalanul meg is kezdődött. A tógazda nem ellenkezett és vállalta, hogy amint újra kifogják a halat értesíti a Nébih-Állami Halőri Szolgálat munkatársait, hogy a pontyot visszaszállíthassák a Balatonba. A beazonosítás roppant egyszerű volt, egy percig sem volt kérdés, több ismertető jele, hibája is van ugyanis ennek a szép példánynak.

Több egyedi azonosítója is van ennek a híres pontynak. A bognártüske és az alsó farokúszó sérülése jól látszik a Mókus tavi fotón. Ez minden balatoni felvételen is ott volt…

 

Pikkelycsavarral is rendelkezik ez a hal, a szakavatott szemek rögtön látják, mire kell figyelni.

Innentől kezdve már csak arra vártak, hogy újra kifogják, és azonnal indulhassanak érte. Pénteken délután csörrent meg a telefon, amire vártak, hogy megvan a hal. Azonnal útra is keltek egy halas káddal felszerelt autón, ami a hal biztonságos visszaszállításában segített. Természetesen halvédelmi eszközökkel is készültek: nagyméretű állványos pontybölcsőt, úszó mérlegelőt is vittek. A tavon gyorsan dokumentálták fotóval és videóval a halat, majd óvatosan és kíméletesen a halas kádba tették. Kiváló vitalitásnak és egészségügyi állapotnak örvendett ez a remek példány. A papírmunka után Siófok felé vették az irányt, mivel az volt a legközelebb. A visszaszállítás így gyorsan megtörténhetett és semmilyen probléma nem volt az út során, nyugodtan és zökkenőmentesen érkezett meg a ponty az Ezüstpartra.

Szó szerint meghatódtak a szakemberek, amikor biztonságban visszakerült a hal a Balatonba

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. irányításával, 2019-től indult a 20 kg-nál nagyobb pontyok bejelentése a Balatonon. Ennek fő célja éppen az volt, hogy nyomon kövessék a kapitális pontyállomány fejlődését. Halőrzési szempontból kiemelkedő fontossággal bír ez a dokumentáció, munkájuk kézzelfogható eredményét pedig múlt hétvégén meg is tapasztalhatták. A kapitális méretű „csodaponty” ennek köszönhetően kerülhetett vissza a tóba. Siófokon búcsúzott el megmentőitől és mostantól megint arra vár, hogy újabb életre szóló horgászélményt szerezzen a balatoni pecásoknak…

Arról, hogy miért hatalmas üzlet a nagy halakat egy horgásztóba vinni, itt olvashattok!

A hétvégi mentőakcióról videó is készült, amiből az is kiderült, hogy több sérülést is szerzett a ponty, mióta ellopták. Itt megnézheted:

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva