origo.hu | 2022.05.07. 12:00
M7, autópálya-matrica – biztosan mindent tudsz róla?
Gyakori kérdések és a szakember válaszai az autópálya-matricákról.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint a 60 perces türelmi idő a bevezetése óta összesen közel 3 millió esetben segített az úthasználók számára abba, hogy elkerüljék a kiszabott büntetést. Ez a szám is azt mutatja, hogy a hatvan perces türelmi idővel a legtöbb sofőr már tisztában van, azonban még így is számtalan kérdés merül fel a különböző autópálya matricákkal összefüggésben.

Nálunk mindig megtalálod az M7-es autópálya legfrissebb híreit.

Sok a kérdőjel az autópálya matricákkal kapcsolatban

– Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy az autópálya-matrica kifejezés szakmai szempontból ma már nem helytálló. A helyes megnevezés az úthasználati jogosultság lenne, amelynek több oka is van – fejtette ki dr. Bálint Boglárka, a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

  • Az egyik, hogy bár korábban úthasználati jogosultság megvásárlásával valóban egy matricát vettek kézhez az úthasználók, ma már gyakorlatilag ez pusztán egy hőpapírra nyomtatott szelvény, internetes vásárlás esetén pedig egy visszaigazoló e-mail.
  • A másik ok pedig az, hogy az autópálya matricát ma már nem csak akkor kell megvásárolnunk, hogyha autópályára hajtunk fel, hanem egyes, díjkötelesnek nyilvánított útszakaszok esetén is. Az egyszerűség kedvéért a jogosultságra autópálya matricaként, e-matricaként vagy útdíjhasználati jogosultságként hivatkozik a szakértő.

Mikor kell megvásárolnom az e-matricát?

  • Főszabály szerint a díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy az autópálya matrica beszerzéséről a felhajtás előtt gondoskodni kell.
  • Az már pusztán egy kedvezmény, hogy azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum hatvan perc áll a rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

 

Meddig kell megtartani az ellenőrző szelvényt/nyugtázó értesítést?

A vásárlás után kapott ellenőrző szelvényt, illetve nyugtázó értesítést

az e-matrica érvényességének utolsó napjától számított két évig kell megőrizni.

A hőpapírra nyomtatott szelvények ezen időtartamon belül könnyen olvashatatlanná válhatnak, ezért arról

érdemes fényképfelvételt és/vagy fénymásolatot is készíteni a megvásárlást követően.

Mi történik, ha tévedésből átlépek egy megyehatárt, ahová nincs éves megyei e-matricám?

Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az annak használatára jogosító megyei matricával

a következő megyében található első csomópontig lehet jogszerűen használni.

Ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybevétele kizárólag az érintett szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózat használatára jogosító érvényes országos (pl. heti/tíznapos/éves) e-matrica birtokában lehetséges.

Természetesen ebben az esetben is igaz az, hogy azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva legfeljebb hatvan perc áll a rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat. Ha a gépjármű a felhajtást követő hatvan perc elteltével sem rendelkezik érvényes jogosultsággal, az pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

Mit tegyek, ha téves díjkategóriára vettem meg az e-matricát?

  • Téves díjkategória esetén, a jogosultság érvényességi időtartamán belül lehetőség van a díjkategóriát a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a megfelelő díjkülönbözet megfizetése vagy visszaigénylése mellett helyes kategóriára módosítani. Az eljárásért 1470 forint ügyintézési díjat kell megfizetnünk.
  • A helyes díjkategória megállapítása érdekében be kell mutatni a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést, valamint a gépjármű forgalmi engedélyét. Az új, megfelelő díjkategóriájú jogosultsághoz regisztrált rendszámnak meg kell egyeznie az eredeti, forgalmi engedély által igazolt rendszámmal.
  • A pótdíj kiszabását követő díjkategória helyesbítés azonban sajnos nem mentesít az előzetesen kiszabott pótdíj vagy pótdíjkülönbözet megfizetésének kötelezettsége alól.

Fotó: Szaniszló Hajnalka

 

Mit tegyek, ha elírták a rendszámomat?

  • Téves rendszám feltüntetése esetén a téves rendszám miatt kapott pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő hatvan napon belül lehetőség van a rendszám megfelelő módosításával a helyes rendszám rögzítésére. Erre azonban legfeljebb három karakter eltérésig van lehetőségünk, 1470 forint ügyintézési díj megfizetése mellett.
  • Az eljárás során ebben az esetben is be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést. A módosítást követően a jogosultság a módosított rendszámra lesz érvényes a teljes érvényességi időn belül.
  • A 0 (nulla) és az O karakterek, illetve az „1″ és „I” karakterek felcseréléséből adódó karaktertévesztés átírása során azonban nem kell ügyintézési díjat fizetnünk.

Mit tegyek akkor, ha két e-matricát vettem ugyanarra az autóra?

Elképzelhető az is, hogy egyszerűen elfeledkeztünk arról, hogy az adott autóra már van érvényes autópálya matricánk. Ebben az esetben, ha ugyanarra a járműre, részben vagy egészben azonos időszakra egynél több jogosultságot vásároltunk, úgy – az 1470 forint ügyintézési díj megfizetése ellenében –

kérhetjük a felesleges jogosultság visszavásárlását.

Ha a több jogosultság kezdő érvényességi napja vagy érvényességi időtartama nem egyezik, visszavásárlással csak akkor tudunk élni, ha a későbbi kezdő érvényességű jogosultság érvényessége még nem kezdődött el, vagy ha már elkezdődött, akkor az eltelt időszakban a másik jogosultság teljes időtartamban érvényes volt.

Fotó: NIF

 

Visszavásárolják-e az autópálya matricát, ha arra már nincs szükségem?

Bizonyos esetekben erre van lehetőség. A NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban – az 1470 forint ügyintézési díj megfizetése mellett – lehetőség van az úthasználati jogosultságok visszavásárlására is, amelyhez szintén be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, valamint le kell adni a vásárláskor kapott ellenőrző szelvényt vagy be kell mutatni a nyugtázó értesítést.

Amennyiben az érvényességi idő már elkezdődött, a visszavásárlás csak abban az esetben lehetséges, ha az adott járműre előbb megvásárolják az érvényességi idő kezdete és a visszavásárlás közötti időszakot lefedő rövidebb idejű jogosultságot. Megyei matrica visszavásárlására az érvényesség megkezdése után azonban már nincs lehetőség.

A legfontosabb tudnivalók

Az autópálya matricákkal összefüggésben számtalan olyan kérdés merülhet fel természetesen, amire a válasz nem egyértelmű akkor sem, ha rendszeres közlekedünk autópályákon. Olyan esetben pedig, amikor a kiszabott pótdíjfizetési felhívást nem érezzük jogosnak, érdemes utánajárnunk a vonatkozó jogszabályoknak is.

 

Forrás: origo.hu
Nyitókép: H. Szabó Sándor/sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva